باشگاه پرسپولیس با اخراج خوان کارلوس گاریدو وارد گرداب تصمیمگیری درباره سرمربی جدید تیمش شده و حالا هر روز نامهای جدیدی اطراف این باشگاه شنیده میشود. یکی از جدیترین گزینهها برای هدایت پرسپولیس والتر ماتزاری، سرمربی سابق اینتر میلان و ناپولی است که در نهایت امروز اعلام کرد به تهران نمیآید.
حضور ماتزاری در ایران میتوانست یک اتفاق ویژه در فوتبال ما باشد. همانقدر که استراماچونی با حضورش در استقلال به این تیم شخصیت و کلاسی فراتر از فوتبال ایران بخشید ماتزاری هم میتوانست پرسپولیس را به روزهای اوجش و فراتر از آن نزدیک کند. اما سرانجام بعد از مذاکرات فراوان والتر ماتزاری اعلام کرد که به ایران نخواهد آمد.
او دلایل متعددی برای عدم حضور در ایران اعلام کرد. از جمله اینکه اغلب هدایت تیمی را در نیمهی فصل بر عهده نمیگیرد و دوست دارد از ابتدای فصل تیمش را انتخاب کند و ریسک چنین انتخابی را نمیپذیرد. همچنین خبرگزاری ایسنا هم اعلام کرد که ماتزاری از حضور در ایران ترسیده و برای همین این پیشنهاد را نپذیرفته است. این خبرگزاری نوشت در این زمینه نوشت: «ایسنا مطلع شده که دیشب (شنبه) ماتزاری در آخرین تماس خود با مدیران پرسپولیس به آنها اعلام کرده که برخی از ایران با او تماس گرفتهاند و او را از حضور در ایران ترساندهاند. نکته جالب در این میان این است که این مربی ایتالیایی با همه این شرایط حاضر است به ایران بیاید، اما خانواده او با این کار مخالفت کردهاند. با این حال از نظر مدیران پرسپولیس روند مذاکرات با ماتزاری هنوز به نقطه پایان نرسیده و هنوز امیدهایی وجود دارد که این مربی سرشناس ایتالیایی به ایران بیاید».
این اولینباری نیست که «ایران هراسی» بر سرنوشت تیمهای فوتبالی ایران تاثیر میگذارد. بهار امسال پاکو خمس، مربی اسپانیایی تراکتور به طور ناگهانی از این تیم جدا شد. نحوهی جدایی خمس نشان میداد که دلایل غیرفنی عامل این جدایی بود. در سالی که ایران و اسرائیل بیش از هروقت دیگری همدیگر را به اقدام نظامی تهدید میکردند ناگهان سرمربی محبوب اسپانیایی تبریزیها از این تیم رفت و بعدها در مصاحبههایی اعلام کرد که دلیل این تصمیم فنی نبود و از «گریههای دخترش» برای اتخاذ این تصمیم سخن گفت. همچنین توصیههای سفارت اسپانیا در این تصمیم بیتاثیر نبود.
اندرهآ استراماچونی اگرچه به بهانهی عدم دریافت اقساط قراردادش تهران را ترک کرد، اما آن هم در میانهی روزهای ملتهب خاورمیانه این تصمیم را گرفت. درست در روزهایی که تیمش صدرنشین لیگ ایران بود و او محبوبترین چهرهی استقلالیها که حتی حاضر بودند برایش به خیابان بریزند!
بعد از آن کلیدواژه ایران هراسی به ترفندی معمول برای پراندن گزینههای خارجی تبدیل شد و استقلالیها و پرسپولیسیها بارها هواداران رقیب را به ترساندن گزینههای خارجی از آمدن به ایران متهم کردند. حالا گزینهی هدایت پرسپولیس هم میگوید که از ایران تماسهایی داشته که او را نگران کرده است.
البته تنها تماسهای داخلی برای ایران هراسی کافی نیست. اتفاقات متعدد چند وقت اخیر هم در این تصویر تاثیرگذار است. همین چند روز پیش دولت فرانسه از شهروندانش خواست به ایران سفر نکنند. آنها مرداد ماه امسال هم به اتباعشان گفته بودن ایران را ترک کنند. در آن زمان وزارت خارجه فرانسه اعلام کرده بود: «با توجه به افزایش خطر تشدید تنش نظامی در منطقه، از اتباع فرانسوی که هنوز در ایران هستند خواسته میشود هر چه سریعتر این کشور را ترک کنند».
از قضا برخی گزینههای هدایت استقلال و پرسپولیس هم در همین یک سال گذشته فرانسوی بودند. همچنین تنشهای دیپلماتیک میان ایران و ایتالیا هم موجب شده تا اخباری از این دست در چند هفتهی اخیر در رسانههای ایتالیا و سایر کشورها مورد توجه قرار گیرد.
به هر روی به نظر میرسد در روزگار بلاخیز خاورمیانه و در میان اخبار خوب و بد روزانه حالا فوتبال هم به عنوان سرگرمی دستخوش اتفاقات و رویدادهای سیاسی شده است و ایران هراسی بهانهای برای محروم شدن تیمی از مربی مورد نظرش!