سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری طی سخنانی اظهار داشت: خوشبختانه به خاطر حضور دراز مدت در مجلس و همکاری با مجمع تشخیص در جریان تصویب برنامههای پنجم ششم و هفتم بوده ام.
وی افزود: برنامههای پنج ساله سابقه قبل از انقلاب دارد که اجرای آنها بامشکلاتی روبرو بوده است و میزان تحقق آنها زیر پنجاه درصد بوده است.
قاضی زاده ادامه داد: برنامه دولت خانواده پیوستی به برنامه هفتم است؛ برنامه دولت ما باید در راستای تحقق دستور العملهای اجرایی برنامه هفتم باشد و قانون برنامه هفتم زیرساخت اجرایی هر دولت است و همه دولتها موظف هستند اجرای این برنامه را در دستور کار قرار دهند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: زیر ساخت قانونی خوبی برای اصلاحات در برنامه هفتم آورده شده است منتها این برنامه نیاز به پیوست عملیاتی روشن دارد.
وی تصریح کرد: برنامه هفتم هنوز تصویب نهایی نشده است و در مجمع تشخیص است. دولت با برخی از بندهایی که به برنامه اضافه شد مخالفت کرد، اما هفتاد حکم اضافی نسبت به لایحه دولت به برنامه هفتم اضافه شده است و دولت معتفد بود بار مالی این بندها تحقق برنامه را با مشکل مواجه میکند. برخی هدفگذاریها در برنامهها غیر واقعی است و همین تحقق برنامههای پنج ساله را دچار مشکل میکند. از سوی دیگر برخی برنامهها که دارای اولویت نیستند در قانون برنامه گنجانده میشود که کار را دچار مشکل میکند. همچنین بودجه یکساله باید بر اساس قانون برنامه باشد که عدم توجه به این موضوع در برنامه مشکل ساز میشود.
قاضی زاده ادامه داد: به نظر ما برنامهها باید زیرساخت عملیاتی داشته باشد. پیوست برنامه عملیاتی و اجرایی و وصل کردن بودجه و ارزشیابی عملکرد مدیران به این برنامهها هم خیلی مهم است. ما این کار را در بنیاد شهید اجرا کردیم و جواب مثبت گرفتیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه میزان سرمایه گذاریهای انجام شده استهلاک دولت را هم جواب نمیدهد. نا ترازیها باعث شده دولتهای دهه نود دچار استقزاض شوند. منابع سرمایه گذاری دولت هم آب رفته و دولت هم هنر اهرم سازی منابع را نداشته است. این یعنی بجای سرمایه گذاری مستقیم دولت باید صرفا شرایط سرمایه گذاری را فراهم میکرده است. بخصوص بخاطر مشکلان عدیده امکان اینکه از منابعش در بخشهای زیر ساختی استفاده کند نداشته است و این موجب شده بجای کالای داخلی به کالای چینی و ترکی یارانه بدهیم.
قاضی زاده ادامه داد: وقتی سرمایه گذاری داخلی پر ریسک است سرمایه گذاری خارجی هم پر ریسک خواهد بود علاوه بر آن تهدید بازارهای بین المللی هم برای سرمایه گذار خارجی وجود دارد.
وی تصریح کرد: ما باید چند کار اساسی انجام دهیم. اول باید محیط فعالیت کسب و کار را برای بخش خصوصی مساعد کنیم و بستههای سرمایه گذاری برد برد با کشورهای همسایه ایجاد کینم. مثلا لازم نیست خودرو را خودمان تولید کنیم بلکه میتوانیم به صورت مشترک تولید کنیم و باید زنجیرههای مشترک صنعتی در منطقه ایجاد کنیم. باید کاری کنیم مردم در کف میدان لذت این رشد را بچشند و سطح رفاه عمومی افزایش پیدا کند.
قاضی زاده با بیان اینکه تورم تک رقمی دست یافتنی است گفت: این امر با یک سلسله برنامه انضباط بخشی قابل انجام است و دولت خانواده هم تعهد میکند که نرخ تورم را تک رقمی کند. ما باید انضباط بخشی عملیاتی دولت را محقق کرده و تسهیلات دهی نطام بانکی را هم باید با منابع در اختیار متناسب کنیم که ما در بانک دی این کار را انجام دادیم.
وی ادامه داد: باید لنگر اسمی تورم را از روی ارز روی ریال ببریم. پیشنهاد ما در حوزه خودرو است اگر اجازه دهیم نوسانات قیمت خودور با واردات خودرو کاهش پیدا کند انتطارات تورمی آن هم کاهش پیدا میکند.
ما یک مرکز و سیاست روشن داخلی در حوزه نرخ ارز نداریم و نرخ ارز را در کشورهای همسایه تعیین میکنند. از سوی دیگر باید بازار غیر رسمی را به رسمیت بشناسیم.
قاضی زاده درباره برنامه اش برای کنترل نرخ ارز گفت: با مکانیزم حراج هلندی قیمت ارز را در کنال خودش کنترل میکنیم و ارز شناور مدیریت میشود. باید بجای شوک درمانی اجازه بدهیم با کنترل نقدینگی و کاهش تورم سرمایه گذاری به صورت بلند مدت حل شود.
