این نامه روز دوشنبه ارسال و به امضای وزرای خارجه عربستان، امارات، قطر، مصر، اردن و حسین الشیخ مشاور رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین رسید. آکسیوس اولین منبعی بود که این خبر را گزارش کرد و نوشت وزرای خارجه اخیرا در قاهره دیدار کردند.
آوارگان نباید آوارهتر شوند
طبق گزارش این وبگاه آمریکایی، در این نامه آمده است: «بازسازی غزه باید از طریق تعامل و مشارکت مستقیم با مردم غزه انجام شود و فلسطینیان در سرزمین خود زندگی و به بازسازی آن کمک کنند.» در ادامه این نامه عنوان شده است: «آنها نباید در جریان بازسازی از سرزمین خود آواره شوند و باید با حمایت جامعه جهانی در این روند مشارکت فعال داشته باشند.»
آکسیوس به نقل از ۲ منبع آگاه افزود این پیام شامل درخواست مشارکت فلسطینیها در روند بازسازی غزه به جای آواره کردن آنها است. به گفته این ۲ منبع، وزرا در این نامه تاکید کردند که خاورمیانه «هماکنون با بیشترین تعداد آوارگان و پناهندگان بر دوش جهان سنگینی میکند».
این ۲ منبع افزودند: «ما باید هوشیار باشیم تا خطرات منطقهای را افزایش ندهیم. ثبات از طریق جابهجایی بیشتر، حتی اگر موقتی باشد، خطر تندروی، تنش در کل منطقه را افزایش میدهد.» به نقل از ایسنا، وزرای عرب همچنین درباره احتمال اخراج فلسطینیان توسط اسرائیل به روبیو هشدار دادند و خاطرنشان کردند که «فلسطینیها نمیخواهند سرزمین خود را ترک کنند. ما بیچون و چرا از موضع آنها حمایت میکنیم. چنین اقدامی بعد خطرناک جدیدی به درگیری میبخشد.»
پیشنهاد جا به جایی آوارگان فلسطینی توسط ترامپ
ترامپ برای اولین بار در ۲۵ ژانویه پیشنهادی مبنی بر پذیرش فلسطینیان از غزه در مصر و اردن را مطرح کرد. رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا این راه حل را به عنوان یک راه حل بلندمدت یا کوتاه مدت پیشنهاد میکند، گفت: «این ممکن است یکی از این ۲ باشد.»
جزئیات بیانیه ۵ کشور عرب
در عین حال بر اساس بیانیه صادر شده از سوی وزرای خارجه عرب در دیدار شنبه خود در قاهره که به دعوت مصر برگزار شد، تمام اقداماتی که حقوق مردم فلسطین را تهدید میکند، از جمله «شهرک سازی، آوارگی اجباری، تخریب خانهها و الحاق سرزمین» رد شده است.
در این بیانیه تاکید شده است که کشورهای شرکت کننده در این نشست از استواری مردم فلسطین در سرزمین خود و پایبندی آنها به حقوق مشروعشان مطابق با قوانین بینالمللی حمایت میکنند و بر رد هرگونه نقض این حقوق مسلم، چه از طریق فعالیتهای شهرک سازی، اخراج و تخریب منازل، الحاق زمین، یا از طریق تخلیه آن سرزمین از صاحبانش بواسطه جابهجایی یا تشویق به انتقال یا ریشه کن کردن فلسطینیها از سرزمینشان به هر نحو یا تحت هر شرایط و توجیهی تاکید میکنند، زیراکه این نقض ثبات را تهدید میکند یا نسبت به گسترش بیشتر درگیری در منطقه و تضعیف شانس صلح و همزیستی میان مردمان آن هشدار میدهد.
شرکت کنندگان همچنین از قصد مصر با همکاری سازمان ملل متحد برای میزبانی کنفرانس بینالمللی برای بازسازی نوار غزه در زمان مناسب استقبال کردند و از جامعه بینالمللی و کمک کنندگان خواستند تا در این تلاش فعالانه مشارکت کنند.
ترامپ هفته گذشته از «پاکسازی» غزه و اسکان مجدد فلسطینیها در مصر و اردن صحبت کرده بود و این منطقه را پس از جنگ اسرائیل، یک «سایت ساختمانی تخریب شده» توصیف کرده بود.
ترامپ در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا اقداماتی برای تحت فشار قرار دادن قاهره و امان به منظور پذیرش این طرح در نظر خواهد گرفت، گفت: «آنها این کار را خواهند کرد. آنها این کار را خواهند کرد. آنها این کار را انجام خواهند داد، باشه؟ ما کارهای زیادی برای آنها انجام میدهیم و آنها این کار را خواهند کرد.»
پیشنهاد ترامپ با محکومیت گستردهای روبهرو شده و منتقدان آن را «پاکسازی قومی» و «جنایت جنگی» خواندهاند. بسیاری از کشورهای مسلمان و عربی و همچنین کشورهای اروپایی مانند فرانسه این ایده را به شدت رد کردهاند.