کد خبر: ۹۰۲
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۴:۴۹
دادستان کل سابق آمریکا پاسخ می دهد:

چرا وکیل صدام شدم؟

آفتاب‌‌نیوز : رمزی کلارک، دادستان کل پيشين آمريکا، در مقاله ای که در شماره امروز روزنامه لس آنجلس تايمز نوشته به دفاع از تصميم بحث برانگيز اخير خود برای پذيرش وکالت صدام حسين، رهبر پيشين عراق پرداخته است.

کلارک که در دوره دولت ليندون جانسون به مدت دو سال، ۱۹۶۹-۱۹۶۷، دادستان کل آمريکا بود، اواخر ماه پيش ميلادی به امان، پايتخت اردن سفر کرد و پس از ديدار با اعضای خانواده صدام حسين و وکلای وی، پذيرفت که در گروه وکلای مدافع او شرکت کند. اعلام اين تصميم باعث انتقادات زيادی در رسانه های آمريکايی شد.

رمزی کلارک در مقاله خود در لس آنجلس تايمز نوشته است که پس ازاعلام تصميمش، بسياری از مطبوعات آمريکايی به تحقير و توهين به او پرداخته اند؛ گويی که خواسته اند بپرسند " شرم آور نيست که کسی که زمانی دادستان کل بوده اکنون به چنين کاری مشغول باشد." 

کلارک گفته است دفاع از صدام حسين را کاری درست و منطبق با همه اصولی می داند که در زندگی اش به آنها پايبند بوده است.

وی به عنوان نخستين استدلال می نويسد: " برای کسانی که به حقيقت، عدالت و حکومت قانون پايبندند کاملا بديهی است که صدام حسين و ساير مقامات پيشين عراقی بايد ازحق داشتن وکيل مدافع انتخابی در قبال اتهامات کيفری وارد شده به خود، برخوردار باشند. حقوق بين الملل و قانون اساسی آمريکا نيز چنين حقی را برای کسی که به ارتکاب اقدامات جنايی متهم است، محترم شمرده است. اين امر بويژه در شرايط بشدت سياسی شده که دسترسی به حقيقت مشکل تر می شود اهميتی دوچندان پيدا می کند". 

رمزی کلارک که در کارنامه پرسر وصدايش، دفاع حقوقی از رهبران پيشين ديگری، همچون اسلوبدان ميلوسوويچ، رهبر سابق و درحال محاکمه صربستان وجود دارد، در مورد جنگی که درماه مارس سال ۲۰۰۳ منجر به سقوط صدام حسين شد، نوشته است که اين جنگ به مرگ دهها هزار نفر شهروند عراقی انجاميده است و آغازگر آن جورج بوش بود که کينه و نفرت خود نسبت به صدام حسين را در ملا عام ابراز می کرد و مجازات مرگ را برای او مناسب می دانست.

" آمريکا و دولت جورج بوش، به طور مشخص، به بدنام کردن صدام حسين پرداخت و در محکوميت او دارای منافع سياسی مشخصی است. بديهی است که محاکمه عادلانه صدام حسين برای آينده دمکراسی عراق بسيار اهميت دارد. اين محاکمه تاريخ ساز خواهد شد و بر روند خشونت ها در سراسر جهان و اميد به بازسازی عراق تاثيرگذار خواهد بود." 

کلارک در بخش ديگری از مقاله خود در روزنامه لس آنجلس تايمز نوشته است که همان نيروهای نظامی آمريکايی که با زندانيان ابوغريب عراق و خليج گوانتانامو بدرفتاری کردند، صدام حسين را از دسترسی به دنيای بيرون محروم کرده اند و او را در يک سال گذشته از حق ديدار با اعضای خانواده، دوست يا وکيل انتخابی خود محروم ساخته اند. 

دادستان کل پيشين آمريکا در مورد شرايطی که به اعتقاد وی بايد پيش از آغاز محاکمه صدام حسين فراهم شود نوشته است که وکيلان مدافع منتخب وی بايد بلافاصله و به صورت کامل و محرمانه به وی دسترسی داشته باشند تا مشخص شود در يک سال اخير بر او چه گذشته؛ در چه شرايطی بازداشت شده و چگونه با او رفتار شده است.

اين وکيلان بايد وقت کافی داشته باشند تا به بررسی ماهيت و مراحل بازپرسی و تشريفات دادگاه، اتهاماتی که عليه موکلشان اقامه شده و ميزان اطلاعات و حرفها و دستورات که وی در مورد حقايق مطرح در پرونده اش داشته، بپردازند و درنهايت اين وکلا بايد برای تدارک لايحه دفاعی بسيار حجيم صدام حسين فرصت کافی داشته باشند.

رمزی کلارک دادگاه ويژه محاکمه صدام حسين را که درعراق تشکيل شده، از نظر موازين و معيارهای حقوق بين الملل فاقد صلاحيت دانسته به اين دليل که " مستقل و بی طرف نيست و چون از سوی نيروی اشغال کننده ای تشکيل شده که از قبل او را بدنام کرده، فاقد مشروعيت " است. 

کلارک آمريکا را متهم ساخته است که با محروم کردن صدام حسين از داشتن ارتباط با دنيای خارج و تشکيل دادگاه ويژه عراقی برای محاکمه وی، هرگونه اميد به مشروعيت، عدالت وحتی شرافت اين محاکمه را از ميان برده است.

دادستان کل پيشين آمريکا در جای ديگری از مقاله خود در شماره امروز روزنامه لس آنجلس تايمز نوشته است يکی ازدلايل سوء نيت آمريکا به محاکمه ناعادلانه صدام حسين زمانی علنی شد که سالم چلبی، خواهرزاده احمد چلبی، مسئوليت دادگاه وی را بر عهده گرفت. او که رهبر يکی از گروههای مخالف صدام حسين است، به تازگی به عراق بازگشته بود تا با همکاری شريک سابقش و دستيار فعلی داگلاس فيرث، معاون وزير دفاع آمريکا، يک موسسه حقوقی ايجاد کند.

به اعتقادکلارک نقش داگلاس فيث در تدوين سياست های جنگی آمريکا در عراق و اصرار وی در ساقط کردن دولت صدام حسين باعث خروج وی از موضع عدالت شده و اساسا دادگاه عراقی را فاقد مشروعيت حقوقی ساخته است.

رمزی کلارک در پايان مقاله خود در لس آنجلس تايمز نوشته است در محاکمه صدام حسين و ساير مقامات عراقی بايد مانع تاثير پيش فرضها بر روند پرونده و حکم صادره نهايی شد.

" اگر قرار باشد عدالت برای همه معنا و مفهومی داشته باشد، هر دادگاهی که به بررسی اتهامات کيفری عليه صدام حسين بپردازد بايد اين اختيار و شرح وظيفه را داشته باشد که رهبران و پرسنل نظامی آمريکا و بريتانيا و ساير کشورهايی را که در حمله به عراق نقش داشته اند محاکمه کند."
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین