کد خبر: ۹۴۶۵۱
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۰:۱۵
دادگاه عراقی در برابر قانون اساسی؟

انتخابات عراق؛ چالش‏های جدید و آینده مبهم

حمایت‏های آشکار و پنهان از بعثی‏ها
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس بین‏الملل: با توجه به لغو ممنوعیت نامزدی افراد مرتبط با حزب بعث از سوی یک دادگاه در عراق، مسئله انتخابات پارلمانی در این کشور وارد حاشیه جدیدی شده است و ممکن است کل انتخابات عراق را تحت الشعاع خود قرار دهد. این در حالی است که امریکایی‏ها و برخی از کشورهای منطقه به شدت بر نقد هیات بررسی صلاحیت نامزدها همت گمارده‏اند. 

علیرغم توافق و تاکید رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان عراق، حدود دو هفته پیش، بر ضرورت حمایت از تصمیمات هیاتی که به رد صلاحیت بعثی‏ها می‏پردازد، مخالفت‏هایی با حمایت برخی کشورهای منطقه و امریکایی‏ها با تصمیمات این هیات انجام شد تا آنجا که مسئولان عراقی بارها تحت این فشارها مجبور شدند بر ضرورت قانونی بودن این عمل تاکید کنند و عمل این هیات را منطبق بر قانون اساسی بدانند. 

برخی از کارشناسان از حمایت امریکا، عربستان و حتی سوریه در این روند از سیاستمداران سنی که بخش عمده‏ای از آن‏ها به دلیل ارتباط با حزب بعث از سوی هیات مذکور رد صلاحیت شده‏اند، سخن گفته‏اند و برخی اخبار تایید نشده حاکی از نشست‏های آشکار و پنهان در کشورهای همسایه عراق برای حمایت تبلیغاتی و مالی از عرب‏های سنی در مقابل ائتلاف‏های شیعیان دارند. 

رای دادگاه مورد بحث، باعث شده است تا مبارزات انتخاباتی در عراق که قرار بود روز یکشنبه 18 بهمن شروع شود، برای تعیین تکلیف نهایی، 5 روز به تاخیر بیفتد. 

بهانه امریکایی‏ها از مساله رد صلاحیت‏ها، تشدید اختلافات مذهبی و طایفه‏ای در عراق بوده است در حالی که آن‏ها هیچگاه مشخص نکرده‏اند که چرا به عربستان که میلیون‏ها دلار به نیروهای نزدیک به خود و از جمله بعثی‏ها برای انتخابات عراق کمک کرده و فضای انتخابات را به سوی مبارزه با شیعیان و فرقه گرایی برده‏است، حتی اعتراض هم نکرده‏اند و در مقابل دخالت‏ آنان سکوت شده است. 

خبرها حاکی از آن است که در انتخابات عراق، در حال حاضر دو ائتلاف شیعی، ائتلاف وطنی و ائتلاف دولت قانون، نسبت به سایرین از وضعیت بهتری در مناطق جنوبی این کشور برخوردارند و در مناطقی مانند دیاله و بغداد، ایاد علاوی از وضعیت مناسب‏تری برخوردار است. از همین رو پیش بینی می‏شد در صورت رد صلاحیت‏ها، برخی از عرب‏های سنی، بازهم در انتخابات مشارکت نکنند. 

انتخابات پارلمانی عراق، چنانچه به موقع برگزار شود و در عین حال با توافق همه گروه‏ها به پایان برسد، فارغ از نتیجه، می‏تواند کمک موثری برای خروج نیروهای غربی از عراق باشد. از همین روست که برخی کارشناسان معتقدند امریکا در این بازی، بدون حضور مستقیم، با استفاده از کارت بعثی‏ها، در جهت تاخیر در انتخابات بوده است تا بتواند جدول زمانی خروج خود از عراق را دیرتر ارائه کند. 

در مجموع، وضعیت کنونی انتخابات عراق، به پیچیده‏تر شدن اوضاع سیاسی در این کشور کمک می‏کند و ممکن است ثبات و آرامش را در این کشور بیش از این دچار مشکل نماید؛ مگر آن که راه حلی سیاسی از درون عراق برای حل این مشکل و توافق نیروهای سیاسی بر سر این مساله و بدون دخالت برخی کشورهای منطقه و به ویژه عربستان به دست آید.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین