نورد یک فرآیند شکلدهی فلز است که از چند غلتک برای تغییر شکل، بهبود یکنواختی و یا افزایش خواص مکانیکی مواد استفاده میکند. فولاد نورد شده را میتوان به دو نوع - فولاد نورد گرم و فولاد نورد سرد – طبقهبندی کرد. هرکدام از این روشها ویژگیهای متمایزی را در فولاد ایجاد میکنند که آن را برای کاربردهای مختلف مناسب میکند. هنگام انتخاب یک ماده فولادی نورد شده برای یک پروژه، مهم است که از تفاوتهای بین این دو فرایند و نحوه تأثیر آنها بر عملکرد فولاد آگاه باشیم. در این مقاله تعریفی از فولاد گرم نورد شده و کاربردهای آن ارائه خواهد شد.
فولاد نورد گرم فولادی است که فرآیند نورد را در دمایی بالاتر از دمای تبلور مجدد خود (معمولاً ۱۷۰۰ درجه فارنهایت [حدود ۹۳۰ درجه سانتیگراد]یا بیشتر) پشت سر گذاشته است. در مقایسه با فولاد فرآوری نشده، فولادی که نورد گرم شده، شکلپذیری و کارپذیری بیشتری از خود نشان میدهد که کار با آن را در عملیات پردازش بعدی آسانتر میکند.
فرآیند نورد گرم با یک قطعه بزرگ و مستطیلی از فلز که به آن بیلت (اسلب، شمش یا بلوم) میگویند، شروع میشود. ابتدا شمش یا همان بیلت، گرم شده و به صورت یک رول بزرگ فشرده میشود. در حالی که شمش هنوز گرم است، از چند غلتک چرخان عبور میکند تا به ابعاد مورد نظر برسد. در عملیات تولید ورق فلز، فولاد نورد شده سپس به رولهای کلاف پیچیده شده و فرصت میدهند تا خنک شود. پس از آن در واحدهای تولیدی اشکال دیگر فولاد را به تولید میرسانند، مواد فرآوری شده در واحدهای مشخص شده بریده و بستهبندی میشود.
فرایند نورد گرم سبب ساخت فولادی میشود که قویتر و بادوامتر از سایر انواع فولادهاست. فولاد نورد گرم اغلب در کاربردهای ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
برخی از خواص کلیدی فولاد نورد گرم عبارتند از:
فولاد نورد گرم مزایایی دارد که تولید و مصرف آن را توجیه میکند:
از آنجایی که فولاد نورد گرم در مرحله سرد شدن کمی منقبض میشود، کنترل کمتری بر شکل نهایی آن میتوان داشت. به همین دلیل، معمولاً در ساخت ابزارهایی استفاده میشود که به تلرانسهای بسیار شدید نیاز ندارند، مانند:
فولادهای گرمکار نوعی از فولادهای گرم نورد شده هستند که در دمای بالاتر از ۳۱۶ درجه سانتیگراد نورد میشوند. این فولادها که به فولاد ابزاری نیز شهرت دارند، توانایی حفظ خواص خود در دماهای بالا را دارند. به این ترتیب فولاد گرمکار برای ساخت انواع قالب و ابزار در صنعت و در دمای بسیار بالا مناسب هستند. این فولاد مقاومت به سایش بالایی داشته و زمانی که در دمای بالا قرار میگیرند، هیچ تغییر شکل یا نرمی از خود نشان نمیدهند. همچنین به دلیل وجود عنصر کروم در ساختار آن، در برابر اکسایش در دماهای بالا نیز مقاوم هستند.
فولادهای گرمکار به دو دسته تقسیم میشوند که عناصر اصلی هر دسته سبب تقسیمبندی این فولاد شدهاند: