زمانی که اضطراب دارید، این امکان وجود دارد که با احساس درد در گلوی خود مواجه شوید. شما ممکن است احساس سفتی، یک توده در گلو یا دشواری در بلع را تجربه کنید.
در شرایطی که ممکن است اضطراب را یک مشکل سلامت عاطفی یا روانی در نظر بگیریم، اما این شرایط میتواند به روشهای مختلف بر بدن انسان تاثیرگذار باشد. گلودرد تنها یکی از علائم جسمی اضطراب است.
ارتباط بین اضطراب و علائم مرتبط با گلو چیست؟
زمانی که استرس دارید یا احساس اضطراب میکنید، بدن با ترشح آدرنالین و کورتیزول در جریان خون به این شرایط واکنش نشان میدهد. افزون بر افزایش ضربان قلب و فشار خون، ترشح این هورمونها میتواند به برخی واکنشهای جسمی مانند موارد زیر منجر شود:
- تنفس سریع و کم عمق
- تنفس از طریق دهان
- ژرفدمی
- سرفه اضطرابی
- تنش عضلانی
این شرایط به نوبه خود میتواند به موارد زیر منجر شود:
- گلودرد
- خشکی گلو
- سفتی
- احساس سوزش در گلو
زمانی که اضطراب دارید، ترشح هورمونهای استرس در بدن ممکن است موجب مشکلات مرتبط با گلو از جمله موارد زیر شود:
دیسفونی تنش عضلانی
دیسفونی تنش عضلانی یک مشکل هماهنگی است که شامل عضلات و الگوهای تنفسی مرتبط با صدای فرد میشود. زمانی که استرس دارید، عضلات کنترل کننده حنجره میتوانند دچار تنش شوند. این میتواند به تغییراتی در صدا مانند گرفتگی صدا، یا نیاز به اعمال فشار بیشتر برای شنیده شدن صدای شما منجر شود.
دیسفاژی
دیسفاژی یک اختلال در بلع است که میتوانند به واسطه اضطراب تشدید شود. نتایج یک مطالعه نشان داد که اضطراب احشایی یکی از قویترین پیش بینی کنندههای شدت دیسفاژی است.
احساس گلوبوس
اگر احساس میکنید تودهای در گلوی شما وجود دارد، اما در واقعیت چنین چیزی نیست، این شرایط به نام احساس گلوبوس شناخته میشود. احساس گلوبوس به طور معمول دردناک نیست، اما میتواند با اضطراب و استرس تشدید شود.
پژوهشها نشان دادهاند که رویدادهای استرسزای زندگی اغلب بر ظهور علائم مقدم هستند. برخی مطالعات نشان دادهاند که ۹۶ درصد بیماران مبتلا به احساس گلوبوس تشدید علائم خود طی دورههای اضطراب و استرس را گزارش کردهاند.
عوامل موثر دیگر
اگر به شرایطی مبتلا باشید که گلو را تحت تاثیر قرار میدهد، از جمله آلرژی ها، ورم لوزه، سرماخوردگی، رفلاکس اسید معده، اضطراب میتواند گلودرد و دیگر علائم مرتبط با گلو را تشدید کند.
اگر گلودرد شما به واسطه اضطراب شکل گرفته باشد، پس از کسب آرامش احتمالا تسکین خواهد یافت.
از دیگر نشانههای این که گلودرد شما ممکن است به واسطه اضطراب شکل گرفته باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنفس از طریق دهان
- ژرفدمی
- تنش عضلانی
- سرفه اضطرابی
اگر گلودرد شما پس از کسب آرامش بهبود نمییابد، شاید با اضطراب در ارتباط نباشد. همچنین، اگر با علائم زیر مواجه هستید، گلودرد شما ممکن است به واسطه اضطراب شکل نگرفته باشد:
- لوزههای متورم
- گرفتگی بینی
- سرفه مرطوب
- تب
- حالت تهوع، استفراغ
- بدن درد
- سردرد
- خستگی
چگونگی کاهش اضطراب
در لحظههای مواجهه با استرس زیاد، اقداماتی را میتوانید برای کسب آرامش مد نظر قرار دهید که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تمرکز بر تنفس آرام و عمیق. از طریق بینی عمل دم را انجام داده و ریهها را به طور کامل از هوا پر کنید. سپس از طریق دهان عمل بازدم را انجام دهید. شما میتوانید این کار را در هر زمان و مکانی انجام دهید. در صورت امکان، مکانی آرام و راحت را انتخاب کرده، سپس نشسته و هنگام تنفس عمیق چشم هی خود را ببندید.
پیادهروی کنید. در صورت امکان به بیرون بروید و پیادهروی کنید. به جای چیزهایی که موجب اضطراب شما میشوند، بیشتر به محیط اطراف خود توجه کنید.
به موسیقی گوش کنید. موسیقی مورد علاقه خود را پخش کرده یا اگر ساز میزنید چند دقیقه را به این کار اختصاص دهید.
