گروسی بدون نام بردن از کشورها، تنشها و کاهش تمایل به تشکل ائتلافها و وادار شدن کشورها به دفاع از خود را عامل جذابیت بیسابقه سلاحهای هستهای در بین کشورها توصیف کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (آیای ایی ای) درباره افزایش بیسابقه رقابت جهانی برای دستیابی به سلاح هستهای هشدار داد.
رافائل گروسی در مصاحبه با روزنامه فایننشال تایمز گفت: تنش در روابط بین آمریکا، روسیه و چین و درگیریها در منطقه خاورمیانه، فشار بیسابقهای را بر پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای امضا شده در سال ۱۹۶۸ که هدف آن محدود کردن توسعه زرادخانه هستهای جهان بود، وارد کرده است.
این مقام سازمان ملل هشدار داد کشورهای «مهم» جهان، اکنون علنا درباره گسترش سلاحهای هستهای صحبت میکنند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به حمله نیروهای اوکراینی به برج خنککننده نیروگاه هستهای زاپوریژیا گفت که هیچ خطری امنیت هستهای را تهدید نمیکند.
وی گفت: من فکر نمیکنم که در دهه ۱۹۹۰ از کشورهای مهم این موضوع را شنیده باشیم که خوب، چرا ما سلاحهای هستهای نداشته باشیم؟
گروسی بدون نام بردن از کشورها، تنشها و کاهش تمایل به تشکل ائتلافها و وادار شدن کشورها به دفاع از خود را عامل جذابیت بیسابقه سلاحهای هستهای در بین کشورها توصیف کرد.
وی گفت: آژانس با برخی کشورها صحبت و درباره اهمیت سازوکارهای منع گسترش تسلیحاتی تاکید کرده است.
این مقام سازمان ملل افزود: ما باید اطمینان یابیم که چنین سازوکارهایی را تقویت میکنیم، زیرا فکر نمیکنم که افزایش کشورهای برخوردار از سلاح هسته ای، اوضاع فعلی را بهتر کند.
فایننشال تایمز در گزارش خود به اظهارات نیکلاس میلر استادیار کالج آمریکایی دارتموث اشاره کرده و افزود که این استادیار آمریکایی که در حوزه منع اشاعه هستهای مطالعه میکند در این زمینه تصریح کرد: افزایش خطر گسترش سلاح هستهای ناشی از فضایی است که رقابت ژئوپلتیکی بیشتری بین قدرتهای بزرگ وجوددارد.
میلر افزود: این تمایل وجود دارد که چنین تصور شود که سازوکار منع گسترش تسلیحاتی در حال فروپاشی است.
وی همچنین مدعی شد ایران بزرگترین تهدید احتمالی است و مقامات این کشور در سال گذشته درباره دستیابی و حتی خرید سلاح هستهای صحبت کرده اند.
فایننشال تایمز در گزارش خود ادعا کرده که از زمان خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا از توافق هسته ای، ایران به دنبال گسترش برنامه هستهای خود و غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم بوده است.
این گزارش خاطرنشان کرده که آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش بازرسیهای خود گفته است که شاهدی دال بر تلاش ایران برای گسترش یا حرکت به سوی برنامه تسلیحاتی هستهای وجود ندارد.
این روزنامه مدعی شده اگر تهران به دنبال توسعه سلاح هستهای باشد این امر موجب رقابت تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه خواهد شد.
به نوشته فایننشال تایمز، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سال گذشته گفت قصد دارد برنامه هستهای غیرنظامی را گسترش دهد و در مصاحبه با فاکس نیوز اعلام کرده بود اگر ایران به دنبال بمب هستهای باشد ما هم باید به آن دست یابیم.
همچنین مانفرد وبر رهبر حزب راست میانه «مردم اروپا» از اروپا خواسته است تا بازدارندگی بیشتری در مقابل روسیه ایجاد کنند.
لوکاس کولسا مدیر اشاعه و سیاست هستهای در موسسه خدمات متحد رویال روسیه گفت، برخی از بحثها پیرامون سلاحهای هستهای به دلیل نگرانی از نتایج انتخابات نوامبر در آمریکا است. این نگرانی وجود دارد که در صورت پیروزی دوباره ترامپ، وی برخی از ضمانتهای امنیتی در اروپا و آسیا را کاهش دهد.