دلایل گوناگونی برای وجود مخاط در مدفوع وجود دارد؛ از علتهای بیخطر گرفته تا عوارض جدیتر. برخی از دلایل رایج شامل این موارد میشوند:عفونتهای روده. آلرژیهای غذایی یا عدم تحمل غذایی. مشکلات گوارشی مانند بیماری التهابی روده.
تولید زیاد مخاط در رودهها
تشخیص علت وجود مخاط در مدفوع برای انتخاب درمان مناسب و روشهای مدیریت آن ضروری است.
مخاط در مدفوع چگونه درمان میشود؟
درمان وجود مخاط در مدفوع بستگی به علت آن دارد. در برخی موارد، تغییراتی در رژیم غذایی یا استفاده از داروهای بدون نسخه کافی است تا علائم را کاهش دهد؛ اما اگر وجود مخاط در مدفوع ناشی از علتهای جدیتری مانند بیماری التهابی روده باشد پزشک داروهای تخصصیتری برای مدیریت علائم تجویز خواهد کرد.
مخاط در مدفوع به چه معنی است؟
وجود مخاط در مدفوع میتواند تصویری از سلامت گوارش ارائه دهد. هر چند گاهی وجود مخاط در مدفوع ممکن است واقعاً نگرانکننده نباشد؛ اما اگر تکرار شود و تداوم پیدا کند میتواند بیانگر علتی باشد که نیازمند تشخیص و درمان پزشکی است. بهطورکلی توجه به مدفوع و چگونگی بافت و رنگ آن و هر گونه تغییری که میکند میتواند به پزشک در تشخیص بهتر کمک کند.
مخاط در مدفوع و بیماری التهابی روده
افرادی که سندرم روده تحریکپذیر (IBS) دارند ممکن است متوجه وجود مخاط در مدفوع خود شوند و این یکی از علامتهای معمول این عارضه است. سندرم روده تحریکپذیر باعث تغییراتی در عادات دفع، ناراحتی در شکم و وجود مخاط در مدفوع میشود. مدیریت این بیماری با کمک تغییراتی در سبک زندگی، کاهش استرس و تغییراتی در سبک تغذیه صورت میگیرد و کمک میکند علائم کاهش پیدا کنند.
مخاط در مدفوع و اسهال
وقتی همزمان با اسهال، مخاط در مدفوع وجود دارد میتواند نشاندهندهٔ عفونت یا التهاب در سیستم گوارش باشد. اسهال همراه با مخاط درصورتیکه فوراً درمان نشود میتواند باعث کمآب شدن بدن و بههمخوردن تعادل الکترولیتها شود. اگر اسهال ادامه پیدا کرد زودتر برای کنترل و درمان به پزشک مراجعه کنید.
مخاط در مدفوع و یبوست
وجود مخاط در مدفوع میتواند مربوط به یبوست نیز باشد. در برخی موارد موکوس ممکن است به دلیل تلاش و زور زدن برای دفع مدفوع سفت و خشک به وجود بیاید. اما یبوست مزمن همراه با مخاط در مدفوع میتواند نشاندهندهٔ مشکلی باشد که نیاز به بررسی پزشکی دارد. پیداکردن علت اصلی یبوست به کاهش علائم و بهبود عملکرد رودهها کمک میکند.
کولیت زخمی روده
در کولیت زخمی روده، غشای مخاطی روده بزرگ دچار التهاب میشود. نتیجهاش ایجاد زخمهای کوچکی است که میتوانند خونریزی کرده و چرک کنند. این زخم میتوانند موکوس تولید کنند که در مدفوع دیده میشود.
پروکتیت
پروکتیت عارضهای است که به التهاب پوشش رکتوم گفته میشود. رکتوم، انتهاییترین بخش گوارش است پیش از اینکه به مقعد برسد و مدفوع از بدن خارج شود. پروکتیت چند علت میتواند داشته باشد، از جمله نوعی پروکتیت زخمی که به کولیت زخمی روده مربوط است.
وقتی همزمان با اسهال، مخاط در مدفوع وجود دارد میتواند نشاندهندهٔ عفونت یا التهاب در سیستم گوارش باشد. اسهال همراه با مخاط درصورتیکه فوراً درمان نشود میتواند باعث کمآب شدن بدن و بههمخوردن تعادل الکترولیتها شود
کولیت آلرژیک
کولیت آلرژیک مربوط به آلرژیهای غذایی بوده و اغلب در نوزادان و کودکانی تشخیص داده میشود که به شیر گاو حساسیت دارند. در این شرایط ممکن است خون نیز در مدفوع دیده شود.
بیماری کرون
دفع موکوس در مدفوع در افرادی که بیماری کرون دارند چندان شایع نیست؛ اما گاهی میتواند به معنی شقاق مقعد یا پارگی غشا مقعد در این افراد باشد. بیماری کرون میتواند با ایجاد اسهال بر مدفوع افرادی که این بیماری را دارند اثر بگذارد.
سرطان رکتوم
افرادی که دچار سرطان کولون، رکتوم یا مقعد هستند اغلب مخاط در مدفوع دارند، چه بهعنوان علامتی از بیماری یا در اثر درمان سرطان.
استومی
بعضی از افرادی که استومی دارند ممکن است از رکتوم دفع مخاط داشته باشند. در استومی، مدفوع از طریق استوما از بدن خارج میشود نه از طریق رکتوم و مقعد. اما رکتوم همچنان به تولید مایعات ادامه میدهد که اگر تجمع کنند میتوانند باعث فشار و ناراحتی شوند. وقتی فرد روی توالت مینشیند این مخاط دفع خواهند شد.
انسداد روده
اگر چیزی در روده انسداد ایجاد کند ممکن است مخاط در مدفوع دیده شود. انسداد روده این علائم را نیز دارد:. یبوست. گرفتگیهای شدید. نفخ شکم. استفراغ
فیبروز سیستیک
فیبروز سیستیک یک عارضه ژنتیکی است که باعث میشود بدن موکوس زیادی تولید کند. این موکوس اغلب بر ریهها اثر میگذارد، اما میتواند سیستم گوارش را نیز تحتتأثیر قرار داده و منجر به سندرم انسداد دیستال روده شود که این پتانسیل را دارد که انسدادی کشنده در روده ایجاد کند. فیبروز کیستیک میتواند باعث شکمدرد و یبوست نیز بشود. این بیماری خطرناک معمولاً طی کودکی تشخیص داده میشود.
انگلها
مخاط در مدفوع میتواند علامت عفونت انگلی نیز باشد. انگلها گاهی با یک آزمایش ساده مدفوع شناسایی میشوند؛ اما عفونتهای انگلی اغلب نیاز به تستهای مکرر دارند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مثلاً کودکانی که تحت درمان سرطان هستند، بیشتر مستعد ابتلا به عفونت انگلی میباشند.