هیرش سعیدیان- فضای حکمرانی و چاره جویی ابر چالشها در کشور چنان قفل شده است، که نارضایتی ایجاد شده در جامعه قابل انکار نیست.
با توجه به حوزه اختیارات رئیس جمهور در حل مسائل مهم تحریمی، مذاکرات برجامی و ایجاد اصلاحات بنیادین اقتصادی و چمبره مافیای اقتصادی، از همان ابتدا هم انتظار چندانی وجود نداشت که مسعود پزشکیان بتواند معجزهای اقتصادی_ معیشتی رقم زند. با این همه رشد خیره کننده نرخ دلار و قیمت کالاهای اساسی و فغان جامعه از افزایش شدید گرانیها، باعث شد حتی همان انتظارات اولیه نیز برآورده نشود.
برخی صاحبنظران از این مسئله گلایه نمودند که چرا وقتی کمر مردم زیر بار گرانی خم شده است، رسانههای اصلاحطلب پر شده است از تحلیل در مورد: «اشکهای رئیسجمهور به یاد همسرش»
در این راستا آفتابنیوز به بررسی کارنامه ۱۳۶ روزه ریاست جمهوری پزشکیان با محوریت برخی سنجههای شاخص اقتصادی پرداخت؛
نرخ دلار ۱۳۴ روز پس از آغاز دولت رئیسی از حدود ۲۵۷۰۰ تومان به ۳۰۴۰۰ تومان رسید که به معنای کاهش حدود ۱۷ درصدی ارزش پول ملی است.
علیرغم عملکرد ضعیف دولت رئیسی، عملکرد تیم اقتصادی دولت پزشکیان و در راس آنها رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به مراتب بدتر بود.
نرخ دلار بازار آزاد در روز تحلیف پزشکیان قریب ۵۸۷۰۰ تومان بود، این عدد ۱۳۶ روز پس از آغاز به کار دولت او وارد کانال ۷۸ هزار تومان شده است که به معنای کاهش حدود ۳۱ درصد ارزش پول ملی است.
نرخ دلار سنجه اصلی قیمتگذاری کالاها و خدمات در ایران است و همین عامل باعث شده که نرخ بسیاری از کالاها و خدمات به شکل چشمگیری افزایش یابد.
برخی اقتصاددانان تلاش دولت برای کاهش کسری بودجه با استفاده از تسعیر ارز و موج سواری بر روی جو روانی بازار را دلیل اصلی افزایش قیمت دلار میدانند، به ویژه آنکه بانک مرکزی در این شرایط حساس نه تنها حاضر نشد در راستای بازارسازی منابعی به بازار ارز تزریق نمایید، بلکه نرخ نیما را نیز در این بزنگاه حذف کرد.
در بودجه ۱۴۰۴ که توسط دولت مسعود پزشکیان تهیه شد، برای اولین بار سهم نظامیان از فروش نفت، فرآورده و گاز از خود دولت بیشتر شد در این راستا؛ سهم دولت ۵۰۹ همت و سهم نظامیان ۵۶۱ همت تعیین گردید.
در بودجه سال جاری که توسط دولت ابراهیم رئیسی تدوین شد، دولت معادل ۴.۵ میلیارد یورو نفت در اختیار نیروهای مسلح قرار میدهد، با توجه به نرخ تسعیر ارز این به این معنا است که سهم نیروهای مسلح از نفت در دولت پزشکیان رشدی ۱۷۰ درصدی نسبت به سال جاری و رشدی ۳۱۰ درصدی نسبت به سال قبل (۱۴۰۲) خواهد داشت.
این مساله علیرغم این واقعیت است که دولت برای انجام پروژههای رفاهی و عمرانی بودجه چندانی در اختیار ندارد و در حال حاضر نیز با قریب ۸۰۰ همت کسری بودجه مواجه است. به نظر میرسد همان ترمزهای معمول و مکانیزمهای چانهزنی که معمولاً برای کندن سهم بیشتری از نفت به نفع مردم در دولت رئیسی وجود داشت، عملاً در دولت پزشکیان از بین رفته است.
در روز تنفیذ پزشکیان نرخ هر سکه امامی معادل ۴۱ میلیون و ۱۹۲ هزار تومان بود، نرخ این کالای سرمایهای در حال حاضر به ۵۵ میلیون و ۲۲۰ هزار تومان رسیده است؛ که به معنای افزایش قریب ۳۴ درصدی در کمتر از ۱۴۰ روز است.
نرخ سکه در روز تحلیف سید ابراهیم رئیسی در مرداد ماه ۱۴۰۰ حدود ۱۱ میلیون ۳۰۰ هزار تومان بود که در آذرماه همان سال به ۱۳ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسید. این افزایش به معنای رشد حدود ۱۸ درصدی در ۱۳۵ روز اول دولت رئیسی است. بر این اساس نرخ سکه در ۱۳۶ روز اول پزشکیان ۳۴ درصد و در ۱۳۵ روز اول دولت رئیسی حدود ۱۸ درصد رشد کرد.
پژو GLX ۴۰۵ در مرداد ۱۴۰۰ معادل ۲۲۷ میلیون بود که ۱۳۶ روز پس از آغاز به کار دولت رئیسی به ۲۶۵ میلیون تومان رسید که به معنای رشد قیمت حدود ۱۷ درصدی در یک بازه زمانی ۱۳۵ روزه است.
قیمت پژو GLX همزمان با مراسم تحلیف پزشکیان قریب ۵۲۰ میلیون تومان قیمت داشت که در حال حاضر به ۵۶۰ میلیون تومان رسیده است. بر این اساس قیمت این محصول در دوره پزشکیان تنها ۸ درصد رشد داشته است.
دیگر کالاها و خدمات اساسی مانند نرخ حمل و نقل کالا در کشور به فراخور رشد نرخ دلار به شکل محسوسی افزایش یافته است. دولت مسعود پزشکیان تاکنون هیچ برنامه مشخصی برای برون رفت از این وضعیت، آغاز مذاکرات با غرب به مثابه کلید حل بحران و مقابله با مافیای اقتصادی، ارائه نکرده است.
فقط خدا به فریاد تابستون برسه
پزشکیان رو کسی گردن نمی گیره
هر چی گرونی بود از دولت پزشکیان شروع شد
پس اگه مشکلی تو دولت شهید رئیسی بود چرا گردن دولت قبلش نبود؟
شما اصلاح طلبان همیشه حامی شیطان بودید