کد خبر: ۹۱۴۴۱۴
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۶

عوامل موثر در گرایش جوانان و نوجوانان به تتو زدن

۲ روان‌شناس ضمن اشاره به اینکه مدگرایی، الگوبرداری از سلبریتی‌ها، تبلیغات، کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس، اختلالات روان‌شناختی و ... از عوامل موثر در گرایش جوانان و نوجوانان به تتو زدن به شمار می‌روند، گفتند: با اصلاح روش تربیتی خانواده می‌توان از بروز این مسائل پیشگیری کرد. ‎
عوامل موثر در گرایش جوانان و نوجوانان به تتو زدن
آفتاب‌‌نیوز :

فرشته کریمی زاده، روان‌شناس و مشاور خانواده درباره دلایل افزایش استفاده جوانان و نوجوانان از تتو گفت: یکی از مسائل مهمی که این روز‌ها دغدغه بسیاری از خانواده شده است، افزایش تتو زدن بین جوانان و نوجوانان است چراکه انجام این کار در حال حاضر افراد سن پایین‌تر را نیز درگیر کرده است. این مسئله از عوامل متعددی ناشی می‌شود که یکی از مهم‌ترین این عوامل این است که نوجوانان بسیار دوست دارند، دیده شوند و مورد توجه قرار گیرند و در خانواده، مدرسه، اجتماع و بین همسالانشان به عنوان فردی خاص شناخته شوند و یکی از کار‌هایی که برای تحقق این امر انجام می‌دهند، تتو زدن با اشکال مختلف برای جلب توجه است.

نقش مهم خانواده در گرایش جوانان و نوجوانان به تتو زدن/ لزوم توجه کافی به فرزندان و بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس آن‌ها
وی ضمن اشاره به اینکه خانواده نقش بسزایی در این مورد دارد و هر چه در خانواده کمتر به اعتماد به نفس و عزت نفس فرزندان توجه شود گرایش به اقداماتی نظیر تتو زدن در فرزندان افزایش پیدا می‌کند، ادامه داد: هنگامی که خانواده به فرزندان خود به مقدار لازم اهمیت ندهد، اجازه شکل گرفتن هویت و استقلال را به آن‌ها ندهد، آزادی مطلوب را برای فرزندان قائل نباشد و همچنین سخت‌گیری و سهل‌گیری بیش از حد داشته باشد، موجب می‌شود فرزندان اعتماد به نفس و عزت نفس لازم را نداشته باشند و توجه مورد نیاز را دریافت نکند و برای جلب توجه به انجام کار‌هایی روی آورند که یکی از آن‌ها تتو زدن است.

این روان‌شناس و مشاور خانواده افزود: خانواده‌ها می‌توانند با توجه کافی به فرزندانشان اعتماد به نفس و عزت نفس آن‌ها را بالا ببرند و فرزندانشان را در این مورد آگاه کنند که می‌توانند با انجام رفتار‌ها و کار‌های مثبت ارزش و احترامشان را در جامعه بالا ببرد.

کریمی زاده مدگرایی، الگوبرداری از سلیبریتی‌ها و تبلیغات ویژه برای انجام این کار را از جمله عوامل دیگر گرایش جوانان و نوجوانان به تتو زدن دانست و بیان کرد: همه این موارد نیز از کمبود عزت نفس ناشی می‌شود. همچنین جوانان و نوجوانان علاقه بسیاری به عضویت در گروه‌ها را دارند و در مواردی با تتو زدن عضویتشان در یک گروه را نشان می‌دهند و در مواردی نیز احساساتشان نظیر خشم و ناراحتی را از طریق نقش‌هایی که تتو می‌زنند بیان می‌کنند.

وی توضیح داد: به طور کلی خانواده در این رابطه نقش مهمی دارد و هنگامی که نوجوانی به سمت تتو زدن گرایش پیدا می‌کند باید خانواده‌اش را مورد بررسی قرار داد تا با ریشه‌یابی این موضوع، این مسئله را حل کرد، می‌توان با اصلاح روش تربیتی خانواده‌ها از بروز این مسائل پیشگیری کرد و خود فرد نیز باید تحت مشاوره قرار گیرد تا کمبود‌ها و احساسات و عواطف سرکوب شده‌اش مورد بررسی قرار گیرد و حل شود.

