ساره حسینی اظهار کرد: تغذیه به عنوان یک عامل مهم در حفظ سلامتی انسان شناخته شده و نه تنها بر رشد و عملکرد بدن بلکه بر سلامت و عملکرد شنوایی هم تاثیرگذار است. اخیرا تحقیقات بسیاری انجام شده که نشان میدهد برخی از الگوهای تغذیهی ممکن است در واقع خطر ابتلا به کم شنوایی را کاهش دهند و یا به بهبود شنوایی کمک کنند.
وی افزود: مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها مانند ویتامین C، ویتامین E و سلنیوم می تواند به داشتن شنوایی بهتر و سالم کمک کند. این ترکیبات در میوهها و سبزیجات تازه به وفور یافت می شوند.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: رژیم غذایی ناسالم و سرشار از شکر و کربوهیدرات و رژیمهای غذایی دارای چربیهای اشباع شده و کلسترول، اثرات مضری بر شنوایی دارند که با مصرف کمتر این مواد غذایی میتوان از کاهش شنوایی ناشی از افزایش سن جلوگیری کرد.
حسینی با بیان اینکه مواد معدنی پتاسیم، روی و منیزیم همگی برای حفظ و سلامت و عملکرد شنوایی ضروری هستند، بیان کرد: رعایت تغذیه سالم و متنوع، استفاده از مغز بادام، گردو و فندق و غذاهای دارای اسیدهای چرب اُمگا ۳ مانند ماهیها، گردو و دانههای کتان، چیا و مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی باعث سلامت سیستم شنوایی میشود.
وی ادامه داد: مواد معدنی موجود در مواد غذایی مانند پتاسیم در موز، سیب زمینی، اسفناج، گوجه فرنگی، کشمش، زردآلو، خربزه، پرتقال، ماست و شیر کم چرب نقش مهمی در عملکرد گوش داخلی و تبدیل صداها به سیگنالهایی قابل درک برای مغز دارد. همچنین در کاهش شدت بیماری وزوز گوش مفید است.
پژوهشگر جهاد دانشگاهی گفت: با افزایش سن به مرور قدرت شنوایی کاهش مییابد و کم شنوایی ناشی از افزایش سن(پیرگوشی) اکنون رایج است. با تامین ویتامینهای مورد نیاز بدن میتوان از کاهش شنوایی ناشی از افزایش سن جلوگیری کرد.
حسینی تصریح کرد: کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک (B9)، به ویژه در سنین بالاتر، با افزایش غلظت سرمی هموسیستئین (Hcy) همراه است که تأثیر نامطلوب بر جریان خون در حلزون گوش دارد و شنوایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی افزود: مطالعات نشان دادهاند که کمبود مواد مغذی مانند B12 و اسید فولیک میتواند شنوایی را تا 39 درصد کاهش دهد، در حالی که افزایش این مواد مغذی میتواند تا 20 درصد از شنوایی محافظت کند.
وی بیان کرد: استفاده از مواد غذایی دارای ویتامین B9 مانند اسفناج، شلغم، بروکلی و لوبیا باعث بهبود وزوز گوش و همچنین کاهش شنوایی ناگهانی و مرتبط با افزایش سن میشود. کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی(SSNHL) یا کاهش ناگهانی و غیرقابل توضیح شنوایی نیز با مصرف مواد غذایی دارای روی مانند گوشت، بادام هندی، بادام، اسفناج و شکلات تلخ قابل پیشگیری است.
حسینی اظهار کرد: کاهش شنوایی به مرور باعث زوال شناختی و کاهش عملکردهای ذهنی مانند تفکر و حافظه شده و با افسردگی و انزوای اجتماعی نیز مرتبط است؛ به همین جهت باید کم شنوایی را جدی گرفت.