روی فعالیت مورد علاقه خود متمرکز شوید. حواس خود را با انجام بازیهای رایانهای، حل کردن معما، مطالعه، تماشای برنامهای خندهدار، یا انجام سرگرمی مورد علاقه خود پرت کنید.
با یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود صحبت کنید. اگر نمیتوانید حضوری با آنها صحبت کنید، این کار را از طریق تماس تلفنی یا ارسال پیام انجام دهید.
برای چند دقیقه تلفن همراه یا گجتهای دیگر را خاموش کنید. حتی ۱۵ دقیقه حضور در مکانی آرام و ساکت ممکن است برای کاهش استرس و احساس آرامش کافی باشد.
افکار خود را یادداشت کنید. طی زمانی که استرس یا اضطراب دارید، نوشتن میتواند به مرتب سازی احساسات شما کمک کند.
در بلند مدت، برخی تغییرات سبک زندگی وجود دارند که ممکن است به مدیریت و کاهش احساس اضطراب و استرس کمک کنند:
به طور منظم ورزش کنید. این به معنای انجام ورزش حرفهای نیست و حتی یک پیادهروی سریع برای ۱۰ دقیقه، انجام برخی حرکات کششی ساده، یا جلسههای کوتاه یوگا نیز میتوانند به کاهش استرس و کسب آرامش کنند.
یک رژیم غذایی سالم و متعادل را مصرف کنید. مصرف غذاهای شیرین و چرب را محدود کرده و بر مصرف غذاهای سالم که میتوانند مواد مغذی مورد نیاز بدن شما را تامین کنند، متمرکز شوید.
از الکل و تنباکو پرهیز کنید. مصرف الکل یا سیگار کشیدن ممکن است در ابتدا موجب آرامش شما شود، اما زمانی که اثر این مواد از بین میرود، احساس اضطراب ممکن است دوباره آغاز شود. وابستگی به الکل و تنباکو میتواند به استرس و اضطراب شما اضافه کند.
مصرف کافئین را کاهش دهید. دوزهای زیاد کافئین میتواند اضطراب را افزایش دهد. اگر پس از نوشیدن قهوه، چای، یا نوشیدنیهای انرژیزا با احساس اضطراب مواجه میشوید، مصرف آنها را کاهش داده یا نمونههای بدون کافئین را انتخاب کنید.
به میزان کافی بخوابید. کمبود خواب میتواند احساس اضطراب را تشدید کند. یک ساعت پیش از خواب از دستگاههای الکترونیکی استفاده نکنید و اتاق خواب خود را خنک، آرام و تاریک نگه دارید.
مدیتیشن را فرا بگیرید. هدف مدیتیشن پرهیز از افکار آشفته و کسب احساس آرامش از طریق تمرکز بر حال حاضر است. مطالعات نشان دادهاند که مدیتیشن گزینهای موثر برای کاهش استرس و اضطراب است.
تمرینات تنفس عمیق را امتحان کنید. تمرینات تنفس عمیق میتوانند به تسکین برخی علائم مرتبط با اضطراب و استرس کمک کنند.
مکانی شاد را در ذهن تصور کنید. تصور مکانی شاد و آرامش بخش ممکن است به آرامش مغز و بدن کمک کند.
ارتباطات اجتماعی خود را حفظ کنید. برخی مطالعات نشان دادهاند که برخورداری از پشتیبانی اجتماعی خوب میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
چگونگی پیشگیری از گلودرد مرتبط با اضطراب
آیا از طریق دهان خود تنفس میکنید؟ تلاش کنید عمل دم را از طریق بینی و عمل بازدم را از طریق دهان انجام دهید.
آیا دهان شما خشک شده است؟ یک فنجان چای بدون کافئین یا یک لیوان آب بنوشید. غرغره کردن آب نمک گرم را نیز میتوانید امتحان کنید.
آیا عضلات شما سفت و دچار تنش هستند؟ تمرینات تنفس عمیق، انجام حرکات کششی، مدیتیشن یا یوگا برای آرامش ذهن و بدن خود را مد نظر قرار دهید.
آیا با سرفه اضطرابی مواجه هستید؟ از یک قطره تسکین دهنده سرفه یا ترکیب یک قاشق عسل در یک لیوان آب گرم استفاده کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اضطراب گاه و بیگاه شرایطی غیرعادی نیست و دلیلی برای مراجعه به پزشک محسوب نمیشود، به ویژه اگر با علائم دیگر مواجه نباشید.
اما در صورت مواجهه با موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- به طور مکرر با احساس شدید استرس مواجه هستید یا حملات اضطراب را تجربه میکنید.
- اضطراب در انجام فعالیتهای روزانه شما اختلال ایجاد میکند.
- با علائمی جسمی مواجه هستید که موجب نگرانی شما شدهاند.
به خاطر داشته باشید که امکان دارد دچار اضطراب باشید، اما گلودرد به واسطه دلیل دیگری شکل گرفته باشد. اگر نگران گلودرد خود هستید و فکر میکنید به دلیل شرایط دیگری غیر از اضطراب رخ میدهد، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط و در صورت نیاز آغاز روند درمان بهترین گزینه است.