آفتابنیوز : آفتاب: روزنامههای اقتصادی امروز به نقد بودجه و عملکرد دولت پرداختهاند و روزنامههای سیاسی موضوع طرح انتخاباتی مجمع تشخیص مصلحت نظام را مورد توجه قرار دادهاند. برخی روزنامههای اصولگرا هم مطابق معمول از فروپاشی قریبالوقع غرب سخن گفتهاند.
تیترهای اول
"قرار نیست قیمت ها ثابت بماند" عنوان اصلی روزنامه جهان صنعت است، آفتاب یزد خواستار آن شده که "اسامی بدهکاران بانک ها منتشر شود"، "تورم 30 درصدی با د رآمد 40 هزار میلیارد تومانی یارانه ها" تیتر اول مردم سالاری است، "عبور از یارانه با 5 گام یا 2 گام؟" سوالیست که دنیای اقتصاد مطرح کرده و پول از "افزایش سرمایه دومین بانک بزرگ کشور" نوشته است.
"كارمندان 5/1 میلیون تومان كارت خرید میگیرند" تیتر اصلی ایران است و "طرح توقف افزایش دستمزدها" تیتر اول تهران امروز واعتماد از زبان مصباح یزدی نوشته "جریانات اخیر جز سیاهی رنگی باقی نگذاشته اند".
"جزئیات طرح اصلاح سیاست های انتخاباتی" عنوان اصلی ابتکار است، "تجلیل از درایت رهبری دستور اصلی کار مجلس خبرگان" گزارش اصلی کیهان است. روزنامه خراسان از "واکنش های متفاوت به تصمیم مجمع تشخیص برای تدوین سیاست های کلی انتخابات" خبر داده و "انتشار جزئیات طرح کمیسیون ملی انتخابات" در صدر اخبار آرمان آمده است.
رسالت از قول شبکه تلویزیونی سیانان نوشته "دولت اوباما در حال فروپاشی است"، ابرار خبر داده "قیمت جهانی نفت از مرز هشتاد گذشت" و روزنامه جمهوری اسلامی از "مخالفت ایران با زیادهخواهیهای غرب در زمینه هستهای" خبر داده است.
گزیده مقالات
طرح انتخاباتی
صادق زیباکلام در مقاله ای در اعتماد یادآور شده آن چه به نقش شورای نگهبان به عنوان شورای مستقل برگزار کننده و ناظر بر انتخابات مربوط میشود امری است که در بسیاری از کشورهای دنیا سابقه دارد و در سال های نخست جمهوری اسلامی هم هیچ گاه با اعتراضی روبرو نمیشد تا آن که بیطرفی شورای نگهبان زیر سوال قرار گرفت.
نویسنده مقاله پرسیده چگونه می توان برخی از اعضای شورای نگهبان را «بی طرف» دانست؟ این بیاعتمادی و بیاطمینانی که نسبت به عملکرد شورای نگهبان ظرف دو دهه گذشته به وجود آمده ناشی از چه چیز بوده؟ آیا در اینجا هم میخواهیم به سروقت خارجیها، دشمنان انقلاب و نظام، استکبار جهانی و صهیونیست بینالملل برویم؟ آیا خود عملکرد شورای نگهبان بیشترین صدمه و لطمه را به جایگاه آن وارد نکرده؟
این استاد دانشگاه در مقاله اعتماد پرسیده آیا اگر شورای نگهبان از همان صلابت، قداست و اعتمادی که در گذشته از آن برخوردار بود امروز هم برخوردار می بود، حوادث تلخ و ناگوار بعد از اعلام نتایج انتخابات 22 خرداد می توانست اتفاق بیفتد؟ موسوی، کروبی، اصلاح طلبان، مخالفان، معاندان و فرد و گروه و جریان دیگری، هر قدر هم که اعلام می کردند در انتخابات تقلب شده، اگر مردم یا کسر قابل توجهی از مردم "بی طرفی" و "دادرسی" شورا را قبول می داشتند آیا هیچ گروه و شخصیت و جریانی می توانست به "بهانه" و به "دستاویز" تقلب در انتخابات مردم را به خیابان ها بکشاند؟
فارابی و قزاقستان
تهران امروز گزارشی دارد درباره ملاقات رییس فرهنگستان قزاقستان با علی معلم که به تازگی به این سمت در ایران منصوب شده در این گزارش آمده كسی فكرش را نمیكرد كه پس از دستاندازی كشورهای مختلف منطقه به مشاهیر ایران، قزاقها هم مدعی شوند. بعد از مولانا و ابنسینا و غزالی و ابوریحان بیرونی این بار نوبت به فارابی بزرگ رسید.
در گزارش این روزنامه آمده بعد از سخنان مقام قزاق، علی معلم دامغانی گفته امروز ما تفاهمنامه همكاری امضا كردیم، پس قصد داریم اشتراكات یكدیگر را پیدا كنیم. من متعلق به شهر كوچكی در كویر، بعد از آن در ایران، سپس در دنیای زبان فارسی و بعد در مشرق و اسلام هستم. پس به این نكته كه فارابی متعلق به كیست میتوان به نوع دیگری پاسخ داد.
بر اساس نوشته تهران امروز رییس ایرانی فرهنگستان هنر گفته فارابی متعلق به كسانی است كه او را در دل و اندیشه خود میپرورانند و به او مهر میورزند. پس چه بهتر كه وارد مسالهای كه جنجالبرانگیز است و با تفاهم نسبت ندارد، نشویم. به مسلمانی خود بیاویزیم متوجه میشویم فارابی متعلق به ما، برادران قزاق، قرقیز و تمام مسلمانان كره زمین است و مسلمانی همان كلمه توحید محسوب میشود.
سخنان مشاور رییس دولت
به نوشته اعتماد، کلهر مشاور رسانهای رییس دولت گفته دولت نهم از فرهنگ غافل شد؛ به تیم فرهنگی دولت خوش بین نیستم؛ عدم امنیت روزنامه نگاران توطئه دشمن است؛ پارازیت یک راهبرد غلط است؛ کاربلدها در فرهنگ نیستند؛ نخل در اتاق شیشه یی به بلوغ نمی رسد؛ محروم کردن یک خبرگزاری قانونمند از حضور در دولت رفتار عجیبی است.
گزارش این روزنامه نشان می دهد مهدی کلهر در پاسخ به این سوال که چرا این تفکرات شما در کل مسوولان دولت دیده نمی شود، گفته بنده یک آدم هستم و سمت مشاور دارم. نه قدرت اجرایی دارم و نه می خواستم داشته باشم. شما هم از یک نفر انتظار یک نفر را داشته باشید. ما باید هر کدام به اندازه سهم مان کارمان را انجام دهیم و به اندازه سهم مان خطر کنیم. بنده برای اینکه این حرف ها را بزنم هم حقوقم را در سازمان صدا و سیما کم کردند هم زندگیم را نابود کردند.
چه جای خشم
احمد پورنجاتی در مقاله ای در اعتماد نوشته چرا وقتی با تحلیل هایی از این دست روبه رو می شویم که "آمریکایی ها در سقوط رژیم شاه و پیروزی انقلاب اسلامی نقش موثری داشتند و اگر آنها چراغ سبز نشان نمی دادند و پشت شاه را خالی نمی کردند و ارتش را به بی طرفی فرانمی خواندند، چه بسا اوضاع و احوال به این سادگی ها به سود انقلاب رقم نمی خورد"، رگ های گردن ما باید از خشم و غیرت بیرون بزند و اگر نزاکت و متانت جلوی سیل خروشان عواطف ما را نگیرد چه بسا با مدعی دست به یقه هم بشویم؟ چرا؟
رییس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس با این مقدمه دو جمله مهدی کلهر را نقل کرده که گفته، :به عقیده من اولین انقلاب مخملی در خاورمیانه در سال 1376 صورت گرفت. یعنی دوم خرداد اولین انقلاب مخملی است. این انقلاب کاملاً شکست نخورد و بر اساس پیروزی هایی که امریکایی ها در این انقلاب داشتند برای انقلاب های شمال مثل گرجستان و اوکراین و... برنامه ریزی کردند. من دوم خرداد را یک نوع تست نسبتاً موفقی از انقلاب مخملی در کشورهای منطقه می دانم»، یا در جایی دیگر می گوید «جوانان رزمنده در جبهه های جنگ تحمیلی، نه محصول تربیت و فرهنگ انقلاب بلکه پرورنده فیلم های وسترن امریکایی پیش از انقلاب اند".
نویسنده مقاله اعتماد تاکید کرده با این گفته ها جای چه شگفتی و خشم و واکنشی است که بعضی ها پیروزی انقلاب اسلامی را نیز وامدار گوشه چشم دولتمردان امریکایی و سیاست های حقوق بشری رژیم کارتر بدانند .
طرح هدفمند کردن یارانه ها
تهران امروز در سرمقاله خود تازهترین اظهارات محمدرضا فرزین سخنگوی کارگروه اصلاح اقتصادی را نقل کرده که نشان می دهد، دولت به فکر جلوگیری از افزایش دستمزد کارگران در سال آینده با ادعای جلوگیری از ورشکستگی و تعطیلی بنگاههای اقتصادی است البته نباید این موضوع را نکته جدیدی دانست.
به نوشته سرمقاله این روزنامه در طرح اولیهای که دولت برای هدفمندکردن یارانهها تهیه کرده بود، موضوع انجماد دستمزدی کارگران طی سالهای اجرای طرح تحول اقتصادی پیشبینی شده بود با این حال مقاومت گروهها و تشکلهای کارگری و نگرانی دولت از عواقب اجرای چنین موضوعی، باعث شد مجلس در یک گام به عقب، ماده 13 طرح تحول اقتصادی را حذف کند اما حال با بیان جدیدی قصد دارد دوباره چنین هدفی را تعقیب کند.
تهران امروز با این مقدمه نوشته شاید قبول این موضوع کمی سخت و عجیب باشد اما بهنظر میرسد که حرف دولتمردان منطقی است. دولت در حال حاضر بزرگترین کارفرمای اقتصاد کشور است و در سالهای اخیر با زمینگیر شدن بخش خصوصی، بالاخص در حوزه تولید و صنعت، به تدریج به فعال مایشاء در عرصه اقتصادی بدل میشود. سهم بالای 85 درصدی دولت در تولید ناخالص داخلی سال جاری و افزایش این میزان به 90 درصد در سال آینده نشان میدهد که باید نگاه خود به دولت را تغییر داد.
حقوق ها و دستمزدها
سیدجواد سیدپور در مقاله ای در آرمان نوشته آیا تا به حال فكر كردهایم پنج درصدی كه در سالجاری از حقوق كارگران كم شد كجا رفت و چی شد؟اسفند ماه سال پیش بود كه بانك مركزی در گرماگرم تعیین حداقل حقوق كارگران وقتی صحبت از ضریب تورم در معادله تعیین نرخ دستمزد شد آب سردی روی سر نمایندگان كارگری ریخت و با یك بدعت تئوریك بهجای تورم 25 درصدی واقعی از تورم 20 درصدی نقطه به نقطه سخن راند كه باید مبنای محاسبه تعیین میشد و چنین نیز شد.
به نوشته این کارشناس اقتصادی با این نظر بانك مركزی، پنج درصد از میزان حقوق واقعی و قانونی كارگران كم شد تا كارفرمایان رضایت خاطرشان جلب شود، پنج درصدی كه دیگر امروز كسی از آن سراغ نمیگیرد و علیالقاعده باید در جایی توی اقتصاد ایران هزینه شده باشد.
نویسنده آرمان توضیح داده که حالا قرار است برای سال آینده تصمیم گرفته شود و این بار رئیسكل بانک مرکزی گفتهاند كه دیگر از تورم نقطه به نقطه استفاده نخواهند كرد بلكه از همان تورم واقعی بهره خواهند جست با این تفاوت كه برخلاف نظر عموم مردم كه احساس میكنند تورم بالاست از نظر وی نه تنها اینگونه نیست كه تورم در حال پایین آمدن نیز هست.از نظر ایشان اكنون تورم به حدود 13 درصد رسیده، یعنی از تورم 20درصدی نقطه به نقطه سال پیش هم هفت درصد كمتر و از تورم واقعی سال قبل كه محاسبه نكردند هم 12 درصد كمتر.
فشارهائی بر دوش مردم
صادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد به درآمدهای دولت در سال آینده اشاره کرده و نوشته دو عدد در لایحه وجود دارد كه به طور مستقیم با شهروندان ایرانی برخورد میكند و به دولت اجازه میدهد بخشی از درآمد آنها را از طریق مالیات پرداخت كند. عدد اول 7308 میلیارد تومان، مالیات بر شركتهای غیردولتی است كه رشدی معادل 63 درصد را نشان میدهد و شركتهای ایرانی را كه سالی كم رونق را پشت سر گذاشتهاند، در شرایط دشواری قرار میدهد.
به نوشته این مقاله دولت همچنین از مجلس اجازه میخواهد مالیات بر مشاغل در سال 1389 را نسبت به قانون بودجه 1388 معادل 32 درصد افزایش دهد و همین میزان افزایش نیز در مالیات بر ثروت دیده شده است.
کارشناس اقتصادی دنیای اقتصاد با اشاره به سایر اقلامی که دولت قصد دارد از مردم وصول کند نوشته شاید برای شهروندان ایرانی دشوار نباشد كه حتی در شرایط دشوار این میزان رشدهای مالیاتی را تحمل كنند، اما آنها باید بدانند این مالیاتهایی كه از آنها قرار است اخذ شود، در كدام محلها هزینه میشود و توجیه دولت برای هزینه كردن هر یك ریال از درآمد آنها چقدر مبنای كارشناسی و منصفانه دارد.
گرانی کالا و بازرسی ها
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته در حالی که روزهای پایانی سال یک به یک میگذرند و بازار عیدانه داغتر میشود،گزارش بانک مرکزی در هفته اخیر خبر از رشد قیمت اقلام مصرفی میدهد. این گزارش حکایت از رشد قیمت تمام اقلام در گروه برنج، گروه میوههای تازه، گوشت و پروتئینی دارد و تنها در گروه حبوب بهای نخود ثابت مانده است!
به نوشته این مقاله سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با خونسردی همیشگی اعلام کرده است که طرح ویژه نظارت نوروزی را از دهم اسفندماه تا بیستم فروردینماه با ده هزار بازرس شروع می شود باید پرسید که مگر نقش سازمان حمایت جز این است که از حقوق مصرفکنندگان پاسداری کند که هر روز خبرهایی در مقام بزرگنمایی طرحهای عمومی خود مخابره میکند؟ این بازرسان و فعالیتهای ایشان در سالیان گذشته تا چه میزانی قیمتها را کنترل کرده است که باز هم خبرهای تکراری و بیفایده از طرحهای کمفایده میدهند؟ کل گزارشهای ارسالی این افراد در دورههای قبل چه تعداد بوده و تعداد برخوردها که مردم دیدهاند، چه میزان بوده است؟
رواج دروغگوئی
خراسان در گزارشی نوشته دروغ و دروغگویی در جامعه پدیدهای است که با وجود توصیههای دین اسلام به وفور در جامعه شاهد آن هستیم. رفتاری که با ایجاد بی اعتمادی در جامعه بنیان های اخلاقی را نیز نشانه رفته و پایه و شروع بسیاری از گناهان و هنجارشکنی هاست. علل شیوع دروغ در جامعه شاید نشات گرفته از تزلزل پایه های اعتقادی مردم و یا عدم شجاعت در ابراز صادقانه حرف ها و تمایلات افراد جامعه باشد.
گزارش این روزنامه سپس از یک تحقیق بزرگ میدانی در تهران یاد میکند که حاکی است به اعتقاد ۹۹ درصد مردم دروغ در جامعه رواج دارد و حدود نیمی از افراد معتقدند ۹۰ درصد مردم راست نمیگویند.به گزارش سایت همشهری آنلاین نیز بر اساس نظرسنجی که در یک جامعه آماری هزار و ۲۰۰ نفری در تهران صورت گرفته است، ۴۸ درصد مردم معتقدند ۸۰ تا ۱۰۰ درصد افراد راست نمیگویند. طبق این نظرسنجی اکثریت مطلق پاسخگویان معادل ۹۹ درصد وجود دروغ را در جامعه تایید کردهاند. از میان هزار و ۲۰۰ نفر ، ۴۱ درصد علت راست نگفتن افراد را منفعتطلبی و ۶ درصد مصلحتاندیشی دانستهاند.
به نوشته خراسان از این جامعه آماری ۵۲ درصد اعتقاد داشتند در مواردی می شود راست نگفت و ۴۸ درصد گفتند همیشه باید راست گفت، از میان ۶۲۵ نفری که راست نگفتن را در بعضی مواقع مجاز دانسته اند، ۵۴ درصد دروغ مصلحت آمیز، ۲۱ درصد پیشگیری از فتنه و جنجال، ۱۷ درصد رهایی از گرفتاری و ۸ درصد کسب منافع شخصی را از موارد مجاز دروغ بیان کرده اند.