شمس الدین حسینی، نماینده مجلس، امروز در همایش شهرت و اعتبار بانک مرکزی اظهار داشت: بانکها را از سرمایهگذاری در اقتصاد با بهانه مقابله با بنگاهداری برحذر داشتیم بعدا سراغ باشگاهداری رفتند.
وی گفت: در گذشته حکام در شرایط کمبود پول به سمت غش در پول میرفتند و عیار سکه را کاهش میدادند، الان بانکهای مرکزی به چاپ پول روی میآورند.
به گفته وزیر اسبق اقتصاد، بانک مرکزی باید استقلال داشته باشد، ولی رئیس بانک مرکزی که جلوی ۳۰۰ میلیارد تومان وام را میگیرد، در واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس که آنها را به بانکها دادند، کجا بود؟
وی تأکید کرد: رئیس کل بانک مرکزی بسیار مهم است و باید شخصیتی داشته باشد که بتواند در دولت در مقابل برخی تقاضاها بایستد، اما به تنهایی نمیتواند و باید شخصیتهای معتبر نیز به او کمک کنند.
وی گفت: سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی برای خرید ارز از بازار ۹۴ همت پول داد و با نرخ بالای ۲۰ هزار تومان خرید و برای واردات کالا ۴۲۰۰ فروخت، این ۹۴ همت با احتساب ضریب فزاینده به ۷۵۰ همت نقدینگی رسید که در تورم اثر دارد.
رئیس کمیسیون جهش اقتصادی مجلس گفت: سال ۵۹ که تحریم نفتی شدیم رشد اقتصاد ۲۳ درصد منفی شد و سال ۶۱ که تحریم نفتی رفع شد، ۲۴ درصد مثبت شد.
به گفته حسینی میانگین نرخ تورم دهه ۷۰ حدود ۲۴.۴ درصد و دهه ۸۰ حدود ۱۴.۷ درصد بود. نوسان نرخ ارز در دهه گذشته ۶۱ درصد بود.
حسینی تصریح کرد: موضوع شهرت و اعتبار بانک مرکزی در اِعمال سیاستهای پولی و ارزی، در ادبیات شناخته شدهتر است تا بحث اجرا و سیاست؛ نمیتوانیم بگوییم که مثلا یک اقتصاددان معروف دنیا مانند فیشر را میآوریم تا رئیس کل بانک مرکزی ایران بشود و مسائل اقتصاد ایران را حل کند. زیرا گاها خود این افراد نیز در بحث اجرا موفق نبودهاند.
به طور کلی سیاستگذاری به خصوص ارزی و پولی از امور حکمرانی است پس باید مواظب باشیم که در چه سطحی درباره آن صحبت میکنیم.