کد خبر: ۹۶۱۷۲۳
تاریخ انتشار : ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۰

علل و علائم مشکل احساس سرما در سر

احساس سرما در سر نوعی سرماخوردگی است که علائمی مانند آبریزش بینی، سردرد، سرفه و تب دارد و می‌توانید با روش‌های خانگی و طب سنتی سرمای سر را درمان کنید.
علل و علائم مشکل احساس سرما در سر
آفتاب‌‌نیوز :

سرمای سر یک نوع سرماخوردگی رایج می‌باشد که علائم معمولاً اطراف سر و سینوس‌ها متمرکز می‌شوند. سر درد به دلیل سرمای سر همراه با علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مانند آبریزش یا گرفتگی بینی، سوزش گلو، سرفه تب و لرز همراه هستند.

دلیل ابتلا به سر درد همراه با سرمای سر به خاطر آزاد شدن مولکول‌هایی به نام سیتوکین می‌باشد. این مولکول‌ها در رابطه با دفاع سیستم ایمنی آزاد می‌شوند و بر علیه ویروس‌ها مبارزه می‌کنند که این ویروس عامل ایجاد درد هستند.

مهم‌تر از همه این که ورم و مواد غلیظ در حفره‌های سینوسی هم می‌تواند عاملی برای درد سینوسی و یا سردرد باشند. علائم سرمای سر معمولاً در دو سه روز اول در بدترین حالت خودش است و به تدریج بهبود پیدا می‌کند.

نوجوانان و کودکانی که به سرمای سر مبتلا شده‌اند، علائم شان معمولاً ۷ الی ۱۰ روز طول می‌کشد، اما ممکن است طولانی‌تر هم بشود. این علائم می‌تواند تاثیر زیادی روی زندگی روزانه شان داشته باشد.

طبق مطالعات انجام شده، نوجوانان معمولاً هر سال دو الی سه بار سرما می‌خورند، اما کودکان سالانه ۸ بار یا بیشتر به سرماخوردگی مبتلا می‌شوند.

سرمای سر به دلیل انواع ویروس‌ها ایجاد می‌شود و هنگامی که فرد مبتلا به عفونت ویروسی عطسه یا سرفه کند، قطرک‌های ویروس وارد هوا می‌شوند و در اطراف فرد قرار می‌گیرند و فرد دیگر را مبتلا می‌کنند. همچنین لمس کردن نواحی دچار عفونت مانند دستگیره در و گوشی موبایل می‌تواند عاملی برای انتقال ویروس باشد، زیرا فرد دستش را به چشم، دهان یا بینی می‌زند.

با وجود همه این‌ها می‌توان راهکار‌هایی را در پیش گرفت و تغییراتی را در سبک زندگی ایجاد کرد که با وجود سرمای سر، احساس راحتی بیشتری داشته باشید و فرآیند بهبودی با سرعت بیشتری انجام شود که در این قسمت آن‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

راه حل‌های خانگی برای مقابله با احساس سرما در سر

۱. بخور

بخور یک راه موثر برای درمان سر درد به دلیل سرمای سر در منزل می‌باشد. تنفس روی بخور مخاط شما را آرام می‌کند، گرفتگی بینی را بهبود می‌بخشد، همچنین سردرد را کاهش می‌دهد. بخور علائم گلودرد و سرفه را نیز بهبود می‌بخشد.

برای انجام آن مقداری آب را داخل یک قابلمه بریزید و بجوشانید. می‌توانید چند قطره روغن طبیعی هم به آن اضافه کنید. سپس سر خود را با یک حوله بپوشانید و صورت تان را به بخار حاصل از آب جوش نزدیک کنید و درون آن نفس بکشید. هر دو ساعت یک بار در صورت نیاز این روش را تکرار کنید.

۲. کمپرس

برای باز کردن راه تنفس، بینی و مبارزه با سردرد بر اثر سرماخوردگی از کمپرس سرد یا گرم استفاده کنید که بسیار موثر است. کمپرس مرطوب و گرم در برخورد با نواحی سینوسی فشار را از بین می‌برد و مخاط غلیظ را کاهش می‌دهد. کمپرس سرد نیز می‌تواند از طریق آرام کردن رگ‌های خونی در نواحی سینوسی درد را از بین ببرد.

