نتایج تازهترین نظرسنجیهای صورت گرفته از سوی تلویزیون انبیسی نیوز امریکا نشان میدهد که نه تنها ۵۷ درصد از امریکاییها از جو بایدن ناراضی هستند، بلکه از میان گروههای رایدهنده ۱۸ تا ۳۴ سال ۴۲ درصد به بایدن و ۴۶ درصد به ترامپ رای خواهند داد.
این موضوع از آنجا اهمیت دارد که در فاصله کمتر از یک سال مانده به انتخابات ریاستجمهوری امریکا، جو بایدن نیاز مبرمی به سبد رایدهندگان جوان دارد؛ زیرا در انتخابات گذشته یعنی در سال ۲۰۲۰، دستکم او ۲۰ درصد بیشتر از رقیبش یعنی ترامپ توانسته بود رای جوانان امریکایی را به خود جذب کند.
از سوی دیگر در شرایطی که میزان محبوبیت بایدن در خوشبینانهترین حالت ۴۰ درصد برآورد میشود، ۵۶ درصد از پاسخدهندگان به نظرسنجی انبیسی نیوز گفتهاند که از مدیریت او در قبال جنگ غزه ناراضی هستند.
پیشتازی غیرعادی
در همین رابطه و در حالی که بسیاری از ناظران وضعیت انتخاباتی بایدن را وخیم ارزیابی کرده و دموکراتها نیز از امکان پیروزی او در مقابل رقیب اصلی یعنی دونالد ترامپ ابراز نگرانی میکنند، چند روز قبل مجله آتلانتیک در گزارشی با اشاره به پیشتازی ترامپ در نظرسنجیها و اینکه پروندههای متعدد او باعث نشده که از گردونه رقابتها کنار گذاشته شود، آورده است: حدود دو هفته قبل دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتی خود در فلوریدای جنوبی و در میان طرفدارانش بار دیگر بهشدت به جو بایدن حمله کرد و گفت که امریکا در زمان ریاستجمهوری او تبدیل به زبالهدان جهان شده است.
در واقع ترامپ در حالی به عنوان اصلیترین رقیب بایدن در انتخابات سال آینده محسوب میشود که با ۹۱ اتهام در ۴ کیفرخواست مواجه است. با این حال او نه تنها در نظرسنجیها پیشتاز است، بلکه در میان نامزدهای دیگر حزب جمهوریخواه نیز فراتر ظاهر شده و به هر طریق ممکن آنها را تحقیر میکند. به عنوان مثال سخنرانی او در فلوریدای جنوبی درحالی برگزار میشد که سایر نامزدهای جمهوریخواه چند کیلومتر آنورتر یعنی در میامی در حال برگزاری مناظره بودند. اما ترامپ نه تنها اعلام کرد که این افراد قابل توجه و تماشا کردن نیستند، بلکه به گفته کارشناسان برتری ۴۴ امتیازی وی و شرکت نکردنش در مناظرات انتخاباتی حزب خود عملا انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان را نیز به سخره گرفته است.
شواهد نشان میدهد که شرایط به گونهای رقم خورده که هیچ نامزدی مانند او قادر نبوده لشکری از طرفداران را به کمپینهای خود جذب کند که ساعتها قبل از شروع برنامه با شور و شوق در انتظار سخنرانی ترامپ بمانند.
در این رابطه خبرنگار آتلانتیک گزارش داده که چندین فروشنده و مغازهدار با نشان دادن پیراهنها و لیوانهای انتخاباتی ترامپ به او گفتهاند که این وسایل به پرفروشترین محصولات آنها تبدیل شده است. به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران چنین وضعیتی را در تاریخ سیاسی ایالاتمتحده بیسابقه توصیف میکنند، زیرا ترامپ نه تنها با پروندههای قضایی متعدد روبهرو است، بلکه یک رییسجمهوری شکست خورده در دوره قبل است.
