آفتاب: هفتهنامهی اصولگرای پنجره برای روشن شدن وضعیت پروندهی کهریزک با عبدالحسین روحالامینی پدر شهید روحالامینی که در بازداشتگاه کهریزک جان باخت، مصاحبهی مفصلی انجام داده است. در این مصاحبه وی از مقتول چهارمی که در گزارش مجلس نامی از آن برده نشده یاد میکند و از متهمان پرونده میخواهد به جای نامهپراکنی قبول مسئولیت کرده و از جامعه و خانوادهی قربانیان عذرخواهی کنند. در نهایت وی ابراز امیدواری میکنند که این پرونده مراحل قانونی را به خوبی طی کند. مشروح این مصاحبه و توضیحات نویسنده پنجره را میخوانید:
حدود هفت ماه از جنایت کهریزک میگذرد. با گذشت هر روز، ابعاد جدیدی از پرونده آمران و عاملان وقوع این حوادث برای افکار عمومی روشن میشود؛ از صدور اطلاعیه نهادهای ذیربط تا تهیه و انتشار گزارشهای نهادهای نظارتی که همگی در تعیین مقصرین این رخداد به نقطه مشترکی رسیدهاند.در میان هیاهوی رسانهای برای انتشار ابعاد مختلف این حادثه، سکوت شاکیان پرونده اعم از خانوادههای قربانیان و یا مضروبین کهریزک شاید شاهدی بر تلاش آنان برای به سرانجام رسیدن این پرونده باشد؛ آنانی که بهدور از غوغاسالاریهای رسانهای در انتظارند تا در آیندهای نزدیک در نخستین جلسه دادگاه بخشی از متهمان کهریزک حاضر شوند.برای مشخص شدن روند پرونده شاکیان این پرونده، بار دیگر با دکتر «عبدالحسین روحالامینی» پدر محسن روحالامینی (از قربانیان فجایع تأثربرانگیز کهریزک) به گفتوگو نشستهایم.
به عنوان نخستین سئوال علت حضور کمرنگ خانوادههای قربانیان کهریزک در رسانهها چیست؟
من سکوت رسانهای خانواده قربانیان کهریزک اعم از مقتولین و مضروبین را قبول ندارم. تاکنون هرجا که فضا و ضرورت بوده، مصاحبه کردهایم. البته بقیه کار را صرف پیگیری حقوقی و قضایی موضوع کردهایم. ما یک مسیر قانونی و حقوقی را دنبال کردیم که تاکنون نتایج خوبی هم داشته است. معمولا کسانی بهدنبال جنجال رسانهای میروند که ممکن است دستشان خالی باشد، اما وقتی پروندههای مرتبط پر از اسناد و مدارک است، چرا باید چنین کنیم. سازمان قضایی نیروهای مسلح اطلاعیه خوبی صادر کرده که در آن اتهام قتل عمد را پذیرفته است و همه مجازات سنگین قتل عمد را میدانند. البته این اول راه است و ممکن است مجازات عاملان در دادگاه، از برخی آمران و برخی تصورات و شبیهسازیها هم خیلی بالاتر برود. در بخش متهمان قضایی هم وقتی کمیته مجلس آن گزارش را داد، گام مثبتی برداشته شد. البته میشد این گزارش را مفصلتر و کاملتر هم ارایه کرد. مثلا عدم نام بردن از مرحوم رامین آقازاده قهرمانی، مقتول چهارم کهریزک که بعد از آزادی از زندان به رحمت خدا رفت و خوشبختانه در گزارش شماره یازده نشریه پنجره هم به آن اشاره شده است و پرونده ایشان هم با پرونده سه مقتول دیگر در سازمان قضایی نیروهای مسلح مفتوح است. اما ممکن بود که وجدان عمومی جامعه را خیلی جریحهدار کند. البته در همین حدی که مطرح شده، اقدام روبهجلو و مثبتی است. وقتی گزارش مجلس بر تخلفاتی که بر اساس اسنادی که ماهها بررسی شده، صحه میگذارد و دادستانی سازمان قضایی نیروهای مسلح اتهام قتل عمد را بهعنوان کیفرخواست مطرح میکند، دیگر احتیاجی به فضاسازی رسانهای نداریم. معمولا آنهایی وارد این مسائل شدهاند که دستشان بهجایی بند نیست، اما این پرونده پر از از اسناد، مدارک، شواهد و گزارشهای متقن است.
