به گزارش خبرگزاری فارس از قم، حضرت امام صادق علیهالسلام نیز دربارۀ اهمیت پرداخت زکات، ذیل آیۀ شریفه «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى»، فرمودند: منظور از «قطعاً کسی که خود را تزکیه کرد، رستگار شد»، یعنی کسی که زکات فطر را ادا کرد: «أَدَّى زَکَاةَ الْفِطْرِ.» دعائمالإسلام، ج۱، ص۲۶۶
یکی از اعمال واجب در روز عید فطر، پرداختن زکات فطره است؛ زکات فطره بر کسانی واجب است که در شب عید فطر اولاً مکلف باشند و ثانیاً فقیر نباشد و ثالثاً نانخور دیگران هم محسوب نشوند. کسانی که دارای این شرایط هستند، زکات فطره را باید بپردازند.
همه ساله قبل در روزهای پایانیِ ماه مبارک رمضان، دفاتر مراجع عظام تقلید، مبلغ و مقدار فطریه را اعلام میکنند. مبلغ و مقدار فطریه در رمضان ۱۴۰۳، بر اساس نظر مراجع معظم تقلید، به شرح زیر است:
دفتر رهبری، آیت الله خامنهای:
مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند برای هر نفر، یک صاع (تقریباً سه کیلوگرم) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت یا مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد، کافی است.
بر همین اساس؛ قیمت گندم برای هر نفر ۶۵ هزار تومان و قیمت برنج برای هر نفر ۱۸۰ هزار تومان میباشد. همچنین یک ماه روزه: ۴ میلیون تومان؛ کفاره یک روز روزه عمد: ۹۶۰ هزار تومان؛ کفاره یک روز روزه عذر: ۱۶ هزار تومان و حداقل فطریه هر نفر ۶۵ هزار تومان (گندم) میباشد.
دفتر آیتالله سیستانی:
از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد، ۷۰ هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی ۱۸۰ هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، ۱۲۰ هزار تومان تعیین شده است.
دفتر آیتالله مکارمشیرازی:
دفتر این مرجع تقلید، زکات فطره بر اساس قوت غالب گندم را ۶۵ هزار تومان و بر اساس قوت غالب برنج را ۱۸۰ هزار تومان اعلام کرد. بر همین اساس؛ کفاره روزه غیر عمد مبلغ ۱۶ هزار تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ ۹۶۰ هزار تومان میباشد.
دفتر آیتالله وحید خراسانی:
میزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم گندم یا برنج و مانند اینها - از طعامهاى متعارف در محل - است که مکلّف میتواند پول یکى از اینها را طبق قیمتى که در محل خودش دارد، محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.
بر اساس این اطلاعیه، دفتر آیت الله وحید خرسانی، زکات فطره - به حساب گندم - را براى هر نفر به مبلغ ۷۰ هزار تومان قبول میکند.
دفتر آیتالله نوری همدانی:
مبلغ زکات فطره برای هر فرد، به ازای قوت غالب گندم، ۶۵ هزار تومان و به ازای قوت غالب برنج، ۱۸۰ هزار تومان میباشد.
دفتر آیتالله شبیری زنجانی:
مبلغ ۸۰ هزار تومان بابت زکات فطره هر نفر (بهحساب قیمت گندم) و مبلغ ۲۰ هزار تومان، برای کفاره افطار عذری میباشد.
دفتر آیت الله جوادی آملی و آیت الله سبحانی:
طبق اعلام دفتر آیت الله عبدالله جوادی آملی، مبلغ فطریه برای هر نفر بر مبنای قوت غالب منطقه، سه کیلو گندم، برنج و مانند آنها و یا معادل قیمت اینها به قیمت روز پرداخت شود.
دفتر آیتالله جعفر سبحانی نیز مبلغ فطریه را به شرح زیر اعلام کرده است:
میزان زکات فطریه برای هر نفر، یک صاع (تقریبا سه کیلوگرم گندم یا برنج و مانند اینها از طعامهای متعارف در محل) است؛ مکلّف میتواند پول یکی از اینها را طبق قیمتی که در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد. زکات فطره بر اساس قیمت میانگین کشوری برای هر نفر، ۶۰ هزار تومان است.