با این حال پروندههای قضایی وی باعث افزایش محبوبیتش در میان رایدهندگان شده و از سوی دیگر بسیاری از ناظران تاکید دارند که تاکنون چنین طرفداران پرشوری را برای حمایت از یک نامزد انتخاباتی مشاهده نکردهاند. امری که باعث شده حتی جمهوریخواهانی که رقیب او محسوب شده و خواستار کنار گذاشتنش هستند، اعتراف کنند که در حال حاضر هیچ چیزی جلودار او نیست.
گافهای بایدن و ترامپ
این مساله زمانی اهمیت مییابد که بدانیم وضعیت بایدن به عنوان رقیب اصلی ترامپ در انتخابات سال آینده چندان مطلوب نیست، زیرا علاوه بر نتایج نظرسنجیها، بایدن پیش از این نیز به واسطه سن بالا، پرونده فساد پسرش و برخی اقدامات کاخ سفید محبوبیتش را از دست داده بود و حالا نیز به واسطه کشتاری که اسراییل در غزه از غیرنظامیان، زنان و کودکان میکند، بخش مهمی از پایگاه رای خود در میان دموکراتهای جوان و جامعه عربتباران امریکا را نیز از دست داده است.
در همین رابطه خبرگزاری یورونیوز در گزارشی آورده است: انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده در سال ۲۰۲۴ در پیش است و چه جو بایدن در این رقابت پیروز شود و چه دونالد ترامپ، فرد برنده پیرترین رییسجمهور امریکا خواهد بود که سوگند یاد خواهد کرد. در حالی که وضع سلامت و گافهای مکرر رییسجمهور دموکرات این سالها بسیار در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته، رقیب جمهوریخواه او نیز در ماههای اخیر به طور فزایندهای توجهات را به خود جلب کرده است. در هفتههای اخیر دونالد ترامپ به تناوب رهبران مجارستان و ترکیه را با هم اشتباه گرفته، مدعی شده که در انتخابات ۲۰۱۶ باراک اوباما را شکست داده (نه هیلاری کلینتون را) و هشدار داده که جهان به سمت یک جنگ جهانی دوم (و نه سوم) پیش میرود.
این صحنهها از دونالد ترامپ دستمایه کارزارهای تبلیغاتی رقبای او در داخل حزب جمهوریخواه شده است، رقبایی که میخواهند به رایدهندگان امریکایی یادآوری کنند ترامپ خیلی هم جوان نیست.
در همین حال جو بایدن نیز که دیروز تولد ۸۱ سالگی خود را جشن گرفت، در این کارزار شبکههای اجتماعی برای دست انداختن دونالد ترامپ شرکت کرد و ناراضی به نظر نمیرسید که میدید این بار سن یک نفر دیگر به جز خودش دستمایه شوخی شده است. این در شرایطی است که دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتیاش در مجموع در وضعیت بسیار خوبی ظاهر شده و ساعتها با حامیان خود تعامل دارد. اما آیا اشتباهات مکرر ترامپ، ویدیوهایی از چسبیدن او به نرده برای جلوگیری از لیز خوردن و لرزش هنگام نوشیدن از یک لیوان آب یا لحظات حواسپرتی و خستگی نشاندهنده افول رییسجمهور سابق است؟
این چیزی است که خیلی دقیق نمیتوان گفت. کایل کندیک، کارشناس علوم سیاسی، در این باره میگوید: اگر چه به لحاظ سنی فاصله چندانی با هم ندارند، اما اینطور به نظر میرسد که بایدن از ترامپ پیرتر است. این تصوری است که در نظرسنجیها نیز تایید شده است. دوسوم امریکاییها تصور میکنند که رییسجمهور کنونی برای دوره دوم خیلی مسن است، این درحالی است که این میزان درمورد ترامپ تنها حدود ۵۰درصد است.
کندیک اضافه میکند: باید ببینیم دو نامزد در صحنه رقابت چگونه رفتار میکنند. درست یا غلط، فکر میکنم ترامپ به همین شکل ارزیابی نمیشود، زیرا او مدتهاست که حرفهای غیرمعقول میزند.
