آفتابنیوز :
آفتاب: مدیر کل دفتر توسعه صادرات وزارت بازرگانی گفت : برای صادرات بهینه زعفران باید برنامه ریزی جامع و مدونی صورت می گرفت که به همین منظور از کلیه تجار و تشکلات نظرخواهی کردیم و تنها تصمیمی که روی میز دولت قرار داشت این بود که برای انتقال ارزش افزوده زعفران به بازار داخل، صنعت بسته بندی را به دو برابر ظرفیت افزایش یابد.
جلالی پور گفت: نگرانی که همیشه در این بازار وجود داشت این بود که اگر زعفران بسته بندی و صادر شود افزایش قیمت پیدا خواهد کرد و با افزایش قیمت این محصول مشتریان خود را در بازار جهانی از دست خواهد داد.
وی گفت: تا سال 86 این نگرانی برای ما در بخش صادرات وجود داشت که پس از بسته بندی و عرضه این محصول با قیمت بالاتر در بازار جهانی چه اتفاقی خواهد افتاد که در نهایت جواب این سوال را زمانی گرفتیم که قیمت زعفران به 3 تا 4 میلیون تومان در هر کیلو رسید و این موضوع حاوی این پیام بود که اگر چه قیمت زعفران چندین برابر هم شود باز هم مشتری خود را در بازار جهانی خواهد داشت.
مدیر کل دفتر توسعه صادرات وزارت بازرگانی افزود: با انجام این کار و افزایش چند برابری قیمت زعفران در بازارهای جهانی نه تنها کاهش فروش آن را نداشتیم بلکه با توجه به مرغوبیت و کیفیت این محصول در بازارهای جهانی روزانه متقاضیان خرید آن در بازارهای جهانی بیشتر شد.
وی در ادامه گفت: گزارشات متعددی از کشورهای "امارات - اسپانیا - ایتالیا و کویت" داشتیم که زعفران نامرغوب کشورهای دیگر در این بازارها عرضه می شود که این موضوع موجب افزایش فروش زعفران ایران که از کیفیت مرغوبی برخوردار بود شد.
جلالی پور افزود: باید شرایطی ایجاد کنیم که بسته بندی های زعفران در بخش صادرات از "بزرگ به کوچک" کاهش پیدا کند و البته با انجام این کار یک نوسان قیمتی حداقل 10 و حداکثر 100 دلاری خواهیم داشت.
وی گفت: برای این کار باید تجار این بخش را در یک زنجیره واحدهای بسته بندی هدایت کنیم و کیفیت بسته بندی ها را کنترل و نظارت کنیم .
این مقام وزارت بازرگانی در بخش صادرات گفت: در شرایطی که بی کیفیتی در بسیاری از بازارها از جمله امارات وجود دارد که قیمت زعفران در آن از قیمت زعفران ایران پائین تر است و دلیل آن این است که زعفران نامرغوب را با مرغوب مخلوط می کند و در بازار عرضه می کند.
وی گفت: اماراتی ها با این کار در آینده بازار قیمت زعفران با کیفیت نامرغوب را در دست خواهند گرفت، و سوالی که مطرح است این است که برای مدیریت کردن در این فروش توسط اتحادیه صادر کنندگان زعفران برنامه ریزی شده است یا نه.
جلالی پور افزود: بسیاری از تجار ما در بخش صادرات زعفران هنوز به صورت سنتی عمل می کنند که این موضوع می تواند آسیب جدی به صادرات این محصول وارد کند.
وی در ادامه گفت: حداقل 50 درصد تجارت زعفران در اختیار کسانی است که تجار واقعی این محصول نیستند که همین امر موجب شده مشکلات زیادی در این بخش بوجود آید.
مدیر کل دفتر توسعه صادرات وزارت بازرگانی افزود: بازار جهانی زعفران تا 4 سال دیگر به صورت انحصاری در اختیار ایران است و انجمن صادر کنندگان زعفران باید بگوید چه برنامه ریزی برای رقابت در بازارهای جهانی پس از ورود کشورهای دیگر به بازار عرضه این محصول انجام داده است.
وی گفت: در استراتژی تولید زعفران، افغانستان در آینده تولید این محصول را در بسته بندی های مصرف کننده انجام خواهد داد که باید خود را برای رقابت در بازار جهانی این محصول آماده کنیم .
جلالی پور خاطر نشان کرد: قیمت زعفران در سال 89 چنانچه تولید این محصول در سال 89 مشابه تولید سال 88 باشد قطعا کاهش خواهد یافت.
مدیر کل دفتر توسعه تجارت وزارت بازرگانی در پایان گفت: آنچه در سازمان توسعه تجارت اهمیت دارد این است که ما نه مدافع افزایش قیمت روزمره این محصول هستیم، نه مدافع کاهش قیمت که صرفه و صلاح اقتصادی وجود نداشته باشد و معتقدیم که در این حالت هم تولید کننده به سود معقول برسد و هم مصرف کننده با قیمت منطقی این محصول را خریداری کند.