روزنامه "کرونن سایتونگ" اتریش در مطلبی به تلاشهای روزافزون اروپا برای گسترش انرژی هستهای خود با توجه به تحولات اخیر پرداخته و نوشت: قدرتهای هستهای جهان قبلاً در اجلاس بینالمللی انرژی هستهای در بروکسل در بهار متعهد شده بودند که یک هجوم هستهای کامل را آغاز کنند. نکته وحشتناک این است که در حال حاضر بیش از ۴۰۰ راکتور در سراسر جهان برای تولید برق فعال هستند. این ائتلاف در بیانیهای مشترک گفت: ما متعهد به بهره برداری کامل از پتانسیل انرژی هستهای هستیم.
در این بیانیه بر این مسئله تاکید شد که برق از نیروگاههای هستهای برای کاهش انتشار CO۲ آسیب رسان به اقلیم ضروری است. در این نشست سران کشورهای فرانسه، هلند و لهستان و نمایندگان عالی رتبه از آمریکا، چین و ژاپن حضور داشتند.
در ادامه این مطلب آمده است: از آن زمان، تبلیغات کم و بیش باز و آشکار نه تنها برای ساخت راکتورهای جدید، بلکه برای افزایش طول عمر نیروگاههای هستهای موجود (همچنین در اروپا) صورت گرفته است. این قدرتها همچنین از استفاده سریع از راکتورهای جدیدتر و کوچکتر حمایت کردند. علاوه بر این، موسسات مالی بین المللی مانند بانک جهانی نیز آرام آرام وارد این قایق هستهای میشوند!
در این شرایط از مؤسسات مالی فعال در سطح جهانی به طور خاص خواسته میشود تا در این زمینه حمایت بیشتری ارائه دهند. اتهام پنهان لابیگران این است که منابع انرژی جایگزین تاکنون از سوی بانکهای توسعه ترجیح داده شدهاند.
در کنفرانس جهانی آب و هوا در پایان سال گذشته، حدود ۲۰ کشور اعلام کردند که ظرفیت تولید انرژی هستهای خود را تا سال ۲۰۵۰ سه برابر خواهند کرد. در این میان فرانسه هم به طور فزایندهای تبدیل به یک کشور بزرگ هستهای میشود - ۵۶ نیروگاه از ۱۰۰ نیروگاه هستهای در اروپا، که برخی از آنها بسیار فرسوده و در نتیجه خطرناک هستند، در سراسر این کشور پراکنده شده اند.
طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، ۴۱۵ راکتور در سراسر جهان برق تولید میکنند. طبق گزارش سازمان لابی WNA، ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین تولید کننده جهان و پس از آن چین و فرانسه قرار دارند.
امانوئل مکرون "ناپلئون اتمی" اشتهای بیشتری برای رادیواکتیویته دارد. ساخت ۱۴ یا بیشتر تاسیسات جدید هستهای در این کشور در حال بررسی است. علاوه بر این، بر اساس تصمیمات اتخاذ شده عمر نیروگاههای موجود باید افزایش یابد.
اما در کشور همسایه فرانسه، بلژیک نیز در پاسخ به کمبود احتمالی انرژی به دلیل جنگ در اوکراین، طرح خروج تدریجی هستهای این کشور تا سال ۲۰۳۵ به تعویق افتاد.
در این میان تنها اسپانیا همچنان به خروج از انرژِی هستهای پایبند است. لهستان همچنین قصد دارد برنامه انرژی هستهای را از سر بگیرد و جمهوری چک نیز در حال برنامه ریزی برای ساخت نیروگاههای هستهای جدید است.
در این میان الکساندر اگیت، رئیس سازمان صلح سبز وین در اروپا، با حالتی هشدار دهنده گفته است: ما به همان اندازه که خشمگین هستیم، شوکه شدهایم و هر جا که بتوانیم مقاومت میکنیم. او بار دیگر در مورد خطرات بالای این رویکرد هشدار داده و فجایع هستهای ویرانگر در چرنوبیل و فوکوشیما را به ما یادآوری میکند. ایگیت همچنین تاکید میکند که هزینهها هرگز بدون یارانههای دولتی بسیار بالا قابل تامین نیست. وی تاکید کرد: "یک نیروگاه هستهای هرگز اقتصادی نخواهد بود. "
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپایی هم در حال حاضر با درخواست خود برای گسترش انرژی هسته ای، بر آتش بحثها افزوده است. این مقام اروپایی در کنفرانس امنیتی Globesec در پراگ گفت: وقتی صحبت از انرژی مستقل میشود، ما باید انرژی خود را تولید کنیم. این امر مستلزم تولید انرژی بیشتر از منابع تجدیدپذیر و همچنین انرژی هستهای و کارایی بیشتر است.
فون در لاین به ویژه از جنگ روسیه علیه اوکراین به عنوان استدلالی برای خواسته خود استفاده کرد. اینجاست که خطر ترسناک آشکار میشود، زیرا برخی از رآکتورها مستقیماً زیر آتش هستند و میتوانند فاجعهای را ایجاد کنند.
این مقام آلمانی البته این مسئله را باز گذاشت که آیا او نیز بازگشت به استفاده از انرژی هستهای در آلمان را مناسب میداند. در کشور وی (آلمان) آخرین نیروگاههای هستهای در آوریل ۲۰۲۳ از مدار خارج شدند.