استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران درباره توقف کمکهای خارجی ایالات متحده آمریکا گفت: دبیرکل خواستار در نظر گرفتن معافیتهای جدید برای اطمینان از ادامه فعالیتهای توسعهای حیاتی و بشردوستانه برای آسیب پذیرترین جوامع در سراسر جهان است که زندگی و معیشت آنها به این حمایت بستگی دارد.
او تصریح کرد: دبیرکل سازمان ملل مشتاقانه منتظر تعامل با دولت جدید آمریکا در زمینه ارائه حمایتهای توسعهای بسیار مورد نیاز برای مردمی است که با سختترین چالشهای در جهان در حال توسعه مواجه هستند.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: ایالات متحده آمریکا یکی از بزرگترین ارائه دهندگان کمک است و بسیار مهم است که ما به طور سازنده برای شکل دادن به یک مسیر راهبردی رو به جلو کار کنیم.
وزارت امور خارجه آمریکا همزمان با آغاز به کار دولت دوم دونالد ترامپ، دستور «توقف فعالیت» را برای کمکهای خارجی موجود و جدید صادر کرده، اما معافیتهایی برای تأمین مالی نظامی اسرائیل و مصر در نظر گرفته کرده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دستور توقف ۹۰ روزه کمکهای توسعه خارجی را جهت بررسی کارایی و سازگاری آنها با سیاست خارجی خود صادر کرده است.
در یادداشت وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که بلافاصله پس از اجرایی شدن این دستور، مقامات ارشد «باید اطمینان حاصل کنند تا زمانی که مارکو روبیو وزیر امور خارجه تصمیم جدیدی اتخاذ نکرده است هیچ تعهد جدیدی برای کمکهای خارجی ارائه نخواهد شد.»
آمریکا بزرگترین اهداکننده کمک در جهان است و در سال مالی ۲۰۲۳، ۷۲ میلیارد دلار به کشورهای مختلف کمک کرده است.
دیپلماتهای ارشد آمریکایی به دنبال نگرانیهای امنیت ملی، از مارکو روبیو، وزیر امور خارجه این کشور خواستند تا فعالیت آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده در اوکراین را از طرح تعلیق ۹۰ روزه کمکهای خارجی واشنگتن، معاف و مستثنی کند.
مقامات و کارکنان سازمانهای غیردولتی در اوکراین، پس از این دستور دولت ترامپ هشدار دادهاند که حمایت از مدارس، بیمارستانها و توسعه اقتصادی در اوکراین در معرض خطر قرار گرفته است.
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از یک مدیر که در یکی از سازمانهای غیردولتی در کی یف کار میکند، نوشت که توقف بودجه و کمکهای مالی آمریکا میتواند برای اوکراین یک «فاجعه» باشد.
بازنگری این تصمیم که انتظار میرود بیش از ۸۰ روز طول بکشد، سرنوشت صدها قرارداد کمکهای خارجی ایالات متحده را در هالهای از ابهام قرار میدهد.
بر اساس آمار وزارت امور خارجه آمریکا، از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ تاکنون، ایالات متحده آمریکا ۶۵.۹ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است.
ترامپ اعلام کرده است میخواهد میانجیگری میان روسیه و اوکراین را برای پایان دادن به این جنگ آغاز کند.