دانشمندان ژاپنی موفق شدند در آزمایشگاه موهای واقعی را رشد داده و درمانی بالقوه برای رفع طاسی ایجاد کنند. آنها همچنین پس از افزودن دارویی که ملانین، یک رنگدانه طبیعی را تقویت میکند، رنگ فولیکول مو را نیز بهبود بخشیدندکه میتواند روند سفید شدن موها را معکوس کند. این تکنیک شامل ایجاد ارگانوئیدهای پوستی است که به کمک آن نسخههای کوچک و ساده یک اندام در ظروف آزمایشگاهی تولید میشود.
تاتسوتو کاگیاما (Tatsuto Kageyama)، استادیار دانشکده مهندسی در دانشگاه ملی یوکوهاما و از پژوهشگران ارشد این تیم مطالعاتی در رابطه با دستاورد فوق گفت: ارگانوئیدها ابزار امیدوار کنندهای برای روشن کردن مکانیسمهای مورفوژنز فولیکولهای مو در شرایط آزمایشگاهی بودند.
ریزش مو از هر پنج مرد دو نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. طاس شدن میتواند هم به سلامت روان مردان و هم زنان آسیب برساند. دانشمندان مدت هاست که به دنبال درمانی برای طاسی بوده اند و بسیاری از مردم برای رهایی از این عارضه، به درمانهای مختلف ریزش مو و استفاده از مکملها و حتی جراحی کاشت مو روی آورده اند.
خبر خوب این که تیم ژاپنی با استفاده از دو نوع سلول جنینی، ساقههای مو را با بازدهی تقریبا ۱۰۰ درصدی ساختند. طی این آزمایش، ارگانوئیدها پس از ۲۳ روز کشت، فولیکولهای کاملاً بالغ را به طول حدود سه میلی متر تولید کردند. در حین رشد این موها محققان روند تشکیل رنگدانههای مو را نیز زیر نظر گرفته و بینش جدیدی در مورد مواد شیمیایی درگیر در این فرآیند ارائه کردند.
محققان میگویند: این مدل میتواند در درک القای فولیکول مو، برای ارزیابی رنگدانه و داروهای رشد مو و همچنین بازسازی فولیکولهای مو ارزشمند باشد. این تیم مطالعاتی در نظر دارد طی گام بعدی خود، این درمان بالقوه طاسی را با سلولهای انسانی بهینه کند.
جونجی فوکودا، استاد دانشکده مهندسی دانشگاه ملی یوکوهاما، و از اعضای این تیم مطالعاتی میگوید: گام بعدی ما استفاده از سلولهای منشأ انسانی و درخواست برای توسعه دارو و پزشکی احیا کننده است.
تحقیقات آینده میتواند راه را برای توسعه درمانهای جدید اختلالات ریزش مو و طاسی با الگوی مردانه باز کند. ما پیش بینی میکنیم روزی با بهره گیری از همین روش بتوان برای رشد دندانهای جایگزین یا سایر اندامها اقدام کرد، زیرا هر مو یک عضو کوچک بدن محسوب میشود.
شرح کامل این یافتهها در آخرین شماره مجله تخصصی Science Advances منتشر شده است.