ابراهیم عقیل ملقب به «حاج تحسین» از فرماندهان نظامی بارز جنبش حزبالله بود. از وی بهعنوان مرد شماره دو حزبالله پس از شهادت «فؤاد شکر»، همچنین فرمانده نیروی «رضوان»، نیروی نخبه این حزب و رئیس دایره عملیات نظامی ویژه حزبالله یاد میکنند.
ابراهیم عقیل معاون اول فؤاد شکر، فرمانده جناح نظامی حزبالله و لقب وی پیش از شهادت حاج عبدالقادر» بود. از «طلال حمیه» بهعنوان معاون دوم فؤاد شکر در جناح نظامی حزبالله یاد میشود.
وی عضو مجلس جهادی حزبالله است. این مجلس ۸ عضو دارد و «فؤاد شکر»، فرمانده بازر حزبالله که در ۳۰ ژوئیه گذشته طی حمله موشکی رژیم صهیونیستی به ضاحیه به شهادت رسید، عضو آن بود.
عقیل پیشینهای طولانی در فعالیتهای مبارزاتی و سازمانی داشت و از او به عنوان یکی از بنیانگذاران حزبالله یاد میشد که در بنای راهبردهای مبارزانی آن علیه اسرائیل مشارکت داشت.
ابراهیم عقیل از شیعیان جنوب لبنان و از جمله شخصیتهایی بود که از زمان تأسیس حزبالله در اوایل دهه ۱۹۸۰ در همه عملیات حزب مشارکت داشته است.
وی از جمله نسل اول مبارزانی بود که هویت سیاسی و نظامیاش با مبارزه با رژیم صهیونیستی و اشغال جنوب لبنان توسط این رژیم شکل گرفت.
اطلاعات چندانی درباره عقیل وجود ندارد، چراکه او ترجیح داده بود بهدور از رسانهها به فعالیتهای خود ادامه دهد. با همه اینها او مغز متفکر بسیاری از عملیات نظامی بزرگ حزبالله علیه رژیم صهیونیستی از جمله نبردهای آزادسازی جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ میدانند.
عقیل در جنگ ۳۳ روزه نیز نقشهای بسیار مهمی ایفا کرد. در این جنگ حزبالله توانست با بهرهگیری از تاکتیکهای نظامی پیچیده و استفاده از تواناییهای جنگ نامتقارن، ارتش اسرائیل را به چالش بکشد.
نقشهای برجسته
ابراهیم عقیل بهعنوان یکی از فرماندهان اصلی حزبالله در این جنگ، در طراحی و اجرای تاکتیکهای موفق حزبالله نقش مهمی داشت.
ابراهیم عقیل از زمان پیوستن به حزبالله، نقشی محوری در شکلگیری و توسعه قابلیتهای نظامی حزب ایفا کرد.
او همچنین، در تشکیل واحدهای نظامی مهم حزبالله مشارکت و فرماندهی بسیاری از آنها را برعهده داشت. افزون بر آن، عقیل ترسیمکننده تاکتیکهای نظامی حزبالله در مقابل رژیم صهیونیستی بود.
از دیگر نقشهای ابراهیم عقیل که حائز اهمیت بسیار است، نظارت بر توسعه سیستم موشکی و تجهیزات نظامی حزبالله بود که حزب را به یک نیروی نظامی بزرگ در لبنان تبدیل کرد.
معروف است که عقیل فرماندهی میدانی نبردهای حزبالله علیه ارتش رژیم صهیونیستی را عهدهدار و از جمله فرماندهانی بود که حملات ویژهای علیه مواضع رژیم صهیونیستی و نیروهای همپیمان با این رژیم در جنوب لبنان انجام داده است.
نگرش و اثرگذاری
ابراهیم عقیل دارای دیدگاهی راهبردی در مبارزه با رژیم صهیونیستی بود. به اعتقاد وی جنگ باز با رژیم صهیونیستی یک ضرورت اساسی و امری انکارناپذیر برای مقابله با توسعهطلبیها و تجاوزهای این رژیم است.
عقیل در رویکرد نظامی خود بر این باور بود که باید بین قدرت موشکی و نبردهای متعارف موازنه برقرار کرد. این موضوع موجب شد، او تأثیر بسیاری بر توسعه راهبردهای دفاعی و هجومی حزبالله بگذارد.
عقیل همچنین یکی از اعضای کلیدی سازمان «جهاد اسلامی» بود که یکی از گروهی وابسته به حزبالله در آن زمان به شمار میآمد.
جهاد اسلامی مسئولیت بمبگذاریهای سفارت آمریکا در بیروت در آوریل ۱۹۸۳ که منجر به کشتهشدن ۶۳ آمریکایی شد و همچنین، پایگاه تفنگداران دریایی آمریکا در اکتبر ۱۹۸۳ که منجر به کشتهشدن ۲۴۱ نظامی آمریکایی شد، را بر عهده گرفته بود.
در ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۵، وزارت خزانهداری آمریکا، عقیل را بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۵۸۲ به دلیل اتهام اقدام در راستای منافع حزبالله در فهرست "تروریسم" خود قرار داد.
در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۹، وزارت امور خارجه آمریکا عقیل را بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴، تروریست تحت پیگرد بینالمللی معرفی کرد. پس از آن نیز ۷ میلیون دلار جایزه برای سرش یا بهدستآوردن اطلاعاتی از وی تعیین کرد.