آفتابنیوز :
آفتاب- سرویس بینالملل: به اعتقاد کارشناسان، ممکن است در دیدار هفته آینده «باراک اوباما» رئیسجمهور ایالات متحده و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل در واشنگتن بارقههایی از تنش مشاهده شود اما هنوز خیلی زود است که شاهد بحرانی شدن روابط آمریکا و اسرائیل باشیم.
تحلیلگران معتقدند احتمال اینکه اوباما و نتانیاهو در نخستین ملاقاتشان در مورد نحوه مواجهه با خطر هستهای ایران و گفتگوی صلح با فلسطینیان دچار اختلاف نظر شوند، زیاد است.
نتانیاهو قصد دارد در ابتدا به موضوع ایران بپردازد زیرا معتقد است فلسطینیها هنوز آماده تشکیل کشور مستقل نیستند در حالیکه اوباما میخواهد از پیشرفت مذاکرات آینده فلسطین جهت همراه ساختن اعراب علیه ایران بهره بگیرد.
با این حال «ارون دیوید میلر» که با دو دولت جمهوریخواه و دموکرات همکاری کرده معتقد است زمانی که این دو در 18 می در کاخ سفید با یکدیگر دیدار میکنند هنوز اختلافات در حدی نیست که منازعهای شکل بگیرد.
به اعتقاد او اسرائیل دستکم اندکی زمان به دولت اوباما خواهد داد تا کوشش خود را جهت گفتگو با ایران برای توقف غنیسازی به خرج دهد. هیچ یک از طرفین نمیخواهند بحران در روابط باعث از بین رفتن اعتماد دوجانبه شود.
به گفته میلر، وی هنوز نشانهای از وجود یک راهبرد شکلیافته و مدون در دولت اوباما برای چگونگی مواجهه با ایران و همچنین مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین مشاهده نمیکند. او بر این باور است که دولت اوباما هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است.
به عنوان مثال هنوز نشانهای از طرحریزی یک معامله پایاپای به چشم نمیخورد که طی آن دولت نتانیاهو با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت کند و از طرف دیگر اعراب گامهایی برای عادیسازی روابط با اسرائیل بردارند.
«الیوت آبرامز» مشاور امنیتی دولت جورج بوش اظهار میدارد دولت اوباما پس از ملاقات با نتانیاهو و سایر رهبران کلیدی رویکرد شفافتری از خود به نمایش خواهد گذاشت.
اوباما علاوه بر دیدار با نخستوزیر اسرائیل با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگران که مورد حمایت آمریکا نیز قرار دارد و همچنین حسنی مبارک رئیسجمهور مصر دیدار خواهد کرد. مبارک فرد تاثیرگذاری در روند صلح اعراب و اسرائیل است.
در نظر آبرامز جای تعجب نیست که مبارک علیرغم تاکید همیشگیاش بر حل شدن مسئله فلسطین پیش از هر موضوع دیگری، تغییر موضع داده و به حمایت از دیدگاه نتانیاهو مبنی بر اولویت مسئله ایران بپردازد.
به گفته وی، مصر به طور فزایندهای از آنچه آن را "نقش «مخرب» کشور غیر عرب و شیعه ایران در کشورهای عموماً سنی مذهب عربی" میداند، احساس نگرانی میکند.
وقتی از آدامز پرسیده شد آیا ممکن است اوباما و نتانیاهو در مورد اسکان یهودیان در کرانه باختری دچار اختلاف نظر شوند، وی پاسخ داد: «اوباما این موضوع را مطرح خواهد کرد اما هنوز نمیدانیم که آیا نتانیاهو از خود انعطافپذیری نشان میدهد یا خیر».
با این وجود، وی میگوید: «درگیری به وجود نمیآید، بیشتر به این دلیل که به نفع طرفین نیست با یکدیگر درگیر شوند. هرچند ممکن است اختلافاتی وجود داشته باشد اما طرح برخی از آنها به زمان دیگری موکول میشود و روی برخی دیگر نیز سرپوش گذاشته خواهد شد».
به اعتقاد «دیوید شنکر» از پژوهشگران موسسه مطالعات خاور نزدیک در واشنگتن، تنش اصلی بر سر این موضوع شکل میگیرد که دولت اوباما چه میزان وقت به ایران جهت پاسخگویی به درخواست گفتگو برای توقف غنیسازی اعطا خواهد کرد.
وی عنوان میکند: «ترس اصلی اسرائیلیها این است که ایرانیها با طولانی کردن مذاکرات تا حد امکان، قادر خواهند بود پیشرفتهای بیشتری در روند دستیابی به سلاح هستهای کسب کنند».
شنکر میگوید: «احتمالاً بر سر اینکه پیش از هرگونه اقدام نظامی، آمریکا باید چه میزان زمان صرف گفتگو با ایران نماید؛ اختلافاتی بروز میکند».