آفتابنیوز : حميدرضا جلايي پور، تحليلگر سياسي در اين خصوص مي گويد: «اين يك فرصت فوق العاده است. قرن هاست كه چنين فرصتي در عراق و به سود ايران به وجود نيامده است.»
تلويزيون ايران نيز برگزاري انتخابات در عراق را «آغاز دوره دموكراسي و پايان اشغال و ناآرامي در عراق» خوانده است. علي شمخاني وزير دفاع ايران هم در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي گفته است: «اميدوارم كه انتخابات، به خروج اشغالگران از عراق منجر شود.»
انتخابات عراق، احتمالاً اكثريت شيعه اين كشور را براي اولين بار از سال 1921 ميلادي به صدر قدرت خواهد آورد و نقش آنها در شكل دادن آينده اين كشور را تعيين خواهد كرد.
ايران هم اميدوار است به اين ترتيب روابط دوستانه اي بين دو كشور كه دو دهه پيش جنگ سختي داشتند برقرار شود.
كشورهاي عربي كه از اكثريت سني برخوردارند مي گويند: دولت عراق ممكن است ائتلافي شيعي با ايران تشكيل دهد و از قدرت گرفتن اين دو كشور در منطقه هراس دارند.
بسياري از مردم ايران معتقدند كه ايجاد دولت سكولار و دموكراتيك، بهترين گزينه در عراق خواهد بود زيرا جاي هيچ بهانه اي براي جنگ و درگيري باقي نخواهد گذاشت. اما موضع دولتي ايران چندان واضح نيست. در همين حال به مسأله انتخابات عراق در بخش هاي خبري تلويزيون ايران چندان پرداخته نشد. اما روزنامه هاي ايران، سرمقاله ها و مطالب زيادي در مورد انتخابات عراق منتشر كرده و حتي برخي از آنها ويژه نامه هايي را به روند انتخابات عراق و سيستم سياسي اين كشور اختصاص دادند.
با وجود آن كه هر دو كشور، مناسبات ديني نزديكي با يكديگر دارند اما روي كار آمدن يك حكومت ديني شيعي در عراق، در صورت عدم همراهي با منافع ايران، ممكن است براي تهران مشكل ساز شود.
دو كشور ايران و عراق كه هشت سال جنگ را تجربه كرده اند، تا سال 1988 و خاتمه جنگ، شاهد كشته و زخمي شدن حدود يك ميليون نفر در اين جنگ بودند.
اخيراً هم حازم شعلان وزير دفاع دولت موقت عراق، ايران را «مهمترين دشمن» عراق خوانده بود و تهران را متهم به حمايت از آشوبگران مي كرد. آمريكا نيز ايران را متهم به دخالت در امور عراق مي كرد اما عملاً ايران در حال حاضر، موضع مبهمي در مورد عراق دارد. روحانيون ايراني از سويي در صورت حمايت از برگزاري انتخابات عراق، با اتهام تأييد اشغال عراق مواجه خواهند شد و از سويي ديگر، در صورت عدم حمايت از انتخابات، فرصت استثنايي به قدرت رسيدن شيعيان در عراق را از دست خواهند داد.
در همين حال مقامات ايران كه از حضور بسيار نزديك آمريكا در منطقه، ناخشنود هستند اميدوارند انتخابات عراق، اولين قدم به سوي خاتمه حضور آمريكا در عراق باشد.
از سوي ديگر، مردم ايران كه هنوز از خاطره جنگ عراق وحشت دارند انتخابات عراق را تضميني براي عدم تكرار چنين جنگي مي دانند. محمد كيانوش راد، عضو سابق كميته امنيت داخلي و سياست خارجي مجلس ايران در اين خصوص مي گويد: «اگر دموكراسي در عراق شكل گيرد، ما شاهد همزيستي صلح آميز دو كشور خواهيم بود.»
شهريار حيدري، فرماندار قصر شيرين، شهر مرزي ايران كه در زمان جنگ، صدمات زيادي ديده بود هم مي گويد: «امنيت عراق، امنيت ما هم هست. ايجاد دموكراسي در اين كشور، به امنيت مرزهاي ما هم كمك خواهد كرد.» او همچنين مي گويد در صورت برقراري امنيت لازم در مرز ايران و عراق، جمعيت شهرهاي مرزي مثل قصر شيرين هم دوباره افزايش خواهد يافت. قصر شيرين در زمان پيش از جنگ ايران و عراق، حدود 130 هزار نفر جمعيت داشت اما اكنون تنها 30 هزار نفر در اين شهر زندگي مي كنند.