آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: با توجه به لغو ممنوعیت نامزدی افراد مرتبط با حزب بعث از سوی یک دادگاه در عراق، مسئله انتخابات پارلمانی در این کشور وارد حاشیه جدیدی شده است و ممکن است کل انتخابات عراق را تحت الشعاع خود قرار دهد. این در حالی است که امریکاییها و برخی از کشورهای منطقه به شدت بر نقد هیات بررسی صلاحیت نامزدها همت گماردهاند.
علیرغم توافق و تاکید رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان عراق، حدود دو هفته پیش، بر ضرورت حمایت از تصمیمات هیاتی که به رد صلاحیت بعثیها میپردازد، مخالفتهایی با حمایت برخی کشورهای منطقه و امریکاییها با تصمیمات این هیات انجام شد تا آنجا که مسئولان عراقی بارها تحت این فشارها مجبور شدند بر ضرورت قانونی بودن این عمل تاکید کنند و عمل این هیات را منطبق بر قانون اساسی بدانند.
برخی از کارشناسان از حمایت امریکا، عربستان و حتی سوریه در این روند از سیاستمداران سنی که بخش عمدهای از آنها به دلیل ارتباط با حزب بعث از سوی هیات مذکور رد صلاحیت شدهاند، سخن گفتهاند و برخی اخبار تایید نشده حاکی از نشستهای آشکار و پنهان در کشورهای همسایه عراق برای حمایت تبلیغاتی و مالی از عربهای سنی در مقابل ائتلافهای شیعیان دارند.
رای دادگاه مورد بحث، باعث شده است تا مبارزات انتخاباتی در عراق که قرار بود روز یکشنبه 18 بهمن شروع شود، برای تعیین تکلیف نهایی، 5 روز به تاخیر بیفتد.
بهانه امریکاییها از مساله رد صلاحیتها، تشدید اختلافات مذهبی و طایفهای در عراق بوده است در حالی که آنها هیچگاه مشخص نکردهاند که چرا به عربستان که میلیونها دلار به نیروهای نزدیک به خود و از جمله بعثیها برای انتخابات عراق کمک کرده و فضای انتخابات را به سوی مبارزه با شیعیان و فرقه گرایی بردهاست، حتی اعتراض هم نکردهاند و در مقابل دخالت آنان سکوت شده است.
خبرها حاکی از آن است که در انتخابات عراق، در حال حاضر دو ائتلاف شیعی، ائتلاف وطنی و ائتلاف دولت قانون، نسبت به سایرین از وضعیت بهتری در مناطق جنوبی این کشور برخوردارند و در مناطقی مانند دیاله و بغداد، ایاد علاوی از وضعیت مناسبتری برخوردار است. از همین رو پیش بینی میشد در صورت رد صلاحیتها، برخی از عربهای سنی، بازهم در انتخابات مشارکت نکنند.
انتخابات پارلمانی عراق، چنانچه به موقع برگزار شود و در عین حال با توافق همه گروهها به پایان برسد، فارغ از نتیجه، میتواند کمک موثری برای خروج نیروهای غربی از عراق باشد. از همین روست که برخی کارشناسان معتقدند امریکا در این بازی، بدون حضور مستقیم، با استفاده از کارت بعثیها، در جهت تاخیر در انتخابات بوده است تا بتواند جدول زمانی خروج خود از عراق را دیرتر ارائه کند.
در مجموع، وضعیت کنونی انتخابات عراق، به پیچیدهتر شدن اوضاع سیاسی در این کشور کمک میکند و ممکن است ثبات و آرامش را در این کشور بیش از این دچار مشکل نماید؛ مگر آن که راه حلی سیاسی از درون عراق برای حل این مشکل و توافق نیروهای سیاسی بر سر این مساله و بدون دخالت برخی کشورهای منطقه و به ویژه عربستان به دست آید.