یک مقام دولت روسیه در صحبتهایی دخالت آمیز و تحریک کننده در رابطه با ایران گفت: تهران به صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران پاسخ خواهد داد.
این در حالی است که تهران در هفتههای اخیر به سمت تنش زدایی گام بر میدارد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی عنوان کرد: به گمانم ایران به طرز مناسبی به این اقدام پاسخ دهد. اینکه چنین قطعنامهای تنها چند روز پس از عزاداری مرگ رئیسجمهور و وزیر خارجه آنها صادر شود، انسانی نیست. نویسندگان این قطعنامه از ملاحظات سیاسی و دیپلماتیک برخوردار نبودند و محتوای کلی این قطعنامه نیز نشاندهنده دیپلماسی هوشمندانه نیست. ایرانیان قطعا پاسخی ارائه خواهند کرد. این پاسخ نیز متاسفانه منجر به ایجاد مشکلات بیشتر در روابط میان تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد شد.
این صحبتهای تحریک آمیز اولیانوف عملا تلهای تنش آمیز برای ایران است و نشان میدهد که روسیه همچنان به دنبال این است تا از کارت ایران بازی کند و تجاوز نظامی خود به اوکراین را به حاشیه ببرد.
از سوی دیگر، امضای توافقنامه جامع همکاریها میان ایران و روسیه که کسی هم جزئیات چندانی از محتوای آن نمیداند با اعلام طرف روسی به تعویق افتاده است. اما تهران و مسکو روایتهای متفاوت و بعضا متضادی در این باره ارائه کردهاند.
در ماههای اخیر دولت ابراهیم رئیسی تلاش کرده بود ضمن گسترش مناسبات با مسکو، زمینه امضای یک توافقنامه جامع همکاریها میان دو طرف را به امضا برساند. اما با وجود اصرارهای تهران، سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه به دلیل آنچه «مشکلات اداری» خوانده بود از تعویق در امضای آن خبر داده بود.
همچنین وزیر خارجه روسیه با اشاره به اینکه دو طرف پیشتر در مورد متن آن به توافق رسیدهاند اضافه کرده که برای رسمی شدن آن باید به امضای روسای جمهور دو کشور برسد و جمهوری اسلامی ایران «نیازمند انجام برخی مراحل قانونی در این خصوص است که پیشتر در معاهده ذکر شده است.»
وزیر خارجه روسیه قدری مبهم صحبت کرده و مشخص نیست مشکلات اداری مد نظر او، نبود رئیس جمهور مستقر در تهران است یا جمهوری اسلامی باید اقداماتی فراتر از آن در این رابطه انجام دهد.
با این حال مقامهای ایرانی اصرار دارند که هیچ مشکلی وجود ندارد و معاهده مذکور به زودی امضا خواهد شد. علی باقری کنی، سرپرست وزارت خارجه ایران در همین رابطه روز چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران گفت: «هیچ وقفهای در روند نهایی شدن این سند ایجاد نشده و روال عادی خود را طی میکند. این سند بین دو طرف در حال بررسی کارشناسی است و باید جلسهای برای نهایی شدن آن برگزار شود.»
روز سهشنبه کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو هم از اساس مسئله به تعویق افتادن ماجرا را تکذیب و آنرا «اشتباه رسانههای ایران در ترجمه گزارشهای رسانههای روسیه» نامید. جلالی همچنین در ادامه گفت: «برخی از دوستان در داخل ایران به صورت شتابزده اخبار نادرستی را منتشر میکنند، اما واقعیت این است که ما دو سال است که روی این موافقتنامه جامع کار میکنیم. مطلبی که نوشته شده کذب است. روز گذشته لاورف در دیدار با باقری کنی پیگیر بودند که این موافقتنامه هرچه سریعتر بین دو کشور امضا شود.»
جلالی همچنین به نقل از لاوروف گفته است که وزیر خارجه روسیه خطاب به باقری گفته: «آنچه من گفتم آخرین وضعیت توافق بین دو کشور است.»
اظهارات جلالی، اما در حالی منتشر شده که خبرگزاری دولتی ریانوستی روسیه روز سهشنبه در گزارشی به نقل از ضمیر کابلوف، از مقامهای وزارت خارجه این کشور نوشته بود که امضای توافق به دلیل «مشکلات در طرف ایرانی» به صورت موقت به حالت تعلیق در آمده است. او همچنین در گفتگوی دیگری با دیگر خبرگزاری این کشور یعنی تاس اضافه کرده بود که مسئله مورد نظر «انتخابات ریاست جمهوری در ایران» است و به همین دلیل امضای این توافقنامه به حالت تعلیق در آمد.
این مقام روس البته اضافه کرده که مسکو اصلاحات مورد نظر تهران را انجام و به آنها ارائه داده، اما تهران هنوز به آن پاسخ نداده است. در همین رابطه دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز در اظهار نظر دیگری اعلام کرد که تهران و مسکو بر روی توافق همکاریهای جامع دو طرفه کار میکنند. این مقام ارشد روس البته افزوده بود که به دلیل برخی رخدادها ممکن است زمانبندی بخشهایی از این توافق تغییر کند.
با این حال از آنجایی که امضای چنین معاهداتی در سالهای اخیر بیش از اینکه با نظر دولت باشد بیشتر در سطح کلان نهایی شده، مشخص نیست واقعا دلیل به تعویق افتادن این توافق چه چیزی است.