آفتابنیوز : آفتاب: اصولاً راهکارهایی که برای مقابله با کسری بودجه در لایحه بودجه سال 1389 پیشبینی شده است، خود مبتنی بر روشهای کسری در مقابل کسری است؛ یعنی دولت برای کاهش کسری به راه جدیدی متوسل شده که استفاده از اوراق مشارکت ارزی است که در بودجهنویسی سابقه ندارد.
علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر با بیان این مطلب و در ارزیابی لایحه بودجه سال آینده و نحوه برخورد با مساله کسری بودجه در این لایحه به ایلنا گفت: در گذشته دولت از طریق تسهیلات مالی خارجی، فاینانس یا حتی در مقاطعی از یوزانس اقدام به تعدیل و انتقال کسریها میکرد. به طور مثال اکنون بیش از 10 سال است که در بودجههای سالانه، اوراق مشارکت مالی به بهانههای مختلف در بودجه پیشبینی میشوند تا کسری بودجه دولت، مکتوم و پنهان بماند.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس هشتم درباره میزان کسری بودجه دولت در سال 1389 گفت: اگر میخواهیم رقم واقعی کسری را در بودجه محاسبه کنیم، باید به خود بودجه نگاه کنیم. نگاهی به بند 2 ماده واحده که تحت عنوان جابجایی به دولت اجازههای متعدد داده است تا عمل انتقال به آینده و سال بعد را ممکن سازد و بند 3 و اجزای آن و همچنین در ردیفها و بندهای متعددی که در قانون برای بخشهای مختلف اجازه صدور اوراق داده است که مسلماً رقم بسیار قابل ملاحظهای را میسازند، و همچنین 80 هزار میلیارد تومان هزینه اضافی که از محل 40 هزار میلیارد تومان هدفمند سازی یارانهها در نظر گرفته شدهاند که حسب قانون فقط حداکثر 20 هزار میلیارد آن قابل تحقق است، گوشهای از این ارقام را نشان میدهند.
وی افزود: البته باید توجه داشته باشیم که بخشی از این اقدامات دنباله سیاستهای گذشته و پارهای از آنها، سیاستهای جدید است. ما انتظار نداریم که نبوغ و خلاقیتها در عرصه اقتصادی در ملتی که هر روز حکایتی از نبوغ آن منتشر میشود، آن قدر تحلیل رفته باشد که از تنظیم یک سیاست اقتصادی یا بودجه متوازن یا اتخاذ یک انضباط مالی قابل قبول برای پرهیز از کسری بودجه حقیقی ناتوان باشد.
محجوب درباره دلایل نگارش بودجه به شکل فعلی گفت: باید دید کدام دستههای هزینهساز، مانع از ظهور این نبوغ در عرصه بودجهنویسی است. مطمئن هستم که اراده ثروتمندان و پیمانکاران بزرگ در جلوگیری از این امر نقش بسزایی دارد، والا مقابله با کسری و ترسیم یک صورت مساله واقعی و پرهیز از راههایی که فقط نوعی فرار به جلوست، نمیتواند راهحل یک ملت یا اقتصاددانان آن یا بودجه آن برای مقابله با کسری باشد.
دبیرکل خانه کارگر در پایان گفت: حقیقت آن است که ما حدود 20 سال است که از کسری فرار میکنیم و به اندازه کافی فرار هزینه داشته است، اما آیا وقت آن نرسیده است که کسری واقعی را تقویم و حداقل جلوی زیانهای فراوان آن را از این جا بگیریم.