رسانههای بین المللی به تاثیر پیروزی دوباره "دونالد ترامپ" بر چشم انداز سیاست خارجی ترامپ و تاثیر آن بر روند تحولات جهان پرداختهاند. در ادامه به بخشی از این تحلیلها اشاره خواهیم کرد:
شبکه خبری "سی ان ان" با پیش بینی این که ترامپ احتمالا مشابه دوره قبلی ریاست جمهوری خود، این بار نیز خاورمیانه را در دستور کار قرار خواهد داد مینویسد: " ترامپ در چهار سال پیشین ریاست جمهوری خود با انتخاب عربستان سعودی برای اولین سفر خارجیاش تلاش برای میانجی گری در پیشبرد پروژه موسوم به "معامله قرن" بین اسرائیلیها و اعراب، تقویت یکپارچگی منطقهای اسرائیل و تشدید فشارها بر ایران تاریخساز شد. با این وجود، خاورمیانه از سال ۲۰۲۱ میلادی که ترامپ قدرت را ترک کرد تاکنون متحمل تغییرات قابل توجهی شده است. به گفته تحلیلگران پایان دادن به جنگ در غزه و لبنان و ادغام اسرائیل در خاورمیانه احتمالا در صدر برنامههای خاورمیانهای ترامپ خواهند بود. ترامپ احتمالا از نخست وزیر اسرائیل میخواهد پیروزی خود را اعلام کند و سپس از طریق میانجیها به توافق برسد. ترامپ در طول کارزار انتخاباتی خود مشخص نکرد که در صورت انتخاب مجدد چگونه با جنگ اسرائیل و حماس برخورد خواهد کرد یا اینکه سیاستهایش چه تفاوتی با سیاستهای جو بایدن خواهد داشت. البته برای برخی تحلیلگران فلسطینی این نگرانی وجود دارد که ترامپ ممکن است به اسرائیل اجازه دهد بخشهایی از کرانه باختری تحت اشغال را به اسرائیل ضمیمه کند؛ امری که به معنای پایان راه حل دو کشوری خواهد بود. با این وجود، اکثر تحلیلگران سیاسی معتقدند انتخاب ترامپ پیامی برای ایران است و نتانیاهو احتمالا جسورتر خواهد شد".
"سی ان ان" در ادامه از چهار سال آینده ریاست جمهوری ترامپ به عنوان بزرگترین آزمون برای ایران یاد میکند و مینویسد: "در حالی که خاورمیانه در آستانه یک جنگ گستردهتر قرار دارد و ایران تهدید میکند به حمله اسرائیل علیه خاک خود در ماه جاری پاسخ خواهد داد؛ این نگرانی وجود دارد که انتخاب ترامپ ممکن است نتانیاهو را برای حمله به تاسیسات هستهای ایران جسورتر سازد؛ چیزی که دولت بایدن نسبت به آن هشدار داده بود. یک سناریو وجود دارد و آن اینکه ترامپ به نتانیاهو میگوید که کار را قبل از آنکه او به طور رسمی زمام امور را در دست بگیرد تمام کند؛ این بدان معناست که ممکن است شاهد تشدید شدید تنشها در فاصله ماههای نوامبر و دسامبر باشیم. اسرائیل تلاش میکند از مزیت خود برای تضعیف ایران و محور مقاومت آن استفاده کند.
"علی واعظ" رئیس پروژه ایران در گروه بین المللی بحران میگوید: "در چنین سناریویی قبل از روی کار آمدن ترامپ اسرائیل حملات علیه ایران و نیابتیهای آن را تشدید میکند و سپس ترامپ پس از به قدرت رسیدن به عنوان فردی صلحجو و میانجی اعتبار کسب خواهد کرد".
او افزود: "فکر نمیکنم هیچکس در تیم امنیت ملی ترامپ هدف دستیابی به توافقی دوجانبه سودمند با ایران را داشته باشد".
واعظ استدلال میکند که تیم ترامپ دوباره سیاست تغییر رژیم (رژیم چنج) را در قبال ایران در پیش خواهد گرفت و همین موضوع احتمالا بازگشت دو کشور پای میز مذاکره را بعید میسازد.
"سی ان ان" با اشاره به اینکه عربستان سعودی و امارات از قدرتگیری دوباره ترامپ استقبال میکنند، مینویسد: "با این وجود، یکی از چالشهای آنان نوع مدیریت روابط شان با چین است، زیرا طی سالهای گذشته کشورهای تولیدکننده نفت علیرغم رقابت بین واشنگتن و پکن روابط تجاری و فناوری با چین را گسترش داده اند. در این میان باید دید آیا دولت ترامپ فشار بیشتری بر کشورهای حوزه خلیج فارس برای دور شدن از چین اعمال خواهد کرد یا خیر".
بخش جهانی شبکه خبری "بی بی سی" نیز بازگشت ترامپ به سیاست دوره قبلی ریاست جمهوری خود در قبال ایران و خاورمیانه را محتمل دانسته و مینویسد: "به طور کلی این احتمال وجود دارد که ترامپ تلاش کند به سیاستی بازگردد که در آن دولت او آمریکا را از توافق هستهای ایران خارج کرد، تحریمهای بیشتری را علیه ایران اعمال کرد و ژنرال (شهید) "قاسم سلیمانی" قدرتمندترین فرمانده نظامی ایران را ترور کرد. ترامپ در کاخ سفید سیاستهای شدیدا طرفدار اسرائیل را اعمال کرد، بیت المقدس را پایتخت اسرائیل نامید و سفارت آمریکا را از تل آویو به آنجا منتقل کرد؛ اقدامی که پایگاه رای دهندگان او یعنی مسیحیان اونجلیکال (انجیلی) را خشنود ساخت. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل ترامپ را "بهترین دوستی که اسرائیل تا به حال در کاخ سفید داشته" خوانده است. البته در مورد نزاع اسرائیل و حماس مشخص نیست که او چگونه بین تمایل خود برای نشان دادن حمایت قوی از رهبری اسرائیل و در عین حال تلاش برای پایان دادن به جنگ حرکت خواهد کرد. ترامپ باید تصمیم بگیرد که چگونه روند دیپلماتیک متوقف شده توسط دولت بایدن برای دستیابی به آتش بس در غزه در ازای آزادی گروگانهای اسرائیلی توسط حماس را به پیش خواهد برد".
العربیه: سیاست ترامپ در قبال ایران تغییر رژیم نیست بلکه تلاشی بری محدود کردن و مهار قدرت ایران در خاورمیانه خواهد بود
"صنم وکیل" کارشناس مسائل خاورمیانه در اندیشکده "چتم هاوس" نیز در گفتگو با بخش انگلیسی شبکه خبری "العربیه" نزدیک به عربستان درباره سیاست احتمالی ترامپ در قبال ایران میگوید: "احتمال بازگشت کارزار فشار حداکثری بر ایران وجود دارد. با این وجود، این لزوما به معنای در پیشگیری سیاست تغییر رژیم نیست؛ بلکه تلاشی برای محدود کردن و مهار قدرت مانور ایران در خاورمیانه خواهد بود. ترامپ احتمالا تمرکز خود را بر روی تقویت توافق ابراهیم و عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عرب بیشتری در منطقه قرار خواهد داد.
"غسان خطیب" تحلیلگر سیاسی فلسطینی و دیپلمات سابق نیز معتقد است ترامپ احتمالا به حمایت از نتانیاهو در نبردهایش در غزه و لبنان و احتمالا در سوریه ادامه خواهد داد بدون این که اجازه دهد او وارد یک جنگ تمام عیار علیه ایران شود.