کد خبر: ۹۷۲۴۷۳
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۵

ورود تانک‌های اسرائیل به کرانه باختری پس از دهه‌ها

ارتش اسرائیل روز یکشنبه برای اولین بار در چند دهه گذشته، تانک‌های خود را وارد کرانه باختری اشغالی کرد؛ اقدامی که مقام‌های فلسطینی آن را «تنشی خطرناک» توصیف کردند. در عین حال وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد ده‌ها هزار فلسطینی که از این منطقه گریخته‌اند، اجازه بازگشت نخواهند داشت.
ورود تانک‌های اسرائیل به کرانه باختری پس از دهه‌ها
آفتاب‌‌نیوز :

اسرائیل اقدامات سرکوبگرانه خود را در کرانه باختری تشدید کرده و می‌گوید که مصمم است با «تروریسم» مقابله کند. این حمله در ۲۱ ژانویه، دو روز پس از اعلام آتش‌بس در غزه، آغاز شد و به مناطق اطراف نیز گسترش یافت.

فلسطینی‌ها این حملات مرگبار را تلاشی برای تحکیم کنترل اسرائیل بر کرانه باختری می‌دانند؛ جایی که حدود سه میلیون فلسطینی تحت حکومت نظامی اسرائیل زندگی می‌کنند.

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که او و بنیامین نتانیاهو به ارتش دستور داده‌اند «فعالیت‌های خود برای مقابله با تروریسم» را در تمام اردوگاه‌های پناهجویان کرانه باختری تشدید کند.

او گفت: «اجازه بازگشت ساکنان را نمی‌دهیم و اجازه نخواهیم داد که تروریسم دوباره رشد کند.» کاتز همچنین گفت که ارتش اسرائیل برای «حضور طولانی‌مدت» در برخی اردوگاه‌های پناهجویان شهری کرانه باختری آماده می‌شود؛ اردوگاه‌هایی که حدود ۴۰ هزار فلسطینی از آن گریخته‌اند و حالا خالی از سکنه شده‌اند.

این اردوگاه‌ها محل سکونت بازماندگان فلسطینی‌هایی است که دهه‌ها پیش در جریان جنگ‌ها با اسرائیل مجبور به فرار شده بودند. هنوز مشخص نیست فلسطینی‌ها تا چه مدت از بازگشت به خانه‌هایشان منع خواهند شد. وزیر دفاع اسرائیل می‌گوید که نیرو‌های نظامی «حداقل برای یک سال» در این مناطق خواهند ماند، در حالی که نتانیاهو تاکید کرده است که این حضور «تا هر زمان که لازم باشد» ادامه خواهد داشت.

آخرین باری که اسرائیل تانک‌های خود را به کرانه باختری اعزام کرد، سال ۲۰۰۲ و در جریان سرکوب قیام دوم فلسطینیان بود.

وزارت خارجه تشکیلات خودگران فلسطین اقدام اسرائیل را «تشدیدی خطرناک در وضعیت کرانه باختری» خوانده و از جامعه بین‌المللی خواسته است برای توقف این «تجاوز غیرقانونی» مداخله کند.

محمد السعدی، یکی از فلسطینی‌هایی که از جنین فرار کرده، گفت: «حتی اگر بمانند، ما در نهایت به اردوگاهمان بازخواهیم گشت. اینجا خانه ماست. جای دیگری نداریم.»

با متوقف شدن درگیری‌ها در غزه و لبنان، بنیامین نتانیاهو تحت فشار شرکای راست‌گرای افراطی خود قرار دارد تا سرکوب را در کرانه باختری تشدید کند. سازمان ملل اعلام کرده است که عملیات نظامی کنونی اسرائیل، طولانی‌ترین عملیات از زمان قیام دوم فلسطینیان در اوایل دهه ۲۰۰۰ است.

طبق توافق‌نامه‌های موقت صلح از دهه ۱۹۹۰، اسرائیل کنترل بخش‌های وسیعی از کرانه باختری را در اختیار دارد و برخی مناطق دیگر تحت اداره تشکیلات خودگردان فلسطینی است. با این حال، ارتش اسرائیل به‌طور مرتب به این مناطق حمله می‌کند، اما معمولا پس از پایان عملیات، نیروهایش را خارج می‌کند.

