آفتابنیوز : آفتاب: عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری، رویت هلال ماه شوال در روز شنبه را بنا بر پیشبینی کارشناسان، دشوار توصیف کرد و افزود: «احتمال اینکه روز دوشنبه اول شوال باشد، وجود دارد».
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا موحدنژاد در نشستی خبری درباره رویت هلال ماه شوال تصریح کرد: «150 گروه مرتبط با ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در نقاط مختلف کشور رصد را از بعدازظهر شنبه آغاز و تا غروب این روز ادامه خواهند داد».
وی افزود: «اگر هلال ماه شوال در زمان مذکور رویت شود، گروههای مربوطه گزارشهای خود را ارسال میکنند و با بررسی و جمعبندی آنها در صورتی که این گزارشها به لحاظ شرعی اطمینانبخش باشد روز یکشنبه به عنوان عید فطر اعلام خواهد شد».
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: «پیشبینی کارشناسان این است که رویت این هلال به لحاظ نجومی دشوار خواهد بود و کارشناسان ضمن ضروری دانستن شرایط بسیار مساعد جوی برای رویت این هلال، آن را در مرز رویتپذیری و رویتناپذیری میدانند».
وی اضافه کرد: «در تابستان امسال چند نوبت غبارهای وسیع در سطح کشور داشتیم که کمبود بارندگی نیز به آن اضافه شده و لذا غبار زیاد است. با توجه به این مطلب ممکن است شرایط جوی باعث عدم رویت هلال ماه شوال در روز شنبه شود».
موحدنژاد با بیان اینکه در صورت عدم رویت هلال در روز شنبه، روز دوشنبه اول شوال و عید فطر خواهد بود، اظهار کرد: «70 گروه از 150 گروهی که ذکر شد مجهز به تلسکوپ هستند و همه گروهها دوربین دوچشمی دارند، علاوه بر این کارشناسان رویت هلال در کشور ما از بهترین کارشناسان دنیا هستند و اعضای گروهها نیز دقیقا میدانند در چه زمانی به کدام قسمت آسمان برای رویت هلال نگاه کنند، ضمن اینکه گروهها آموزشدیده و مجرب هستند».
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: «سوالات دقیقی نیز از سوی کارشناسان ستاد استهلال مطرح میشود تا باب توهم و تخیل بسته شود؛ زیرا گاه میبینیم عدهای غیرمتخصص اقدام به استهلال میکنند و با گزارش بررسیهای خود که بسیاری از آنها نیز خلاف قواعد علمی است موجب بروز مشکلاتی میشوند، اما در ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با توجه به اوصافی که بیان شد چنین اتفاقاتی رخ نخواهد داد».
موحدنژاد در پاسخ به این سوال که "آیا رویت هلال در روز شنبه نیز معتبر است یا حتما باید در حوالی غروب باشد؟" اظهار کرد: «این موضوع را از مقام معظم رهبری و اغلب مراجع عظام تقلید استفتا کردهایم و اغلب مراجع پذیرفتهاند که اگر هلال بعدازظهر نیز دیده شود، آغاز ماه را اثبات میکند و نیازی نیست که لزوما لحظاتی قبل یا بعد از غروب خورشید باشد. این موضوع نیز یک باب جدید است که به آن پرداختهایم».
وی گفت: «در جنوب کشور به لحاظ نجومی امکان رویت هلال شوال بالاتر است، زیرا در این منطقه مکث ماه یعنی فاصله زمانی میان غروب خورشید و غروب ماه زیادتر است».
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه این ستاد با دفاتر مراجع تقلید ارتباطی دوسویه دارد، اضافه کرد: «شورای تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران طبق مصوبه سال 79 هیات وزیران رسما استخراج تقویم را برعهده دارد و در حال حاضر نیز یک شورای هفتنفره این کار را انجام میدهد، در مورد همین هلال ماه شوال سه جلسه از سوی شورای یادشده برگزار شد و بحثهای دقیقی را مطرح کردند و اعضا در مجموع به این جمعبندی رسیدند که ماه رمضان 29 روزه در تقویم قید شود، اما از آنجا که احتمال عدم رویت نیز مورد بحث بود، اطلاعیهای از سوی این شورا صادر شد مبنی بر اینکه ممکن است اول شوال مطابق تقویم نباشد».
موحدنژاد در پایان خاطرنشان کرد: «در بیشتر کشورهای اسلامی از جمله عربستان، مانند ایران تقویم استخراج میشود منتهی آنها هم برای اعلام اول ماه، رویت هلال را ملاک میدانند و گاه اول ماه را خلاف تقویم خود اعلام میکنند، به نظر میرسد تنها در کشور لیبی ملاک اول ماه، مقارنه نجومی ماه و خورشید باشد».