آفتابنیوز : آفتاب: تا قبل از اتفاقات اخیر بعد از انتخابات ریاست جمهوری كشور، اتاقیها بیشتر مواقع اعلام میكردند كه بحثهای سیاسی در اتاق مطرح نشود، اما در نشست سی و دومین اتاق تهران آن قدر این بحث جلوه کرد كه محتوای سخنان اولین سخنگو همین مباحث بود كه همراه شد با گریههای او.
رییس اتاق بازرگانی تهران که با این كارش سكوت خاصی بر اتاق حاكم كرده بود گفت : كسی نمیتواند در دلسوزی فعالان بخش خصوصی به انقلاب و نظام شکكند.
وی درادامه افزود: اگر صحبت و انتقادی از سوی این فعالان مطرح میشود به حكم دلسوزی و دفاع از نظام و انقلاب است. ما معتقدیم اقتصاد كشور حتما پتانسیل این را دارد كه به اهداف چشمانداز برسد.
وی افزود : مشی ما در اتاق مشی معتدل جنس اقتصادی است. در بیانیهای هم كه اخیراً اتاق تهران در مورد اتفاقات اخیر منتشر كرد ما از آشوبگران دفاع نكردیم و نشان دادیم كه حتی اگر زورمان هم برسد با آنها برخورد میكنیم.
در اتاق كسی ضدنظام نیست
آلاسحاق با تاكید بر این كه اتاق ما، اتاق جمهوری اسلامی ایران است، افزود: اتاق پایگاهی برای كسانی كه به نظام ضربه زدند نیست. این سخنان آلاسحاق شبهای به وجود آورد كه شاید این سخنش منظور به یكی از اعضای این اتاق باشد كه اخیرا حكمش نیز صادر شده است. اما در این مورد بعد از نشست آلاسحاق به خبرنگار ایسنا گفت: در اتاق كسی را نمیشناسم كه ضد نظام باشد.
سخنان كوتاه رییس اتاق تهران در مورد مباحث اقتصادی نیز این گونه بود: آنچه باید مدنظر قرار بگیرد این است كه تعرفهها برای حفظ و حمایت از تولید واقعی حوزه اقتصاد و اقتدای كشور تعیین شوند.
میوههای حاشیهسازپس از این سخنان آلاسحاق فرهاد فزونی ـ عضو اتاق دیگر تهران ـ نوك پیكان انتقاد خود را به سمت نزدیكترین شی به خود گرفت و گفت: من از میوههایی كه روی میز است، در اعتراض به كاهش تعرفه میوه كههرساله15بهمنماهاتفاقمیافتد،نمیخورم.
این حركت او واكنش دبیر كل اتاق تهران را در پی داشت كه اینگونه پاسخ داد: این میوهها تولید داخل هستند. به جای این باید كت خارجی نپوشیم و خودروی خارجی سوار نشویم.
یک كنش و واكنش دیگراین كنش و واكنشها در بخشهای دیگری از نشست اتاق هم وجود داشت. آنجا كه مهدی پورقاضی ـ عضو اتاق تهران ـ سخنان انتقادی بر زبان راند، با واكنش اسدالله عسگراولادی مواجه شد كه گفت: یك اخطار دارم و آن این است كه حرفهای پورقاضی، نظر همه اتاقی ها نیست و نظر خودش است.
پورقاضی در سخنان انتقادیاش عنوان كرده بود: اینها كه میگویند خس و خاشاك هستید، نمیخواهند نظرات دیگران را بشنوند. گریههای آلاسحاق بی مورد نیست. هم اكنون سرمایههای انسانی ما دارند می روند. چرا كه آنها از جایی كه احساس كنند به تفكر و نیروی انسانی ارزشی نمیدهند، میروند.
وی اضافه كرد: نصحیت من به سیاستمداران این است كه آستانه تحمل خود را بالا ببرند. وضعیت فعلی وضعیتی نیست كه سرمایه خارجی وارد كشور ما بشود.
بررسی بدهیهای معوقه واحدها به بانکهادر ادامه این نشست با سخنان تقی بهرامی نوشهر ـ عضو اتاق تهران ـ كم كم این نشست از سخنان سیاسی خارج و به سمت مباحث اقتصادی كشیده شد.
این عضو اتاق بازرگانی تهران در بررسی بدهیهای معوقه واحدها به بانكها بیان كرد: اگر سابقا نظارت كافی در پرداخت تسهیلات صورت میگرفت امروز با بسیاری از این مشكلات مواجه نبودیم تا واحدهای تولید كه طی سالها با هر شرایطی خود را وفق داده و هر بحران و محدودیتی را پشت سر گذاشته و با حفظ اشتغال به تولید ادامه داده و همچنان دوشادوش اهداف عالیه اقتصادی خود اتكایی پیش رفته، هرگز در ردیف طرحهای بی سرانجام هیچ گونه آثاری در درمان معضل مهلك بیكاری جامعه از خود به جا نگذاشته قرار نمیگرفت.
وی ادامه داد: اگر چه تولیدكنندگان بدهكار از بدی حادثه و متاثر از بحرانها و تحریمهای خارجی قادر به پرداخت اقساط نیستند اما نباید در ردیف واحدهایی كه توجیه فنی برای ادامه كارشان وجود ندارد قرار گیرند.