پیروی از مد و الگوبرداری از سلبریتی‌ها و همسالان مهم‌ترین عامل گرایش جوانان به تتو زدن است

نیسا محمودی، روان‌شناس نیز در این مورد به میزان گفت: یکی از علل تتو زدن به ویژه در جوانان مشکلات شخصیتی و میل به دیده شدن است، این افراد گمان می‌کنند با زدن نقش‌هایی روی بدنشان زیباتر می‌شوند و در مواردی نیز می‌تواند ناشی از اختلالات روان‌شناختی نظیر اختلال شخصیت نمایشی باشد؛ افرادی که دچار این اختلال هستند بسیار دوست دارند، رفتارهایشان را نمایش دهند و جلب توجه کنند.

وی ضمن اشاره به اینکه عده‌ای از افراد نیز صرفا برای پیروی از مد و الگوبرداری از سلبریتی‌ها و همسالانشان این اقدام را انجام می‌دهند و به نظر می‌رسد این امر مهم‌ترین عامل گرایش جوانان به این کار باشد، ادامه داد: تعدادی از افراد به ویژه جوانانی که به دنبال هویت هستند به سراغ تتو زدن می‌روند چراکه شاهد این مسئله هستند که در گروه همسالانشان افرادی که تتو دارند، بهتر دیده می‌شود. انجام این کار در جوانان بیشتر از نوجوانان شیوع دارد و اغلب جوانانی که دچار بحران هویت هستند این کار را انجام می‌دهند چراکه گمان می‌کنند با تتو زدن فردی خاص و مورد توجه دیگران می‌شوند. فردی که دچار اختلال هویت است تمایل دارد خودش را به نوعی نشان دهند تا از این طریق بخشی از کمبود‌ها و نواقص شخصیتش را جبران کند، این افراد بیشتر از تصاویر پیچیده و عجیب و غریب در تتو استفاده می‌کنند.

این روان‌شناس با بیان اینکه طبقه اجتماعی، تحصیلات، درآمد و شخصیت افراد نیز می‌تواند در انجام کار موثر باشد، افزود: در مواردی نیز این کار برای رفع برخی نواقص بدن از جمله پارگی، جای بخیه، خال یا لک استفاده می‌شود و تعدادی از افراد این قسمت‌ها را در بدن خالکوبی می‌کنند تا مشخص نباشد. برخی از اشخاص نیز برای تقدیر از یک شخصیت و یا علاقه‌مندی به او تصویرش را روی بدنشان تتو می‌کنند و همچنین در برخی موارد افراد اصلا دلیل تتو زدن خود را نمی‌دانند.

محمودی بیان کرد: در گذشته خالکوبی در ایران نشانه شجاعت و قهرمانی بود و اغلب روی بازو طراحی می‌شد، خالکوبی روی دست رواج کمتری داشت، در کشور‌های دیگر از جمله کشور‌های جنوب شرق آسیا و سرخوپوست‌ها نیز انجام این کار رواج داشته است، در برخی از فرهنگ‌ها خالکوبی نشانه زیبایی و یا دورکننده چشم زخم بوده و به عنوان نوعی آداب و رسوم تلقی می‌شده و در شرایطی نیز نشانه قدرت‌نمایی بوده و افراد پس از پیروزی در جنگ خالکوبی می‌کردند، اما در حال حاضر این چنین نیست و در کشور ما خالکوبی رواج پیدا کرده و در مواردی از تصاویر پیچیده، وحشتناک و یا تصاویر حیوانات در حال فریاد در تتو استفاده می‌شود، تتو زدن حتی به سر و صورت نیز رسیده و این در حالیست که این کار خطرناک است.

تبلیغات نقش بسزایی در گرایش جوانان و نوجوان به تتو زدن دارد

وی با بیان اینکه تتو زدن در بین افراد معروف نظیر هنرمندان و ورزشکاران بسیار رواج پیدا کرده است، توضیح داد: در فضای مجازی و آرایشگاه‌ها برای انجام این کار بسیار تبلیغ می‌شود و این امر نقش به‌سزایی در گرایش جوانان و نوجوان به تتو زدن دارد، بسیار دشوار است که بخواهیم جلوی انجام این کار را بگیریم چراکه انجام این کار در بین مردم عادی و حتی بین سنین پایین‌تر و نوجوان نیز رواج پیدا کرده است.

 حدود ۴۰ درصد از افرادی که روی بدنشان تتو می‌زنند از این کار پشیمان می‌شوند

این روان‌شناس عنوان کرد: تتو زدن اغلب تحت شرایط روانی خاص و در موقعیت اجتماعی خاصی انجام می‌شود و بعد از اتمام آن موقعیت کارکردش را از دست می‌دهد و به ضایعه تبدیل می‌شود، به همین دلیل حدود ۴۰ درصد از افرادی که روی بدنشان تتو می‌زنند از این کار پشیمان می‌شوند و پس از مدتی دوست دارند آن را پاک کنند و اگر نتوانند دچار افسردگی می‌شوند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین