در پاکستان بعد از حدود ۱۶ سال، پیروان تصوف اسلامی، مشهور به صوفیها، توانستهاند مراسم سالانه بزرگ خود را برگزار کنند.
در سالهای گذشته به دلیل تهدیدات امنیتی از سوی گروههای تندرو اسلامی، مانند تحریک طالبان پاکستان و داعش، به صوفیها اجازه برگزاری این مراسم داده نمیشد.
مراسم امسال با تدابیر شدید امنیتی در زیارتگاههای صوفیها از جمله در ایالت پنجاب برگزار شد.
صدای دهل و رقص یک بار دیگر در زیارتگاههای صوفیان پاکستان شنیده شد. جاهایی که سالها از ترس تندروها خبری از آن نبود. سالها قبل در حمله انتحاری به یکی از این زیارتگاهها به نام باری امام ۱۹ نفر کشته شدند.
امسال در جشنی چند شبانه روزه پیروان اهل تصوف نفسی تازه کردند. از دید آنها این مراسم هم فال است و هم تماشا. با زیارت دلشان آرام میگیرد و با سرگرمیها هم خوش میشوند.
برای فاطمه نور هم فرصتی است که وضع اقتصادی اش را بهبود ببخشد. دختری که با موتورسواری روی دیوار مرگ جلب توجه میکند.او میگوید: این جشنها باید برگزار شود، چون هیچ فرصت شغلی دیگری نداریم.
با بهبود نسبی امنیت سال گذشته اجازه برگزاری این جشن سالانه داده شد، البته مدت آن از ۵ روز به سه روز کاهش پیدا کرد.
در بخش سرگرمیها یکی از پرطرفدارترینها مسابقه کبدی است. این نوع کبدی در مناطق روستایی پاکستان متفاوتتر از دیگر کشورهاست. تفاوت اصلی آن هم ضرباتی است که بازیکنان به صورت و سینه رقیب وارد میکنند تا جایی که او را به زمین بیاندازند.
بعد از سالها ممنوعیت برگزاری این مراسم و حالا هم حضور قابل توجه مردم، یعنی اینکه فرهنگها آن پتانسیل را دارند که در برابر چالشها استقامت کنند.
تصوف با قدمت چند صد ساله در سراسر جهان اسلام از ترکیه گرفته تا جنوب آسیا میلیونها پیرو دارد و اعتقادات آنها مبتنی بر عرفان اسلامی است. تفاوت دیدگاه آنها با گروههای تندرو سبب شد که در پاکستان و افغانستان هدف حملات مرگبار قرار بگیرند.