کد خبر: ۹۵۵۰۵
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۶:۳۶
دکتر مهدی تقوی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‏وگو با آفتاب؛

با اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‏ها، قدرت خرید مردم 50 درصد کاهش می‏یابد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب – فروزان آصف نخعی: مالیات موجود دربودجه سال 89 انقباضی بوده و با توجه به حذف یارانه ها از حامل های انرژی مانند بنزین وگازوییل ویا کالاهایی دیگر همچون آب وبرق منجر به حکاهش شدید قدرت خرید مردم می شود. 

دکتر مهدی تقوی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت وگو با آفتاب با اعلام مطلب بالا افزود:
لایحه هدفمند کردن یارانه ها سبب آن می شود که دولت با گرفتن پول از جیب من وشما به فرآیند انقباضی قدرت خرید مردم شدت دهد زیرا تقاضا برای بسیاری کالاها پایین می آید .

این استاد دانشگاه با اشاره به توزیع پولی که از لایحه هدفمند کردن یارانه ها قرار است پخش شود گفت : ابتدا بسیاری از مردم که فرم های دریافت یارانه را پرنکرده اند، آنان نیز قدرت خریدشان کاهش خواهد یافت ، وبرای عده ای نیز که این فرم ها را پرکرده‌اند بنا برمصوبه دولت هرچه پول به دست آمد50 درصد درمیان مردم توزیع خواهد شد ، 30 درصد به صنعت اختصاص خواهد یافت و20 درصد نیز به خزانه دولت ریخته می شود. به عبارت دیگر مصرف کننده کالاهای یارانه ای با حذف یارانه ها ، باید به دلیل گران شدن کالاها هزینه بیشتری پرداخت کند ، که این خود به معنی از دست دادن قدرت خرید است .
وی درادامه افزود : توزیع مستقیم یارانه ها نیز به معنی آن است که اگر دولت قبلا 100 تومان به من یارانه می داد ، اکنون 100 تومان را از من گرفته و 50 تومان به من پرداخت می کند. این به آن معنی است که درمرحله اول اجرای هدفمند کردن یارانه ها قدرت خرید مصرف کننده برای کالاهایی که یارانه به آن ها تعلق می گرفت 50 درصد کاهش خواهد یافت .

استاد دانشگاه علامه طباطبایی دربخش دیگری از سخنان خود درباره هدف برنامه چهارم مبنی بردستیابی به رشد 8 درصد گفت : اولا درهمه دنیا برنامه با آن چه درواقع اتفاق خواهد افتاد به ندرت تطابق دارد وغالبا آن چه برنامه ریزی شده از آن چه درعمل اتفاق می افتد ، انحراف دارد اما هرچه این انحراف کوچک تر باشد نشانه قدرت برنامه ریز است . معمولا درتنظیم بودجه های یک ساله نیز این انحراف وجود دارد . وثانیا عدم توفیق دستیابی به رشد 8 درصد دربرنامه 5 ساله می تواند این باشد که یا برنامه نویس به درستی بربرنامه نویسی مسلط نبوده یا فعالیت هایی که برای دستیابی به هدف های برنامه ریزی شده باید انجام می گرفت انجام نگرفته است . همچنین انحراف از برنامه می تواند به دلیل وجود شوک های از قبل پیش بینی نشده باشد .

وی درادامه یکی دیگر از مشکلات برنامه نویسی درکشور را این دانست که سیاستگذارها اغلب تشخیص نمی دهند اقتصاد ایران دچار معضل رکود تورمی است . دراقتصاد ایران هم نرخ بیکاری وهم نرخ تورم هر دو با هم بالا می روند .از این رودر این جا منحنی فیلیپس شیب اش مثبت می شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که درشرایط رکود تورمی مشکل دیگر طرف نقاضا نیست گفت : مشکل طرف عرضه است زیرا اقتصادی که دچاررکود تورمی است نمی تواند تولید کند. وقتی مشکل از سوی عرضه باشد درآن موقع منحنی عرضه به سمت بالا وچپ حرکت می کند ودرقیمت های بالاتر وتولیدکمتربا تقاضا تعادل می یابد وآن را قطع می کند. 

وی درادامه درپاسخ به این سوال که دلایل حرکت منحنی عرضه به سمت چپ و بالا چیست ؟ گفت : دلیل این است که کالاهای سرمایه ای مانند ماشین آلات برخی از کارخانه ها مربوط به 50سال پیش بوده ودارای تکنولوژی عقب مانده اند. به عبارتی ماشین آلات فرسوده ، نیروی کار نیز به دلیل مزد پایین ناتوان ودرنهایت مهمتراز همه به دلیل دولتی بودن بیشتر صنایع که مدیران مناسب نیزبرایشان تغیین نمی شود ، این دست از صنایع دررکود بسیاروخیمی به سرمی برند. 

وی با تاکید براین که نباید دربرنامه برتقاضا کننده تاکید کرد گفت : براساس آمارهای مصرف سرانه ، اشکال از طرف تقاضا کننده نیست ، درحوزه درآمد سرانه کشورما درگروه کشورها با درآمد متوسط اما پایین قراردارد به نحوی که درمقایسه با 60 درصد کشورهای دنیا ، مردم ایران تقاضایشان برای کالا ها کمتر است . 

وی افزود: سیاست اقتصادی باید درجهت بهبود عرضه کلاها وخدمات حرکت کند واین امرنیازمند به سرمایه گذاری است تا به افزایش بهره وری ، و تربیت نیروی کار با آموزش بیشتر منجر شودودیگر این که با سیاست تعرفه ای باید جلوی ورود کلاهای خارجی را گرفت .
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۸۸/۱۲/۱۱
0
0
به نام خدا
با سلام:
شما را قسم ميدهيم به خداوند متعال،شما را قسم ميدهيم به خون شهدا،اصلا" شما را قسم ميدهيم به هر كسي را كه بيشتر از همه دوستش داريد، اندكي هم به اين ملت نجيب وشهيدپرور فكر كرده ودر راستاي رفاه حال آنها تلاش كنيد. مگر اين مردم شريف چه هيزم تري به شما فروخته اند كه قصد اذيت آنها را داريد. الان كه به همه چيز يارانه تعلق ميگيرد اينگونه وضعيت اقتصادي اكثريت جامعه اسفبار است. فردا كه يارانه ها را قطع كرديد مردم به چه وضعييتي دچار خواهند شد؟مگر ميشود يه اين سادگي يارانه ها را هدفمند نمود اجراي صحيح اين طرح آن هم در زماني كه وضعيت اقتصادي مردم مطلوب باشد بيش از ده سال وقت نياز دارد.چه رسد كه وضع اقتصادي مردم اينگونه آشفته واسفبار ياشد.!!اجركم عندالله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۰ - ۱۳۸۸/۱۲/۱۲
0
0
همینه وقتی به جای تخصص و ضوابط در دولت روابط مورد نظر هستش و بیشتر امور بدون کارشناسی انجام می شود بهتر از این نمیشه
فرق دیگر کشورهای توسعه یافته با ایران اینه که اونا اول بررسی می کنند بعد کارشناسی می کنند و کلی فیلتر دیگه که یه وقتی یک یورو ضرر نکنند ولی حالا ما (ایران) اولی تصویب می کنیم بعد اجرا می کنیم تازه یادمان می آید که بررسی و کارشناسی هم لازمه و اگر طرح روی اعصاب ملت رفت زود جمش می کنیم (خدا آخر عاقبت همه رو به خیر کنه)
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۰۶ - ۱۳۸۸/۱۲/۱۴
0
0
مطمئنا هیچ یک از آقایونی که تا الان از یارانه ها سود کلانی به جیب زدند دوست ندارند این طرح اجرا بشه چون دستشون از منابع سوبسیتی کوتاه میشه یارانه ای که باید صرف همه ی مردم بشه تنها به یک عده خاص میرسه و تا الان به علت داشتن ریس جمهور هایی که خودشان جزو مرفهین شدند! اجرا نشده چون اجازه چنین کاری نداشتند و این کار یعنی مبارزه با اقلیتی که بر عکس اکثریت متحد هستند و با شایعه سازی هدفی جز تامین منافع خود ندارند.

با نگاهی ساده میشه فهمید کوچکترین منفعت هدفمند کردن یارانه ها اهدای حق انتخاب به مردم عادیست که تا الان مجبور به قبول هر نوع خدمات ناقص بودند مثلا برای گرفتن شیر یارانه ای باید از یک مغازه خرید می کردند و نان سوخته تحویل می گرفتند و صداشون هم در نمیامد ولی با اجرای این طرح بزرگ حق انتخاب خواهند داشت و نکات مثبت و اصلی هدفمند کردن یارانه ها وادار کردن کارخانه جات به صرفه جویی و افزایش بازده آنهاست چیزی که در ایران اهمیتی ندارد .
در چنین شرایطی که شرایط به نفع مردم و به ضرر اقلیت سودجوست مردم ما هم به اقلیت کمک میکنند تا جلو دولت خدمتگزار بایستد واقعا جای تاسف دارد.
بدون اجرا کردن این طرح صرفه جویی معنا ندارد چون مردم فایده ای نمی بینند ولی با دادن پول به خود مردم اونوقت همگی به صرفه جویی ترقیب می شوند.
در چنینشرایطی که انبار ها دولتی در دولت های قبلی خالی شده و اقصاد به منظر یک آبکش شده نمی توان به راحتی اوضاع رو سامان داد و نیاز به حمایت مردم هست.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین