کد خبر: ۹۱۶۲۶
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۳:۴۵

واکنش‌های اقتصاد جهانی در برابر افزایش قیمت‌های اخیر نفت

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: بالاخره پس از چند ماه رکودی که بر بازار نفت حاکم بود، قیمت‌های نفت چیزی نزدیک به 20 دلار رشد را تجربه کرد. این در حالی است که طی چند ماه گذشته میلیارد‌ها دلار به اقتصاد جهانی تزریق شده است.

حضور این دو موضوع در کنار هم می‌‌تواند به عاملی جهت تشدید نگرانی‌های کشور‌های صنعتی پیرامون رشد دوباره تورم، تبدیل گردد. امروز اقتصاد جهانی به شدت با قیمت‌های نفت گره خورده است و هرگونه بالا و پایین شدن قیمت‌های نفت شوک‌های سنگینی را به پیکره اقتصاد جهانی تحمیل خواهد کرد. یک سال پیش در چنین روز‌هایی، کشور‌های صادر‌کننده نفت در رؤیای نفت سه رقمی سیر می‌کردند که به یکباره و با وقوع بحران مالی جهانی، قیمت‌ها به طور غیر قابل تصوری شکسته شد و این کشور‌ها بخش عمده‌ای از درآمد‌های ارزی خود را از دست دادند.

افزایش قیمت نفت بر پیکره اقتصاد کشور‌ها اثرات متفاوتی دارد. افزایش قیمت نفت برای کشور‌های وارد‌کننده نفت، موجب رشد هزینه‌های تولید، افزایش قیمت تمام شده کالا، کاهش اشتغال و ظهور رکود همراه با تورم است. در حالی که افزایش قیمت نفت برای کشور‌های صادر‌کننده نفت خام، موجب افزایش درآمد‌های نفتی شده و در پی آن افزایش نقدینگی و تقاضای کل اقتصاد و سرانجام تورم ناشی از تقاضا به همراه افزایش تولید و کاهش بیکاری را سبب می‌شود که در مراحل بعدی رکود ایجاد شده در کشور‌های دیگر، صادرات غیر نفتی کشور‌های مذکور را کاهش می‌دهد و دور بعد تورم وارداتی ناشی از افزایش هزینه‌های تولید کشور مقابل، اقتصاد کشور وارد‌کننده را با مشکل مواجه کرده و تورم ناشی از عرضه را ایجاد می‌کند.

طی سال‌های گذشته کشور‌ها با اتخاذ سیاست‌های مختلفی از جمله تغییر در نرخ مالیات‌ها، کاهش نرخ بهره، جایگزینی مواد دیگر به جای نفت خام و فرآورده‌های آن،‌ صرفه‌جویی در مصرف داخلی، به‌کارگیری دیگر حامل‌های انرژی همچون گاز طبیعی، انرژی خورشیدی و... به مقابله با این موضوع پرداختند. افزایش قیمت نفت واکنش‌های متفاوتی را در میان کشور‌های صنعتی و منطقه آسیا ایجاد کرده و تنش بسیاری را در بازار‌های مالی در پی داشته است. با وجود پیش‌بینی‌ها مبنی بر کاهش قیمت نفت به دلیل رکود اقتصادی جهان و افت تقاضا، قیمت نفت نسبتاً افزایش یافته است.

افزایش قیمت نفت، کشور‌های غربی را درباره جایگاه اقتصادی‌شان در جهان به تعمق وا داشته است و فرضیه کاهش شدید تقاضا را که بسیاری از کارشناسان آن را تأیید کرده بودند با تردید مواجه کرده است، تصور شد قیمت نفت در زمانی که اقتصاد غرب در رکود قرار دارد، کابوسی بود که اکنون به حقیقت پیوسته است. علت اصلی این امر، ظهور بازار‌های جدید است که با وجود کاهش سرمایه به رشد خود ادامه داده‌اند.

با توجه به رشد ثروت و قدرت خرید در این کشور‌ها، مصرف سرانه نفت افزایش یافته است. کشور‌های هند، چین، برزیل و روسیه که 20 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده‌اند، در کنار دیگر بازار‌های نوظهور هر ساله به انرژی بیشتری نیاز دارند و همین امر بر فرضیه کاهش تقاضا خط بطلان می‌کشد. رشد این 4 کشور علاوه بر تأثیرات اقتصادی، بر معادلات سیاسی جهان نیز تأثیر‌گذارده است. نگرانی از رشد تورم در حالی است که اجرای بسته‌های محرک اقتصادی و تزریق میلیارد‌ها دلار به اقتصاد جهانی طی ماه‌های اخیر نیز موجب تشدید نرخ تورم طی ماه‌های آینده خواهد شد. مؤسسه بارکلی کاپیتال نیز اعلام کرد با توجه به روند صعودی قیمت‌ انرژی و محصولات کشاورزی رشد نرخ تورم طی هفته‌های آینده کاملاً نگران‌کننده است.

کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که با وجود امیدواری‌ها نسبت به رشد و رونق اقتصادی جهان، اقتصاد جهان همچنان بسیار شکننده است و هرگونه شوک مانند افزایش قیمت نفت می‌تواند آثار نامطلوبی بر اقتصاد بین‌الملل داشته باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین