کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه ضمن بیان نکاتی مهم درخصوص سلامت دهان و دندان در بیماران کلیوی تاکید کرد: در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی مراقبت از دهان و دندان اهمیت ویژهای دارد.
دکتر بهناز، ولی زاده کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی ضمن گرامیداشت هفته حمایت از بیماران کلیوی (۲۳ تا ۳۰ آبان) گفت: سلامت دهان و دندان برای همه دارای اهمیت است، ولی در افراد مبتلا به بیماری کلیوی اهمیت ویژهای دارد.
به گفته وی در فردی که بیماری کلیوی دارد در صورت بیاحتیاطی و عدم مراقبت مناسب از دندانها ممکن است یک عفونت جزئی به مشکل جدی تبدیل شود.
دکتر، ولی زاده یکی از مشکلات بیماران کلیوی را بوی بد دهان عنوان کرد و گفت: در بیماران کلیوی، بر حسب شدت بیماری ممکن است کلیهها قادر به حذف کامل اوره از خون نباشند، در نتیجه اوره و آمونیاک ایجاد شده باعث بوی بد دهان میشود.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی یادآور شد: در این بیماران ممکن است کلسیم به درستی جذب نشود و فرد مبتلا را در معرض خطر از دست دادن استخوان فک و لقی و افتادن دندانها قرار دهد.
دکتر، ولی زاده تاکید کرد: شدت درگیری و نارسایی کلیهها در بیماران فرق میکند و بر همین اساس تصمیمهای درمانی نیز متفاوت است. اما توصیههای عمومی و بهداشتی وجود دارد که اطلاع از آن برای سلامت بیماران کلیوی ضروری است.
توصیههای مهم برای سلامت دهان و دندان در بیماران کلیوی
- حداقل دو بار در سال برای معاینه دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.
- بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
- از آنجا که خشکی دهان عارضه جانبی برخی داروهای مورد استفاده در درمان بیماری کلیوی است، برای رفع این مشکل از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
- قبل از شروع درمان، فهرستی از داروهای خود و مقادیر آنها را به دندانپزشک بدهید. دندانپزشک قبل از تجویز دارو باید لیست داروهای مصرفی شما را بداند، زیرا برخی داروها ممکن است نارسایی کلیه را شدیدتر کند و اگر بیمار دیالیز میشود باعث تجمع دارو تا زمان دیالیز بعدی شود. این نکته به ویژه برای بیماران پیوندی که از داروهای سرکوب کننده ایمنی استفاده میکنند، بسیار مهم است.
- از آنجا که بیماری کلیهها بر تعداد سلولهای خونی تاثیر میگذارد، باید یک نسخه از آخرین آزمایش خون خود را در اختیار دندانپزشک خود قرار دهید.
- افرادی که دیالیز میشوند ممکن است در طول درمان، داروهای رقیق کننده خون دریافت کنند. از آنجا که برخی درمانهای دندانپزشکی میتواند باعث خونریزی شود، مهم است قرارهای ملاقات دندانپزشکی در روزهای غیردیالیز برنامهریزی شود و مصرف این داروها به دندانپزشک یادآوری شود.
- لازم است بیمارانی که دارای شنت هستند دندانپزشک خود را مطلع کنند، زیرا این افراد درمعرض خطر بیشتری برای عفونت هستند و ممکن است قبل از شروع درمان دندانپزشکی نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشند.
- معاینه دهان و دندان به عنوان بخشی از فرایند ارزیابی پیوند کلیه مورد نیاز است؛ بنابراین قبل از پیوند، بیماران باید از نظر بیماریهای دهان و دندان درمان شوند تا از عوارض پس از پیوند جلوگیری شود.