این عضو اتاق تهران در ادامه اظهار كرد: سكه تن ندادن واحدهای تولیدی به پرداخت اقساط معوق، خود دو رو دارد. اگر یك روی این سكه واحدهایی تولیدی هستند، روی دیگر این سكه میتواند وفا نكردن به عهد عمدی یا سهوی بانكهای عامل باشد. بانكها در برخی موارد چنان بر خلاف منشورهای اخلاقی خود به حقوق مشتریان خود بیتوجه میشوند كه بعضا بدون كوچكترین مجوز و حقی، علیه مشتریان خود اجراییه صادر و گاهی به صلاحدید خود نسبت به انتقاد موجودی مشتریان خود اقدام میكنند.
وی خاطرنشان كرد: در این خصوص جای تاسف است كه نه اداره ثبت و اسناد احساس مسئولیت میكند، نه دادگستری رسیدگی ضرب العجلی به شكایات این قبیل واحدها، قبل از اقدام قضایی میكند.
وی یادآور شد: موارد بسیاری وجود دارد كه عملكرد خودسرانه و سلیقهای و خارجی از موازین و توافقات فی ما بین باكها و تولیدكننده باعث ایجاد ضرر و زیان هنگفتی به مشتریان تولید كننده خود از جمله پرداخت نشدن اقساط شده را نشان میدهد. این انتظار به جای تولید كنندگان از مقام ریاست قوه قضاییه است كه فرصت حفظ امكان اشتغال را فقط با صدور دستور رسیدگی به شكایات تولید كنندگان از بانكها به همان اندازه رسیدگی به شكایات بانكها از تولید كنندگان مورد توجه و حساسیت خاص قرار دهند.
درددلی در مورد فرش ایرانرییس اتحادیه صادركنندگان فرش اكبر هریسچیان گفت: زمانی صادرات فرش دستباف كشور یك میلیارد و نیم دلار بود كه اكنون ممكن است امسال به سختی صادرات فرش ما به 400 میلیون دلار برسد.
وی ادامه داد: در گذشته 2.5 میلیون نفر در كشور به بافت فرش دستباف مشغول بودند اما امروز این میزان كاهش یافته و به همین دلیل كشاورزان به شهرها مهاجرت میكنند.
هریسچیان با اشاره به این كه زیاد بودن نرخ تورم اثر زیادی روی خدمات مربوط به فرش دستباف كشور گذاشته است، افزود: ثابت بودن نرخ ارز مشكل دیگر است و در كنار آن بحث تبلیغات. ما میتوانیم با تبلیغات گسترده سهم فرش ایران در بازارهای جهانی را افزایش دهیم. به طور مثال فرش دستباف ایرانی در آمریكا از فرشهای موجود 13 درصد سهم دارند. اما متاسفانه در حال حاضر هیچ گونه تبلیغات و بازاریابی مثبتیصورتنمیگیرد.
بررسی بودجه در اتاقپس از این با این جمله آلاسحاق كه مجلس منتظر نظر اتاق برای بودجه سال 89 است، سخنان اتاقیها در مورد این موضوع شروع شد.
دوست حسینی در این مورد گفت: بودجه كل كشور یكی از اسناد سیاست گذاریهای كشور است. در برآوردها باید دقت كرد كه نتیجه كار باعث اختلالاتی در شاخصهای اقتصادی كشور نشود.
به گفته او بودجه سال آینده با 980 تومان قیمت هر دلار و 65 دلار برای هر بشكه نفت بسته شده است.
وی ویژگی دیگر این بودجه را بند بند بودن به جای ماده ماده بودن آن ذكر كرد و افزود: در این لایحه مجوز انتشار 11 میلیارد دلار اوراق مشاركت ارزی داده شده كه این رقم در بودجه امسال 2.5 میلیارد دلار بود. 1.5 میلیارد دلار این اوراق مشاركت ارزی، دولتی و برای كارهای زیربنایی مثل راهآهن و مخابرات است. هشت میلیارد یورو آن نیز برای وزارات نفت است كه به زیرمجموعههای خود مجوز داده كه اوارق مشاركت ارزی یا تضمینی خودش را منتشر كند. البته چون وزارت نفت دارای اعتبار است ضمانت آن قابل پذیرش هست.
وی اضافه كرد: یك میلیارد یورو هم گفتند كه شركتهای بخش صنعت و معدن میتوانند اوراق مشاركت ارزی منتشر كنند اما نكته قابل توجه این است كه سقف بهره این اوراق مشاركت مشخص نیست و اوراق مشاركت عملا اوراق قرضه است.
این عضو اتاق تهران با تاكید بر اینكه سقفی برای سود این اوراق مشاركت در نظر گرفته شود، افزود: در بند 4 لایحه بودجه سال 89 سعی شده رابطه مالی بین دولت و وزارت نفت و تسویه حساب بین آنها مشخص شود كه این مطلوب است.
این بودجه استقبال از افزایش واردات استپدرام سلطانی نیز در مورد لایحه بودجه كشور در سال آینده گفت : این بودجه استقبال از افزایش واردات است.
وی با اشاره به افزایش عوارض در واردت و صادرات افزود: این عوارض یا وصول نمیشوند كه آنگاه كسری خواهند داشت و یا فشار خواهند آورد كه وصول شود و برای همین ارز را پایین میآورند و واردات زیادتر می شود. عوارض این بودجه در نرخ تورم، نرخ ارز و اشتغال خواهد بود كه با این شرایط دستگاهها با مشكل مواجه می شوند.