با این تفاسیر روند رسیدگی قضایی روند مطلوبی بهنظر میرسد؟
ما در آستانه تشکیل دادگاهی هستیم که مستندات فراوانی در پرونده آن وجود دارد. با کیفرخواستی که سازمان قضایی نیروهای مسلح صادر کرده، اتهام تعدادی از متهمان مطرح شده و احتمالا هم قرار منع تعقیب برای برخی از متهمان صادر شده است که البته هنوز چیزی در این زمینه به شاکیان اعلام نشده. سازمان قضایی نیروهای مسلح از بین 22 نفری که به اتهاماتشان رسیدگی کرده، طبق اطلاعیه صادره برای 12 نفر کیفرخواست در نظر گرفته و برای 10 نفر نیز قرار منع تعقیب صادر شده است. البته وقتی بهطور رسمی به شاکیان این موضوع را اعلام کنند، حق اعتراض برای شاکیان بهمدت ١٠ روز در پرونده محفوظ است. این حق ماست که به صدور منع قرار تعقیب بعضی اعتراض کنیم، پس دست ما در این موضوع هنوز باز است. البته در بخش دادسرای انتظامی قضات برخی در تلاش بودند که پروندههای قضات را از یکدیگر تفکیک کنند که از نظر ما و متخصصانی که به این پرونده وارد بودند، این تفکیک کار پسندیدهای نبوده و ما معتقدیم پرونده دادستان، معاونین و دادیار در این جرم باید یکجا مورد رسیدگی قرار گیرد و خدای نکرده ضعیفکشی نشود. تا جاییکه ما اطلاع داریم، این تفکیک صورت نگرفته است. در جلسهای که دو هفته قبل با حضرت حجتالاسلام والمسلمین کاظم صدیقی، رییس دادگاه انتظامی قضات، داشتیم ایشان به ما اعلام کردند که هنوز این پرونده به وی ارجاع نشده است که به زودی پس از ارجاع مسیر قضایی خود را انشاءا... طی خواهد کرد. ما باید تلاش کنیم که پرونده روال حقوقی و قضایی خود را طی کند.
پس در این صورت دادگاه متهمان جنایت کهریزک چه زمانی برگزار خواهد شد؟
ما اخیرا با قاضی پرونده ملاقاتی داشتیم. حجم پرونده بالاست و بالغ بر 3 هزار صفحه سند است. در حال حاضر، وکلای ما آماده بازبینی پرونده هستند که احتمالا این کار را بهزودی انجام خواهند داد. قاضی هم مشغول مطالعه پرونده است و پس از مطالعه پرونده و بازبینی پرونده توسط وکلای ما، قاعدتا امیدواریم جلسه دادگاه به شکل علنی بهزودی تشکیل شود.
با توجه به این که اخباری مبنی بر تلاش برخی نهادها برای گرفتن رضایت از شاکیان منتشر شده بود، در حال حاضر تعداد شاکیان پرونده چه تعداد است.
در این مدت تلاشهایی از سوی برخی طرفها و وکلای آنها صورت گرفت تا از بعضی شاکیان رضایت بگیرند. شنیدهایم که در این خصوص هزینه نمودند و ظاهرا هم از برخی رضایت گرفتهاند. البته تعداد بسیار زیادی از شاکیان رضایت ندادند که خانواده مقتولین و تعدادی از مضروبین کهریزک از این جمله هستند. در عینحال که ما مسئله را رها نکرده و نخواهیم کرد، حتی رضایت دادن برخی تأثیری در رسیدگی پرونده در دادگاه ندارد، چون جنبه عمومی جرم بر جای خود باقی است و در این پرونده جز مضروبین و خانواده مقتولین شکایات وجه عمومی هم دارد.
آیا برای پیگیریهای بیشتر موضوع دیدارهایی با مقامات و مسئولان قضایی داشتهاید؟
ما جز با مسئولان پرونده در سازمان قضایی نیروهای مسلح و مسئولان مربوطه در دادسرای انتظامی قضات دیدار دیگری با سایر مقامات و مسئولان نداشتهایم که البته این کار ضرورتی هم نداشت چون کار در حال انجام است. البته ابراز همدردی عموم طبقات مردم و مسئولان مختلف تسلیبخش خانوادهها بوده است.
