پس از دو ماه، نماگر اصلی بازار سهام مجددا کانال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی را از دست داد.
کاهش ۱.۷۵ درصدی شاخص کل در معاملات یکشنبه در حالی رقم خورد که شاخص هموزن نیز ۱.۳۸درصد از ارتفاع خود را از دست داد؛ این شاخص نیز پنجمین روز متوالی منفی خود را تجربه میکند.
در معاملات امروز، هزار و ۷۰۷ میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی خارج شد.
مجموع خروج پول دیروز و امروز نیز ۳ هزار و ۹۸۹ میلیارد تومان بوده است. افزون بر این، از ابتدای بهمن ماه نیز نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شده است.
وضعیت نابسامان بورس و همچنین رونق بازارهای موازی، مهمترین عوامل تاثیرگذار بر شکلگیری این روند محسوب میشوند.
فاصله گرفتن از قله
در معاملات امروز، شاخص کل به سطح ۲ میلیون و ۶۷۸ هزار واحدی عقبنشینی کرد؛ این موضوع در حالی به وقوع پیوست که دماسنج اصلی بورس تهران در معاملات روز نوزدهم دی ماه موفق شده بود تا سطح ۲ میلیون و ۹۴۴ هزار واحدی نیز پیشروی داشته باشد؛ اما اکنون از آن سطح، افت ۹ درصدی را تجربه کرده است.
شاخص کل در سه روز معاملاتی اخیر، سرخپوش بوده و در این سه روز، ۵ درصد از ارتفاع خود را از دست داده است.
با رسیدن دلار در بازار آزاد به ارقام بیش از ۹۰ هزار تومان، کمتر کسی فکرش میکرد که «اصلاح قیمتی و زمانی» بورس به درازا بکشد؛ اما این اصلاح همچنان ادامهدار بوده است و بازار پس از دو ماه کانال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحدی را نیز در معاملات امروز از دست داد.
خروج به مقصد خرید سکه؟
تمام این نوسانات در شرایطی است که از امروز معاملات پیش فروش سکه از طریق سایت مرکز مبادله ارز و طلای ایران آغاز شده است و برخی از تحلیلگران خروج پولهای گسترده چند روز اخیر از بورس را به این موضوع مربوط میدانند.
هدف بانک مرکزی از این اقدام، جمعآوری نقدینگی سیال و سرگردان سطح جامعه است.
در سه روز متوالی این پیش فروش ادامهدارد و موعد تحویل نیز در آخر خرداد، مرداد و مهر سال بعد خواهد بود. میتوان گفت که بخشی از پولهای خارج شده از بورس راهی این طرح شده است.
ارزش دلاری بورس به کف آبان رسید
تمامی رشد اخیر بازار به لحاظ دلاری، با توجه به اصلاح اخیر بورس و رشد نرخ دلار، پس گرفته شد و بازار سرمایه دوباره در کف ارزش دلاری خود قرار گرفت.
چنانچه بازار فردا هم منفی باشد، احتمال ثبت کف جدید در ارزش دلاری بازار نیز وجود دارد. ارقام فعلی ارزش دلاری بازار از سال ۹۸ تا کنون بیسابقه بوده است.
در موج صعودی بازار سرمایه که سال ۹۲ پایان یافت، ارزش دلاری بازار به ۱۷۵ میلیارد دلار هم رسیده بود. این موضوع بهاین معناست که اگر بازار از همین نقطه به لحاظ دلاری ۷۰ درصد رشد کند، به سقف سال ۹۲ میرسد.