مسعود پزشکیان رئیسجمهور در ادامه برنامههای سفر به تاجیکستان، عصر امروز پنجشنبه به وقت محلی، در همایش تجاری، سرمایهگذاری و گردشگری ایران و تاجیکستان با قدردانی از مهماننوازی «امامعلی رحمان» و نیز تجلیل از سخنان دلگرمکننده وی، اظهار امیدواری کرد که این دیدارها و رایزنیها به تعمیق و صمیمیتر شدن روابط فیمابین منجر شود.
رئیس جمهور با اشاره به سابقه تاریخی چندین هزار ساله دو ملت ایران و تاجیکستان افزود: ما ملتهایی نیستیم که تازه ایجاد شده باشیم و بخواهیم برای خودمان سابقه تاریخی بسازیم، ما تاریخی طولانی از همسایگی و همزیستی کنار یکدیگر داریم. من وقتی در خیابانها و میدانهای شما حرکت میکنم و ساختمانهای شما را میبینم، همه نامها و نشانها برایم آشنا هستند، چرا که ما از کودکی و دوران مدرسه و دانشگاه از رودکی و فردوسی و سامانی خاطرات زیبا داریم.
پزشکیان با بیان اینکه ما هر دو با همین تاریخ و فرهنگ بزرگ شده و رشد کردیم، تصریح کرد: لازمه تداوم و اعتلای این فرهنگ این است که ساختار مناسبی ایجاد کنیم که روابط ما بر پایه آن تقویت و تعمیق شود. کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی یکی از بسترهای مناسب تعمیق روابط همه جانبه دو کشور است که فعالیت شما در قالب آن میتواند به گسترش بیش از پیش و همه جانبه روابط و همکاریهای فیمابین بیانجامد.
رئیسجمهور با اشاره به بخشی از سخنان همتای تاجیک خود در این همایش درباره موضوع گردشگری گفت: باید قوانین فعلی تردد شهروندان دو کشور به خصوص در زمینه فعالیتهای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، علمی، تکنولوژیک، گردشگری و فرهنگی را تسهیل کنیم تا به گسترش تعاملات و نیز تبادل تجارب و دستاوردها بیانجامد.
پزشکیان با بیان اینکه کشورهایی که ارتباطات گستردهتری دارند، قویتر از کشورهایی هستند که مرزهای بستهای دارند، خاطرنشان کرد: همزبانی ما مزیت و امتیاز بزرگی است که باید با تکیه بر آن روابط و همکاریهای فیمابین را هر چه بیشتر تقویت کنیم. امیدوارم با محوریت کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی بتوانیم برنامهریزیهای دقیقتری برای بهبود مقررات و قوانین و تسهیل تجارت و همکاری انجام دهیم و دو دولت نیز از این روند حمایت و پشتیبانی کنند.
ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط با تاجیکستان ندارد
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه از طرف جمهوری اسلامی ایران عرض میکنم که ما آمادهایم هر گونه موانع احتمالی بر سر راه تسهیل تجارت و سرمایهگذاری فیمابین را برطرف کنیم، اظهار داشت: ایران هیچ محدودیتی برای گسترش روابط و همکاریها در زمینههای علمی، تجاری، صنعتی، فناوری و کشاورزی و نیز تبادل تجربیات با تاجیکستان ندارد و از گسترش تعاملات و تقویت روابط به طور جدی استقبال میکند.
پزشکیان مردم ایران و تاجیکستان باید سرزمینها و کشورهای یکدیگر خانه خود بدانند و در آن احساس غربت نکنند، افزود: اگر چنین وضعیتی ایجاد کنیم قطعا هم شما و هم ما برنده خواهیم بود؛ هم شما خواهید توانست امنیت، سلامت و رشد را در تمام زمینهها با سرعت به پیش ببرید و هم ما میتوانیم به سرعت در همه این زمینهها رشد و پیشرفت کنیم.
رئیس جمهور با قدردانی از هماهنگیهای موجود بین دو کشور در زمینههای اقتصادی و نیز همکاریهای بینالمللی تصریح کرد: از همسویی و تعامل سازنده کشور برادر و دوست تاجیکستان در مجامع و عرصههای بینالمللی قدردانی میکنم و قطعا به شکل متقابل این همسویی را با تاجیکستان خواهیم داشت.
پزشکیان در پایان گفت: امیدوارم چنین نشستهایی به رونق بیشتر تجارت و تعامل بین دو کشور بیانجامد و مقررات و قوانین نیز بیش از پیش این روند را در راستای منافع متقابل دو ملت تسهیل و تسریع کنند.
امامعلی رحمان: ما از پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران بینهایت خوشحالیم
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان نیز در این نشست، زبان مشترک را عامل تحکیم روابط ایران و تاجیکستان دانست و بیان کرد: زبان مشترک بین ایران و تاجیکستان یک موهبت است. در دنیا ندیدهام که دو دولت با یک زبان مشترک صحبت کنند و نیاز به ترجمه نباشد. هدف راهبردی ما باید تحکیم روابط برای تامین رفاه و مردمان دو کشور باشد که از مشترکات زبانی، تاریخی و فرهنگی برخوردار هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: ایران تمدنی بینظیر در دنیاست. ما از پیشرفتهای ایران بسیار خوشحال هستیم. اطمینان دارم که در نشست امروز، تحکیم و گسترش سرمایهگذاریهای تجاری، اقتصادی و گردشگری با همکاریهای دو کشور دوست و برادر موثر خواهد بود.
رئیس جمهور تاجیکستان بیان کرد: مهمانان و گردشگران ایرانی را به جشن نوروز در تاجیکستان دعوت میکنم. از پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران، بینهایت خوشحال هستیم. چنین ملتی که تمدن باستانی دارد، در دنیا بی نظیر است. هر وقت میخواهید همراه فرزندان تابستان و بهار به تاجیکستان بیایید. رفت و آمد کنید. رسم و آیینها ملی خود را از نو احیا کنیم. رفت و آمد کنیم. ما یک مردم هستیم. فرهنگ مشترک داریم. چنانچه دکتر پزشکیان اشاره کردند.
وی افزود: ما میگوییم فردوسی مال ما است. برادران ایرانی آمدند شاهنامه خوانی گفتند. سعدی و حافظ برای مردم آریایی تبار و فارسی زبان است. مولانا متعلق به کل بشریت است. یا اعلامیههای کورش کبیر. این تاریخ و تمدن آریایی است. ما نباید بگذاریم به فراموشی رود. وقتی دولتها فرهنگ و تمدن خود را فراموش کنند این جا خالی میماند. فرهنگ بیگانه این جای خالی را پر میکند.
در ادامه مسعود پزشکیان شعری از رودکی سرود و رئیسجمهور تاجیکستان نیز شعری دیگر سرود.