از زمان آغاز جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که با حمله حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد، بیش از ۸۰۰ فلسطینی در کرانه باختری کشته شده‌اند. اسرائیل می‌گوید که بیشتر این افراد از اعضای گروه‌های مسلح بوده‌اند، اما در میان کشته‌شدگان، جوانان معترض و رهگذران غیرمسلح نیز دیده می‌شوند. در آخرین عملیات نظامی، یک زن باردار فلسطینی کشته شد.

در کنار این حملات، شهرک‌نشینان یهودی نیز چندین بار به مناطق فلسطینی‌نشین در کرانه باختری حمله کرده‌اند. هم‌زمان، حملات فلسطینی‌ها علیه اهداف اسرائیلی نیز افزایش یافته است. روز پنجشنبه، سه اتوبوس خالی در اسرائیل بر اثر انفجار‌های مشکوک به حمله شبه‌نظامیان هدف قرار گرفتند.

اسرائیل در جنگ سال ۱۹۶۷ کرانه باختری، نوار غزه و شرق اورشلیم را اشغال کرد. فلسطینی‌ها خواستار تشکیل کشور مستقل خود در این مناطق هستند.

آتش‌بس شکننده میان اسرائیل و حماس در غزه همچنان پابرجاست، اما آینده آن نامشخص است.

مرحله اول این آتش‌بس یک هفته دیگر به پایان می‌رسد و هنوز هیچ مذاکره‌ای درباره مرحله دوم آن گزارش نشده است. در صورت فروپاشی این توافق، احتمال ازسرگیری جنگ در غزه وجود دارد. نتانیاهو اعلام کرده است که ۶۳ گروگان همچنان در غزه باقی مانده‌اند که نیمی از آنها احتمالا کشته شده‌اند، از جمله یک سرباز اسرائیلی که در سال ۲۰۱۴ اسیر شده بود.

او روز یکشنبه گفت: «ما آماده‌ایم که در هر لحظه به جنگ شدید بازگردیم.» ارتش اسرائیل سطح «آمادگی عملیاتی» خود را در اطراف غزه افزایش داده است.

در همین حال، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه اعلام کرد که برای تلاش جهت تمدید آتش‌بس، به منطقه سفر خواهد کرد. او گفت: «باید مرحله اول آتش‌بس را تمدید کنیم.» قرار است او روز چهارشنبه راهی قطر، مصر، اسرائیل، امارات و عربستان شود.

اما محمود مرداوی، یکی از رهبران حماس اعلام کرد که این گروه تا زمانی که اسرائیل ۶۲۰ زندانی فلسطینی را که قرار بود روز شنبه آزاد شوند، آزاد نکند در هیچ مذاکره‌ای شرکت نخواهد کرد.

اسرائیل روز گذشته آزادی ۶۲۰ زندانی فلسطینی را برای مدتی نامعلوم به تعویق انداخت؛ تل‌آویو می‌گوید این تصمیم را در واکنش به برگزاری «مراسم تحقیرآمیز تحویل گروگان‌های اسرائیلی» اتخاذ کرده است. 

یک مقام مصری گفته است که قاهره قبل از آزادی زندانیان فلسطینی، حاضر به بررسی هیچ‌یک از مطالبات اسرائیل نخواهد بود.

کاخ سفید از تصمیم اسرائیل برای به تاخیر انداختن آزادی زندانیان فلسطینی حمایت کرده و آن را «اقدامی مناسب» خوانده است.

برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، روز یکشنبه اعلام کرد: «با توجه به رفتار وحشیانه حماس با گروگان‌ها، از جمله نمایش دردناک تابوت کودکان خانواده بیباس در خیابان‌های غزه، تصمیم اسرائیل برای به تاخیر انداختن آزادی زندانیان، پاسخی مناسب است.»

او همچنین افزود: «رئیس‌جمهور آماده است از هر تصمیمی که اسرائیل در قبال حماس اتخاذ کند، حمایت کند.»

در داخل اسرائیل، انتقادات علیه نتانیاهو همچنان ادامه دارد. در جریان یک مراسم فارغ‌التحصیلی نظامی، نخست‌وزیر اسرائیل عکس شیری بیباس و دو پسر خردسالش، آریل و کفیر را که پیکرهایشان اخیرا از غزه بازگردانده شده بود، بالا گرفت و گفت: «این چیزی است که ما در برابرش می‌جنگیم»، برخی حاضران فریاد زدند: «شرم بر تو» و «چرا آنها را نجات ندادی؟».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین