دکتر علی جعفریان با اشاره به برنامه پزشکی خانواده به عنوان یکی از اولویتهای اساسی وزارت بهداشت و نیازهای بودجهای آن، با بیان اینکه میزان بودجه برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع منوط به گسترش و کارکرد این برنامه است، تصریح کرد: در حال حاضر، نمیتوان بودجه مشخصی برای برنامه پژشکی خانواده درنظر گرفت؛ چرا که عددهای متفاوتی با توجه به میزان اجرای برنامه در نظر گرفته میشود. بازهم تاکید میکنم که بودجه مورد نیاز برنامه پزشکی خانواده به میزان سطح اجرای برنامه بستگی دارد، بودجه مورد نیاز برنامه پژشکی خانواده میتواند با ۲۰ همت آغاز شود و حتی تا ۲۲۰ همت هم برسد.
وی درباره ضرورت توجه به به بیماریهای غیرواگیر و تاثیر این بیماریها بر نظام سلامت و با بیان اینکه ۷۰ درصد مشکلات سلامت خارج از وزارت بهداشت است، توضیح داد: بخش عمدهای از بیماریهای غیرواگیر با عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در ارتباط است و این عوامل اجتماعی در تمام زمینهها حضور دارد. با توجه به این که عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در تمام زمینههای بیماریهای غیرواگیر نقش دارد و این مولفهها در تمام زمینهها حضور دارند، وزارت بهداشت نمیتواند یک بودجه مشخص برای مدیریت بیماریهای غیرواگیر در نظر گیرد. به طور مثال، وضعیت ایمنی خودروها و جادهها میبایست در دستور کار قرار گیرد؛ موادغذایی آسیبرسان نباید در برنامه غذایی قرار گیرد؛ این چنین مواردی در ارتباط با بیماریهای غیرواگیر نقش دارند و به همین دلیل نمیتوان یک عدد مشخص برای بودجه بیماریها در نظر گرفت.
برای کنترل بیماریهای غیرواگیر تمام ارگانها پای کار آیند
مشاور عالی وزیر بهداشت ادامه داد: اگر خواهان کنترل بیماریهای غیرواگیر هستیم، تمام ارگانها میبایست به پای کار آیند. حدود ۷۰ درصد از ارگانهایی که در زمینه کنترل بیماریهای غیرواگیر نقشآفرینی میکنند، خارج از وزارت بهداشت قرار دارند و این ارگانها میبایست به اقداماتی دستزنند. با توجه به اینکه تمام ارگانهای دخیل در زمینه کنترل بیماریهای غیرواگیر میبایست به کارهایی دست زنند تا این بیماریها مدیریت شود، بودجه مورد نیاز این ارگانها میبایست تجمیع شود تا بودجه مورد نیاز برای کنترل بیماریهای غیرواگیر مشخص شود.