اگرچه رژیم غذایی خاصی برای درمان افسردگی وجود ندارد، اما برخی مواد غذایی ضد افسردگی وجود دارند.
ارتباط بین رژیم غذایی و افسردگی
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که علائم افراد مبتلا به افسردگی متوسط تا شدید هنگامی که مشاوره تغذیهای دریافت کردند و به مدت ۱۲ هفته رژیم غذایی سالم تری داشتند، بهبود یافت. در این مطالعه، رژیم غذایی برپایه غذاهای تازه و کامل که دارای مواد مغذی بالایی هستند متمرکز بود. همچنین مواد غذایی فرآوری شده، شیرینیها و غذاهای سرخ شده از جمله غذاهای ناسالم محدود شده بود. علائم افسردگی، از جمله خلق و خو و اضطراب بهبود یافت. محققان به این نتیجه رسیدند که افراد میتوانند با توجه به رژیم غذایی خود به مدیریت یا بهبود علائم افسردگی خود کمک کنند.
مواد غذایی و درمان افسردگی
در این مقاله چند مینرال و مواد غذایی جهت درمان افسردگی را بررسی میکنیم.
سلنیوم
دانشمندان پیشنهاد کردهاند که افزایش مصرف سلنیوم ممکن است به بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب و کنترل بهتر افسردگی کمک کند. سلنیوم در انواع مواد غذایی از جمله غلات کامل، آجیل برزیلی، برخی غذاهای دریایی و جگر وجود دارد.
ویتامین دی
از دیگر مواد غذایی برای درمان افسردگی ویتامین دی است. بر اساس یک تحقیق در سال ۲۰۱۹، مصرف ویتامین D ممکن است به بهبود علائم افسردگی کمک کند. ویتامین D اگرچه عمدتا از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید به دست میآید، اما منابع غذایی نیز مهم هستند. مواد غذایی که میتوانند ویتامین D را تامین کنند شامل ماهیهای روغنی، محصولات لبنی غنی شده، جگر گاو و تخم مرغ هستند.
اسیدهای چرب امگا ۳
مطالعات نشان داده است که مص ف اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند به رفع اختلالات افسردگی کمک کند. امگا ۳ ممکن است با تقویت عملکرد مغز و حفظ غلاف میلین که از سلولهای عصبی محافظت میکند، خطر اختلالات خلقی و بیماریهای مغزی را کاهش دهد. منابع امگا ۳ شامل ماهیهایی مانند سالمون، ساردین و تن، بذر کتان، روغن بذر کتان، دانه چیا و گردو است.
آنتی اکسیدانها
ویتامینهای A، E و C حاوی آنتی اکسیدان هستند و به حذف رادیکالهای آزاد کمک میکنند. اگر بدن نتواند به اندازه کافی رادیکالهای آزاد را از بین ببرد، استرس اکسیداتیو ایجاد میشود که میتواند مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی ایجاد کند؛ بنابراین جزو مواد غذایی برای درمان افسردگی هستند. نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف ویتامینهایی که آنتی اکسیدانها را فراهم میکنند ممکن است علائم اضطراب را در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (GAD) کاهش دهد. مواد غذایی تازه مانند انواع توت ها، منابع خوبی از آنتی اکسیدانها هستند. رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات تازه، سویا و سایر محصولات گیاهی ممکن است به کاهش علائم افسردگی کمک کند.
ویتامینهای گروه B
غلات کامل منبع خوبی از ویتامین B۱۲ هستند. ویتامینهای B۱۲ و B۹ (اسید فولیک) به حفظ سلامت سیستم عصبی از جمله مغز، کاهش خطر و علائم اختلالات خلقی، مانند افسردگی کمک میکنند. منابع ویتامین B۱۲ شامل تخم مرغ، گوشت، طیور، ماهی، صدف، شیر و برخی از غلات غنی شده است. مواد غذایی حاوی فولات شامل سبزیجات با برگ تیره، میوه و آب میوه، آجیل، لوبیا، غلات کامل، محصولات لبنی، گوشت و طیور، غذای دریایی و تخم مرغ است.
زینک (روی)
روی به درک طعم غذا و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند و از مواد غذایی مناسب برای درمان افسردگی است. برخی از مطالعات نشان دادهاند که سطح روی ممکن است در افراد مبتلا به افسردگی کمتر باشد و مکمل روی به عملکرد موثرتر داروهای ضد افسردگی کمک میکند. منابع روی شامل غلات کامل، صدف، گوشت گاوو مرغ، لوبیا، آجیل و تخمه کدو تنبل است.
پروتئین
پروتئین بدن را قادر به رشد و ترمیم میکند و ممکن است از مواد غذایی ضد افسردگی نیز باشد. بدن از اسید آمینهای به نام تریپتوفان برای تولید سروتونین، هورمون "حس خوب" استفاده میکند. تریپتوفان در ماهی تن، گوشت بوقلمون و نخود موجود است. هورمون سروتونین در افسردگی نقش دارد، اما مکانیسم آن پیچیده است و نحوه عملکرد آن دقیقا مشخص نیست؛ با این حال مصرف مواد غذایی که باعث افزایش سطح سروتونین در بدن میشوند، در رفع علائم افسردگی موثر هستند.
مدیریت وزن
به نظر میرسد چاقی خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد که ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی و ایمونولوژیکی باشد که در افراد چاق رخ میدهد. رژیم غذایی برای توقف فشار خون بالا (DASH)، میتواند به کاهش فشار خون و بهبود سلامت عمومی کمک کند. همچنین میتواند به کاهش وزن کمک کند و ممکن است خطر افسردگی را کاهش دهد.
منبع: پوراطب