پس از روند رسیدگی به پرونده در دستگاه قضایی اظهار رضایت میکنید؟
در دستگاه قضایی و نیز نیروی انتظامی، قضات و کارکنان بسیار شریفی هستند که آنها از وقوع این حادثه حتی آزردهدلتر از ما هستند. چون آنها هم دیدند که تخلف و جنایت عدهای سبب هتک حیثیت بسیاری از قضات و کارکنان نیروهای انتظامی و قوه قضاییه شده و عفونت این اعمال و جنایات منزجر کننده، بهحدی است که از دربان قوه قضاییه تا عالیترین قضات و آحاد پرسنل نیروی انتظامی همه از آن منزجر هستند و از آنها برائت میجویند. کسانی که به این مطلب توجهی نمیکنند، عرض خود میبرند که این مسئله در گزارش مجلس نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
با این حساب، واکنش دادستان سابق تهران به گزارش مجلس شورای اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟
چون پرونده او و بقیه متهمین در مراجع ذیصلاح در دست رسیدگی است، اگر او اسناد و مدارکی دارد باید به آنجا ارایه دهد، همانطور که مضروبین و خانوادههای قربانیان چنین کاری کردند. بهنظر میرسد کسانی که دستشان در دفاع از خود تهی است، چنین میکنند. ما توصیه میکنیم کسانی که در این موضوع متهم هستند، بهجای غبارآلود کردن فضا و نامهپراکنیهای سیاسی، قبول مسئولیت کنند. این سادهترین کار است که رسماً و کتباً از آحاد ملت ایران، خانوادههای مقتولین و مضروبین این حادثه عذرخواهی کنند. آنها قبل از آن که سزای اعمالشان را در دادگاه در این دنیا ببینند، برای نجات از عذاب اخروی استعفاء کنند که این کمترین کاری است که میتوانند انجام دهند. حداقل کاری که از اینها انتظار داریم، این است که بهجای آوردن عذرهای بدتر از گناه، به قانون تمکین کنند. وجدان عمومی جامعه بیدار است و گزارش دستگاههای نظارتی مثل مجلس، سازمان بازرسی کل کشور و کمیته پیگیری دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی هم وجود دارد که با صراحت درباره جنایت کهریزک اعلام نظر کردهاند که البته گزارش سازمان بازرسی و شورایعالی امنیت ملی در این خصوص منتشر نشده است. بر این اساس، انتظار از متهمان این پرونده این است که بهجای اینکه عذر بدتر از گناه بیاورند با عذرخواهی از آحاد ملت ایران و خانوادههای مقتولین و مضروبین، حداقل قبل از اینکه به مجازات اعمال خود برسند، استعفاء دهند.
سرانجام گزارشی که از سوی دفتر حقوق شهروندی رییس قوه قضاییه در دوره آیتا... شاهرودی تهیه شد، چه شد؟
پیگیری این گزارش که از نقاط قوت قوه قضاییه است و پیرو شکواییه پدر شهید کامرانی در 17 مردادماه خطاب به رییس وقت قوه قضاییه حضرت آیتا... شاهرودی تهیه شد، اکنون در دو مسیر در حال پیگیری است؛ مسیر نخست در دادسرای انتظامی قضات و مسیر دیگر در شعبه 13 دادسرای کارکنان دولت. ابعادی از این گزارش مانند بخش نیروهای مسلح در دادسرای نیروهای مسلح و بخش قضات در دادسرای انتظامی قضات در دست رسیدگی است. البته بخشهای دیگری از این پرونده مرتبط با افراد کشوری هنوز مانده است که امیدواریم قبل از پایان رسیدگی به آن بخشها، مسببین آن با پوزش و عذرخواهی از ملت ایران و آسیبدیدگان این جنایت استعفاء دهند وگرنه منتظر مجازات در دستگاه قضایی که جزیی از مجازات سنگین اخروی است، باشند. «وسیعلم الذین ظلمواای منقلب ینقلبون.»
پیگیری مسئله از سوی مقامات عالیرتبه نظام را چگونه ارزیابی میکنید؟
اطمینان شاکیان و خانوادههای مضروبین و مقتولین این جنایت به پیگیریهای مقامات عالیرتبه نظام بهخصوص مقام معظم رهبری یقینی است و این مسئله، هم بهصورت حضوری و هم بهصورت کتبی مشاهده و آثار آن دیده شده است و میتوان گفت که ایشان نسبت به خانوادهها جلوتر و پیشتازتر هستند و ضمن مطالبه جدی در مجازات آمران و عاملان این جنایت، فرمودند که اگر عنوان مجرمانه ثابت شود، حاشیه امنی برای هیچکس وجود ندارد و البته اصلاح رویهها و انتظام امور بهگونهای که از این دست حوادث نداشته باشیم، بسیار بااهمیت است.
بهعنوان سئوال آخر، چقدر به عاقبت این پرونده خوشبین هستید؟
این پرونده موضوع خوشبینی و بدبینی نیست. ما پیگیر مسیر قانونی هستیم و اطمینان داریم که این راه نتیجه میدهد. خون عزیزان ما انشاءالله تحت هیچ شرایطی پایمال نخواهد شد