ورود چینیها به بازار مسکن ایران حواشی زیادی به دنبال داشت. تهاتر نفت با ساخت مسکن چینی در تهران و یا حضور زندانیهای چینی در پروژههای ساخت مسکن مهمترین حاشیههایی بود که با تکذیب و تایید مدیران و تصمیگیران شهرداری و وزارت راه و شهرسازی همراه شد.
از زمان اعلام خبر ساخت مسکن چینی در تهران، نحوه پرداخت پول به چینیها سوالات و ابهامات بسیاری به وجود آورده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، مهدی هدایت مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران معتقد است دو شرط اساسی در توافق با چینیها مورد تاکید است. اولین شرط تامین منابع مالی و دومین شرط انتقال تکنولوژی.
او با تاکید بر اینکه این روزها جلسات هفتگی منظم با شرکت چینی سازنده مسکن در تهران برگزار میشود میگوید: در حال حاضر یک شرکت چینی در تهران مستقر است و مهمترین دلیلی که باعث شده اقبال بیشتری برای ورود چینیها به بافت فرسوده تهران ایجاد شود سرعت در اتمام پروژه است. چرا که تطویل و طولانی شدن ساخت مسکن در بافت فرسوده باعث کاهش علاقمندی مردم و ساکنان بافت فرسوده میشود.
او میگوید: در حال حاضر هنوز به مرحله قرارداد با چینیها نرسیده ایم، اما آنچه که مشخص است این است که قرار است چینیها در تهران و در ۲۲ منطقه تهران در فاز نخست ۲۰۰ هزار واحد مسکونی احداث کنند.
هدایت در خصوص تامین پول چینیها برای ساخت مسکن در تهران گفت: تامین پول چینیها از مسیر یوزانس خواهد بود و پول انها ۵ سال بعد به نرخ بهرهای که در قرارداد یوزانس مشخص خواهد شد از محل فروش واحدهای مسکونی که توسط چینیها احداث شده است پس داده میشود.
در ادامه مشروح صحبتهای وی را بخوانید.
برای ورود به گفتگو ابتدا از اینکه فرصت را در اختیار اقتصاد آنلاین قرار دادید تا در مورد آخرین وضعیت ورود چینیها به حوزه مسکن جویا شویم تشکر میکنیم. توافق با چینیها برای ساخت مسکن در تهران و بافت فرسوده به کجا رسید؟
برای توافق با چینیها برای ساخت مسکن باید بگویم که یک شرکت چینی در حال حاضر در تهران مستقر است. اما دو شرط اساسی برای ورود چینیها به بافت فرسوده تهران از ابتدا تاکید شد. اول اینکه چینیها تامین منابع انجام دهند تا به رونق ساخت و ساز در تهران با رویکرد نوسازی بافت فرسوده کمک کنند. دومین شرط اساسی نیز موضوع انتقال تکنولوژی جدید است. پس بنابراین تا این دو موضوع محقق نشود عملا با شرکتهای چینی وارد قرارداد نخواهیم شد. البته باید چینیها در پروژهها از کارگران ایرانی و مصالح ساختمانی ایرانی نیز استفاده کنند.
در حال حاضر شرکت چینی در تهران مستقر شده است؟
بله. در حال حاضر شرکت چینی در تهران مستقر است و جلسات هفتگی با آنها برگزار میکنیم. طرحها را به خوبی پیش میبریم و در حال برآورد هستیم. وقتی طرحها نهایی شد تکنولوژی متناسب با این ساخت و سازها که تفاهم شد توافق میکنیم و موضوع اجرا نهایی خواهد شد.
قرار است در مرحله نخست، چینیها چه تعداد مسکن در تهران و در بافت فرسوده احداث کنند؟
فعالا در مرحله اول تفاهم هستیم و قرار است که ۲۰۰ هزار واحد مسکونی احداث شود. اما هنوز به مرحله قرارداد نرسیده است.
آیا مشخص شده است که این ۲۰۰ هزار واحد مسکونی قرار است در کدام مناطق احداث شوند؟
در ۲۲ منطقه تهران برای چینیها پروژه تعریف شده است. اما شروط ما تا زمانی که عملی نشود به مرحله قرارداد نخواهد رسید.
آیا پول چینیها قرار است از محل تهاتر نفت پرداخت شود؟
قرار است پول چینیها از مسیر یوزانس تامین منابع شود و ۵ سال بعد به نرخ بهرهای که در قرارداد یوزانس مشخص خواهد شد از محل فروش این واحدهای مسکونی که توسط چینیها احداث شده است منابع پس داده میشود. اما برگشت آن ۵ سال بعد است.
چینیها در این پروژهها که صاحب مسکن نخواهند شد؟
نه. آنها در قالب سازنده وارد میشوند. شاید در مقاطعی هم بخواهند مشارکت کنند. اما فعلا بحث ما با چینیها تامین منابع و انتقال تکنولوژی است.
احتمال دارد حالا در مقطعی چینیها بخواهند صاحب مسکن هم شوند؟
زمین و پروانه از شهرداری تهران است و ساخت مسکن از سوی چینیها باشد. هر کسی نسبت به سهم خود شرکت، تولید مسکن میکند و به مردم میفروشد. قرار نیست که ملک به نام کسی شود. آنها هم واحدهای مسکونی را در مسیر قانونی میتوانند واگذار کنند.
اگر چینیها وارد ساخت و ساز در تهران شوند آیا یک تلنگری به سازندههای مسکن ایران که چندان علاقهای به ورود به بافت فرسوده ندارند و از آن فرار میکنند زده نخواهد شد؟
موانع که برای سازندههای ایرانی در بافت فرسوده است برای چینیها هم خواهد بود. به هر حال منابع پر قدرت چینیها و انتقال تکنولوژی میتواند اتفاقات خوبی برای بخش مسکن رقم بزند.
منبع: اکونگار