حسین سلاحورزی، رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با ایلنا درباره آنچه سبب منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ شد، گفت: در سالهای گذشته بسیاری سعی داشتند بگویند تحریمها تاثیری بر اقتصاد ایران ندارد با این حال بخشی از دلایلی که به منفی شدن تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ انجامید برآمده از تاثیرات تحریمها بود.
وی افزود: مساله دیگر آنست که از نظر دیپلماسی اقتصادی تحولات منطقهای رخ داده در عراق و افغانستان به عنوان دو شریک تجاری اصلی ایران در کاهش تجارت کشور موثر بودهاند به ویژه که عراق به دنبال احیای دینار است و تلاش میکند سیستم بانکی خود را سر و سامان بدهد.
سلاحورزی ادامه داد: امروز صادرکنندگانی ایرانی که سالها صادرات گستردهای به عراق داشتهاند در این کشور با پدیده چندنرخی بودن ارز مواجه هستند؛ قیمت ارز در بانکهای عراق با قیمت ارز در بازار آزاد متفاوت است و خریدار عراقی کالای ایرانی با این محدودیت مواجه است که باید ارز را از بازار آزاد تهیه کند در حالی که دلار در بازار آزاد ۱۵ درصد گرانتر از دلار در نظام بانکی این کشور است و به همین دلیل خرید کالای ایرانی برای خریدار عراقی گرانتر تمام میشود و این امر قدرت رقابت کالای ایرانی را در بازار عراق پایین میآورد.
رئیس پیشین اتاق ایران در ادامه از تاثیر سیاستهای داخلی کشور بر تجارت گفت و توضیح داد: سیاستگذاریهای داخلی نیز در کاهش صادرات غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۲ تاثیرگذار بود و مزید بر علتهای خارجی شد.
وی تصریح کرد: سختگیریهایی که در انجام تعهدات برآمده از پیمانسپاری ارزی بر صادرکنندگان در سال ۱۴۰۲ اعمال شد سبب شد حتی بسیاری از تاجران خوشنام و باسابقه برای احتراز از پیامدهای این سختگیریها تجارت خود را کاهش دهند. آنها مجبورند تسویه صادرات خود را با قیمتی غیر از قیمت ارز در بازار آزاد انجام دهند.