آفتابنیوز :
آفتاب - سرویس بینالملل: آمارهای منتشره از افغانستان نشان می دهد که وضعیت بهداشتی در افغانستان بحرانی است و بیماریهای مسری در این کشور خطری جدی برای مردم این کشور و همسایگان آن است.
به گفته آمارهای رسمی بینالمللی، افغانستان از نظر ابتلای جمعیت به بیماری سل، مقام دوم را در جهان دارد. به گفته وزیر بهداشت افغانستان، سال گذشته در این کشور بیش از 51 هزار نفر به بیماری سل مبتلا شدند. اما عدم آگاهی مردم از مسائل بهداشتی و میزان پایین سواد مردم، سرعت برخورد با این نوع بیماریها را کاهش داده است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت افغانستان، سال گذشته حدود 50 نفر بر اثر این بیماری در افغانستان جان خود را از دست دادند.
براساس گزارشهای منتشره از سوی سازمانهای بهداشتی، هر ساله ۹ میلیون نفر در جهان به بیماری سیل مبتلا می شوند که دو میلیون نفر از آنها جان میبازند.
بیماری سل هنوز به عنوان یک بیماری واگیر در جهان شناخته می شود که با وجود تلاش های گسترده برای نابودی آن هنوز شماری از کشور های آسیایی و افریقایی آمار بلندی از تلفات ناشی از این بیماری را دارند.
همچنین به گفته مقامات افغانی، 400 هزار نفر در این کشور به مالاریا مبتلا هستند و حدود بیست میلیون نفر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. گرچه بر اساس اعلام وزارت بهداشت افغانستان، تا 3 سال دیگر، حدود 60 درصد مرگ و میر افغانها بر اثر این بیماری کاهش خواهد یافت اما همچنان مالاریا یک خطر جدی در این کشور تلقی میشود.
این آمارها نشان میدهند که وضعیت بهداشتی در افغانستان مناسب نیست و شرایط سختی را برای همسایگان این کشور نیز میتواند رقم بزند. دسترسی به خدمات بهداشتی نیز در افغانستان به این مشکلات دامن میزند. به طور مثال، به گفته مقامات افغان، 70 درصد از مادران و کودکان این کشور به خدمات بهداشتی و درمانی دسترسی ندارند. 50 درصد از کودکان افغان تا پیش از یک سالگی واکسینه نمیشوند. حدود 70 درصد از زنان در هنگام زایمان از حمایتهای بهداشتی، پرسنل و خدمات بهداشتی، برخوردار نیستند.
این گزارشها همچنین نشان میدهند که نیمی از کودکان افغان از سوء تغذیه رنج میبرند و بیماری فلج اطفال در این کشور همچنان وجود داشته و قربانی میگیرد.
به دلیل تردد مداوم افغانها به دلایل مختلف به کشورهای همسایه، معضل مسائل بهداشتی افغانستان تنها به این کشور محدود نمی شود؛ به ویژه در وضعیتی که بیماریهای مسری وجود دارند. همچنین به دلیل ناتوانی دولت افغانستان در حل کامل معضلات بهداشتی، به نظر میرسد کشورهای همسایه از جمله ایران برای حل مشکلاتی که میتواند دامن گیر خودش نیز شود، به حل این معضل کمک کنند. حل مشکلات بهداشتی افغانستان تنها امری ملی نیست بلکه پیامدهای منطقهای دارد، لذا باید به شکل منطقهای با آن برخورد کرد. ضمن آن که از یاد نباید برد که با شروع فصل گرما، شیوع این بیماریها میتواند مشکلات را دو چندان کند.