قوانین میگویند وضعیت سلامت رییسجمهور امریکا باید بر همه شهروندان این کشور شفاف باشد. از این نظر جو بایدن به عنوان رییسجمهور ایالاتمتحده باید هر سال تحت چندین معاینات پزشکی قرار گیرد که نتایج آن با جزییات زیادی دراختیار رسانهها قرار میگیرد.
برای مثال میدانیم که او در ماه فوریه یک ضایعه سرطانی «کوچک» را از پوستش برداشته یا اینکه در سال ۲۰۲۱ تحت عمل کولونوسکوپی قرار گرفته است. این شفافیت پزشکی، اما درباره رقیب جمهوریخواه جو بایدن صدق نمیکند و از سه سال پیش که دونالد ترامپ قدرت را ترک کرده تقریبا هیچ جزییاتی در مورد وضعیت سلامتی او به بیرون درز نکرده است.
گمانهزنی درباره وضعیت سلامت نامزدهای ریاستجمهوری البته چیز تازهای نیست. زمانی در دهه هشتاد میلادی منتقدان تواناییهای فکری رونالد ریگان را در دور دوم ریاستجمهوری او زیر سوال میبردند. چند سال پس از ترک قدرت بود که مشخص شد او از بیماری آلزایمر رنج میبرد. زمانی که از ران دیسانتیس، نامزد جمهوریخواه، در مورد سن دونالد ترامپ پرسیده شد، گفت ریاستجمهوری «کار آدمهای ۸۰، ۹۰ ساله نیست.»
نیکی هیلی، نامزد جمهوریخواه دیگر که ۵۱ ساله است، از طرف دیگر بارها خواستار آزمون استعدادهای فکری برای هر مقام منتخب بالای ۷۵ سال شده است. با این حال هیچ شرایطی دستکم تاکنون تغییر نکرده و این شهروندان ایالاتمتحده هستند که تشخیص خواهند داد کدام فرد به لحاظ توانایی و قابلیت میتواند رییسجمهور بعدی امریکا لقب بگیرد.
با این شرایط، اما وضعیت ترامپ چه در میان همحزبیهایش و چه در رقابت با بایدن قابل قیاس نیست. به عنوان مثال اخیرا نشریه پولیتکیو در گزارشی با اشاره به شرایط چالشبرانگیز بایدن و دموکراتها در انتخابات پیش رو، آورده است: شرایط فعلی به هیچوجه شبیه شرایط انتخابات ۲۰۲۰ نیست. در آن زمان رایدهندگان دموکرات باتوجه به چهار سال ریاستجمهوری پر از هرج و مرج ترامپ در کاخ سفید و واکنش ناکافی او به یک بیماری همهگیر مرگبار علیه او بسیج شده بودند، اما آنها امروزه مثل گذشته با ترامپ ناهمسو نیستند.
توجیه دیگر دموکراتها که این گزارش به تشریح آن میپردازد این است که آنها نظرسنجیهایی که تاکنون انجام شده را لزوما درست نمیدانند. مثلا برخی دموکراتها معتقدند که اگرچه شاید برخی از این نظرسنجیها بد به نظر برسند، باز هم قابل تغییر هستند. یعنی هر چند که این نظرسنجیها بیانگر نتیجه قطعی انتخابات آینده نیستند، در این شرایط فقط بیشتر موید اوضاع نگرانکننده بایدن هستند.
با این حال این نشریه امریکایی بهانهتراشیهای حزب دموکرات درباره اینکه به جز بایدن هیچ گزینه دیگری وجود ندارد را مورد انتقاد قرار داده و تاکید میکند که حزب دموکرات باید با استفاده از نیروهای تازهوارد مانند کامالا هریس به دیگران نیز فرصت بدهد.
همچنین در پایان این گزارش آمده است: طرح مجدد نام بایدن به عنوان تنها نامزد حزب دموکرات و عدم وجود طرح پشتیبان از سوی این حزب در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو در امریکا، به خوبی ثابت میکند که باید آینده خطرناکی را برای دموکراتها و چپها در این کشور در نظر داشت.