یک عدد کاسه را با آب داغ پر کنید و یک کاسه دیگر را با آب سرد پر کنید. سپس یک دستمال را در آب داغ بگذارید، آب اضافی را بگیرید و آن را روی نواحی قرار دهید که احساس درد دارید.

۳ دقیقه صبر کنید و سپس کمپرس را بردارید و سریعاً کمپرس سرد را به همان روش به مدت ۳۰ الی ۴۵ ثانیه روی ناحیه مورد نظر قرار دهید. ۴ تا ۵ بار در روز این روش را تکرار کنید تا سردرد شما بهبود پیدا کند.

۳. سیر

برای مبارزه با علائم سرمای سر، سیر یک راه بسیار موثر است. سیر حاوی آلیسین پیچیده است که دارای خواص ضد ویروسی می‌باشد و با رینوویروس و ویروس‌های دیگر مبارزه می‌کند و به کشتن ویروس‌های مسئول سرمای سر کمک می‌کند.

مقدار کمی سیر را به رژیم غذایی تان اضافه کنید که به بهبود بیماری شما کمک خواهد کرد. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۲ در این زمینه نشان می‌دهد که مکمل‌های حاوی آلیسین می‌توانند شما را در برابر ویروس سرماخوردگی یا کوتاه کردن دوره سرماخوردگی محافظت کند. می‌توانید در هفته یک الی دو عدد سیر خام بخورید یا چند قطره روغن سیر را به طور منظم به غذای خود اضافه کنید.

اگر سرما خورده‌اید، می‌توانید مقداری سیر را خرد کنید و آن‌ها را داخل یک لیوان آب بجوشانید و سپس آن را از روی حرارت بردارید و یک قاشق چای خوری عسل به آن اضافه کنید.

دو الی سه بار در روز از آن بنوشید تا سرما خوردگی از بین برود. اگر طعم سیر را دوست ندارید، می‌توانید از مکمل سیر استفاده کنید. قبل از استفاده از هر گونه مکمل، حتماً با پزشک مشورت کنید.

۴. زنجبیل

زنجبیل یک ماده موثر برای درمان سرمای سر می‌باشد و دارای خواص ضد ویروسی است، یعنی به مبارزه با علت ریشه‌ای مشکل شما کمک می‌کند. زنجبیل دارای خواص ضد التهابی می‌باشد که به کاهش التهاب در راه بینی و از بین بردن مخاط اضافه تولید شده کمک می‌کند. همچنین سردرد و علائم سرمای سر را کاهش خواهد داد.

زنجبیل می‌تواند مواد طبیعی را در مغز فعال کند و درد را بهبود ببخشد. سه بار در روز دمنوش زنجبیل را میل کنید.

برای تهیه آن دو فنجان آب و یک قاشق غذا خوری زنجبیل خرد شده را بجوشانید و منتظر شوید تا کمی خنک شود. سپس آن را بنوشید. همچنین می‌توانید مقدار کمی آبلیمو و عسل هم به آن اضافه کنید تا طعم بهتری پیدا کند.

۵. شستشوی بینی با آب نمک

استفاده از محلول آب نمک برای بینی، یکی دیگر از راه‌های موثر برای کاهش فشار بینی است که همزمان سردرد را نیز بهبود می‌بخشد و علائم سرمای سر کم کم بهتر خواهند شد.

محلول آب نمک می‌تواند مخاط را رقیق کند و راه بینی را باز کند. یک قاشق چای خوری نمک را در دو فنجان آب تصفیه شده بریزید. یک فنجان از این محلول را داخل یک ظرف بریزید که نوک آن تیز باشد و بتوانید نزدیک بینی بگیرید. سپس مقابل سینک دستشویی بایستید.

نوک ظرف را به سمت سوراخ بینی خود ببرید و کمی سر تان را خم کنید تا آب از داخل سوراخ بینی شما رد شود. برای سوراخ دیگر بینی هم همین کار را تکرار کنید و به مدت سه روز و هر بار یک بار در روز از این روش استفاده کنید.

