حدود یک سال بعد از آغاز به کار دولت، شبکه اجتماعی اینستاگرام و پیام رسان واتساپ به دلیل حوادث و اغتشاشات شهریور و مهر ۱۴۰۱ فیلتر شدند اما چند ماه بعد از آنجایی که آرامش در کشور حاکم شده بود کاربران منتظر رفع فیلتر بودند که چنین نشد.
تداوم اختلال در اینترنت
با افزایش فیلترینگ ، دسترسی مردم به اینترنت با اختلالات شدیدی روبرو شد اما بازار نصب و راه اندازی و فروش VPN به شدت رونق گرفت و برخی نمایندگان مجلس از جمله رشیدی کوچی نیز گردش مالی این بازار را تا ۲۴هزار میلیارد تومان ارزیابی کردند و برخی دیگر مانند جواد نیک بین عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در برنامهای در صداوسیما گفت:صریحا می گویم نویسندگان برنامه فیلترینگ همان هایی هستند که نویسندگان وی پی ان هم هستند. یعنی کسی که برنامه فلیترینگ را می نویسد یا خودش مستقیما یا به واسطه چند نفر وی پی ان را می فروشد.گردش مالی VPN ها دست کسانی است که فیلتر می کنند.
اوج گرفتن فیلترشکن در حراج سیاه
با این حال در روزهای گذشته زومیت(رسانه حوزه فناوری) بر اساس مطالعه ای با لایف وب خبر داد:فروش فلیترشکن پر تکرارترین محصول در حراج جمعه سیاه آذر ماه (بلک فرایدی) بوده است، خبری که بازتاب های فراوانی درپی داشت.
معادله مجهول VPNفروشان
آنچه در اعتراضات گسترده نمایندگان مجلس به ویژه کمیته اقتصاد دیجیتال و انتقادات فعالان اقتصاد دیجیتال برجسته است و تبدیل به سوال بزرگی شده نسبت میان فیلترکنندگان و فیلتر فروشان است و هنوز پاسخ دقیقی به این سوال داده نشده است که این ترافیک عظیم چگونه از زیر دست وزارت ارتباطات می گذرد و چرا امکان شناسایی عاملان اصلی وجود نداشته باشد. از سوی دیگر چطور ترافیک بسیاری از سرورهای شخصی بلافاصله بلاک می شود اما فروشندگان حرفه ای همچنان مشغول ارایه سرویس های باکیفیت به مردم هستند؟ یکی از وظایف وزارت ارتباطات آشکار کردن پشت پرده تامین کنندگان و فروشندگان VPN برای مردم است.
صبحنو