وی درباره برنامه مالیاتی دولت خود گفت: در حوزه مالیاتی رژیم یکپارچه نیاز داریم و باید مالیات بر اشتغال را کاهش بدهیم؛ و مالیات بر کل درآمد را با یک نظام هوشمند جایگزین کنیم.
وی با بیان اینکه کار خیلی خوبی را دولت رییسی در حوزه مسکن شروع کرد عنوان کرد: مسیری که در حال طی کردن هستند درست است و همین مسیر را باید ادامه دهیم و قول شهید رییسی قابل تحقق است وباید اثر قیمت زمین در مسکن را کاهش دهیم.
خیلی از نهادها احتکار زمین انجام میدهند دولت باید با قدرت روی اینزمینها کاربری تعیین کند و به افراد فاقد مسکن باید رایگان رمین اختصاص داده شود. بخشی قابل توجهی از قیمت مسکن مربوط به زمین و مجوزها است با مدیریت این حوزه قیمت مسکن تا ۴۰ درصد قابل کاهش است و با صنعتی سازی میتوان قیمت مسکن را کاهش داد که در دولت مردم این برنامه دیده شده است.
وی درباره گسترش دولت الکترونیک اظهار داشت: الکترونیکیسازی دولت به تنهایی مفید نیست، اما نظام اداری باید متحول شود. در نظام اداری که طراحی کردیم اولین نفری که بامردم مواجه میشود باید تمام اختیارات را در یک ساختار هوشند داشته باشد تا رضایت مردم جلب شود. دیوان سالاری باعث فساد بی نهایت میشود.
قاضی زاده درباره توسعه اقتصاد دریا محور گفت: جمعیت بخش جنوب کشور ما باید سه برابر بشود. در دولت رییسی ساخت ۲۷ شهر ساحلی در منطقه مکران تصویب شده است و بزرگترین سرمایه ما در سواحل جنوبی خود مردم هستند. بخش زیادی از سرمایه گذاری ما در آفریقا مربوط به خود بلوچها است که لازمه بازگشت سرمایه آنها به داخل کشور این است که بخشهای توسعه گر داشته باشیم تا با ایجاد مزیت نسبی بتوانند سرمایه جذب کنند. اگر سرمایه گذار داخلی بیاید سرمایه گذار خارجی هم خواهد آمد.
وی نقش مردم در اقتصاد را اساسی دانست و عنوان کرد: ما در دولت خانواده قائل به این هستیم تا دولت و اقتصاد را به مردم واگذار کنیم. مدل اقتصاد عمومی در کشور ما سهام عدالت است، اما در دولت خانوادخ معتقدیم باید به مردم ثروت بدهیم و داراییهای آنها را افزایش دهیم. شرکتهای بزرگی در اختیار دولت است که باید با اصلاح ساز و کار سهام عدالت ثروت آنها را به مردم بدهیم. در بنیاد شهید این کار را رانجام دادیم و صندوق اندوخته شاهد را به خانواده شهدا دادیم. حسن این کار آن است که شرکتهای دولتی وارد بازار سرمایه میشوند و این موجب فعال شدن آنها میشود. رسما شرکتهای دولتی باید وارد بازار بورس شوند و کم کم هم این سهام به مردم منتقل شود و ازاین طریق اقتصاد عمومی هم توسعه پیدا میکند.
وی ادامه داد: در دولت خانواده یکی از موضوعات ما پایداری معیشت خانواده است. اول باید یک نظام مالیات-یارانه خانواده ایجاد کنیم. هر خانوادهای درآمدش بیش از هزینه باشد مالیات میدهد، هر خانوادهای در آمدش با هزینه مساوی است که نه مالیات میدهد نه یارانه میگیرد و کسانیکه هزینه شان از در آمد بیشتر است باید یارانه بگیرند.
قاضی زاده افزود: تعداد زیادی خانوار داریم که فرد با درآمد ندارند بایدکاری کنیم که خانواده هفده در صد از در آمدش را پس انداز کند و یک نفر از اعضای خانواده شاغل باشد و این باعث میشود ضریب جینی کاهش پیدا کند.
قاضی زاده درباره رفع ناترازی انرژی گفت: خوب نیست کالای با ارزشی مانند گاز را برای تولید حرارت استفاده کنیم. باید حجم سرمایه گذاری در تولید را افزایش دهیم و با ایجاد شهرکهای شیمیایی زنجیره فراوانی از پتروشیمی خورد ایجاد کنیم. از منابع نفت و گاز برای تولید ثروت و رفع بیکاری استفاده کنیم. ما یک بسته اعتبار انرژی برای خانواده تعریف میکنیم که در غالب آن هر خانواده سهم مشخصی از سبد انرژی دارد که این عمل موجب صرفه جویی سه و نیم میلیون دلاری در مصرف بنزین میشود. بعد از اجرای کامل با راعیت الگوی مصرف قبوض مردم رایگان میشود. تا نتوانیم منابع کافی تولید کنیم سرمایه گذار خارجی هم جذب ما نمیشود.
وی تصریح کرد: باید تولید انرژی تجدید پذیر را افزایش دهیم. اگر اجازه دهیم سرمایه گذاران برق تولید شده در این حوزه را صادر کنند و از محل تولید برق از طریق سیکل ترکیبی اجازه صادرات دهیم و قیمت را هم واقعی کنیم بسیاری از مشکلات حل میشود.