در این روش آندوسکوپی، بیمار کپسولی را میبلعد که حاوی یک دوربین کوچک یکبارمصرف است. کپسول به اندازه یک قرص ویتامین است. دوربین حین حرکت در روده بیمار هزاران عکس میگیرد. دوربین تصاویر را بهصورت بیسیم به یک ضبطکننده داده میفرستد که روی کمر او قرار میگیرد.
این آزمایش زمانی کامل میشود که کپسول از روده بیمار عبور میکند و بیرون میآید. یک پزشک یا پرستار متخصص به تصاویر ضبطکننده دادهها نگاه میکند تا علت علائم بیمار را پیدا کنند. این آزمایش در حال حاضر در همه بیمارستانها در دسترس نیست.
۲ نوع آندوسکوپی کپسولی وجود دارد: آندوسکوپی کپسولی که روده کوچک را بررسی میکند و آندوسکوپی کپسولی کولون که داخل روده بزرگ را میبیند.
تفاوت اصلی این دو کپسول این است که کپسول روده کوچک دارای یک دوربین است. کپسول کولون شامل ۲دوربین است و به شکل دوطرفه بررسی میکند.
پزشک فقط زمانی به آندوسکوپی کولون نیاز دارد که علائم سرطان روده را در بیمار ببیند و پس از آن به روش کلونوسکوپی مشکلات را بررسی میکند. البته در برخی بیمارستانها، افرادی که علائم سرطان روده دارند، ممکن است به جای کولونوسکوپی فوری، آندوسکوپی کپسولی انجام دهند.
آندوسکوپی کپسولی میتواند به رد سرطان روده کمک کند و بسیاری از افراد نیازی به انجام آزمایشهای بیشتر ندارند. آندوسکوپی کپسولی نسبت به کولونوسکوپی آزمایشی کمتر تهاجمی است و ممکن است افراد، بیشتر آن را ترجیح دهند.