۶. دارچین

دارچین هم می‌تواند با سرمای سر مبارزه کند و گلو درد را بهبود ببخشد. دارچین دارای موادی است که آنتی اکسیدان بوده و ضد التهاب می‌باشد. همچنین به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند و سیستم ایمنی را قدرت می‌بخشد.

یک قاشق غذاخوری دارچین پودر شده را با دو فنجان آب جوش ترکیب کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید و سپس مقدار کمی عسل خام داخل آن بریزید و آن را میل کنید. ۲ الی ۳ بار در روز آن را بنوشید.

همچنین می‌توانید یک قاشق چای خوری پودر زنجبیل و یک قاشق چای خوری فلفل سیاه را داخل یک لیوان آب گرم بریزید و این محلول را دوبار در روز قرقره کنید.

یکی دیگر از راهکار‌های موثر، استفاده از چند قطره روغن دارچین و یک قاشق چای خوری عسل خام می‌باشد که دو بار در روز می‌توانید ان را میل کنید.

۷. ویتامین c

ویتامین c یک ویتامین محلول در آب می‌باشد و برای درمان سرماخوردگی موثر است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۴ نشان می‌دهد که مصرف روزانه ویتامین c می‌تواند از لحاظ جسمانی بدن را قدرت ببخشد و مدت زمان سرماخوردگی را کاهش دهد.

همچنین با خوردن بعضی از مواد غذایی مثل پرتقال، گریپ فروت، لیمو ترش، لیمو شیرین، کیوی، توت فرنگی، اسفناج و ... می‌توانید ویتامین c بدن خود را بالا ببرید.

۸. مصرف مایعات

برای درمان سردرد حاصل از سرماخوردگی، همیشه آبرسانی به بدن را انجام دهید تا درد کاهش پیدا کند. آبرسانی بدن به باز شدن راه بینی و سینوس‌ها کمک می‌کند، گلو را آرام می‌کند و به مبارزه با مشکلات سردرد خواهد پرداخت؛ بنابراین به اندازه کافی مایعات بنوشید. آب مخصوصا آب ولرم بسیار موثر است. در کنار آن مصرف مایعات نیز بسیار کمک کننده هستند.

آب گرم یا یک دمنوش گیاهی می‌تواند وضعیت مخاط را بهبود ببخشد. حتی مصرف میوه‌های آب دار مثل هندوانه، خیار و پرتغال هم کمک کننده هستند. در این دوران از مصرف کافئین و الکل جداً خودداری کنید، زیرا بدن شما را دچار کم آبی مفرط خواهد کرد.

۹. دستگاه بخور

علاوه بر بخور طبیعی می‌توانید از دستگاه‌های بخور در منزل هم استفاده کنید که به هوا رطوبت می‌رساند و راه بینی شما را باز می‌کند. بهبود گرفتگی بینی باعث بهبود سردرد به صورت اتوماتیک می‌شود. تنفس در هوای خشک باعث التهاب راه بینی خواهد شد و عاملی برای سردرد شدید است.

اگر دستگاه بخور گرفتید، آن را داخل اتاق خواب هنگام خواب روشن کنید تا از فشار زیاد به سینوس‌ها جلوگیری کند. پیش از این هم در مطالب بخش بهداشت و سلامت نمناک اشاره داشتیم که برای اثرگذاری بیشتر این دستگاه چند قطره روغن طبیعی داخل آن بریزید.

نکته:دستگاه بخور را باید به طور منظم تمیز کنید تا میکروب‌ها و باکتری‌ها داخل آن تجمع پیدا نکنند.

۱۰. سوپ مرغ

مصرف سوپ مرغ خانگی و گرم یک راه موثر برای بهبود علائم سرماخوردگی سر است. همچنین علائم سرماخوردگی رایج را بهبود می‌بخشد. گلبول‌های سفید هم فعال می‌شوند که عامل اصلی در مبارزه با عفونت‌ها می‌باشند. همچنین بخار حاصل از آن می‌تواند گرفتگی بینی را برطرف کند و سردرد را بهبود ببخشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین