کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه به حضور در گفتگوی ویژه خبری در خصوص مذاکرات ایران و امریکا گفت: ما موضوع رفع تحریمها و مسئله هستهای را داریم و در خصوص موضوعات دیگر گفتگویی نخواهیم داشت.
معاون وزیر خارجه اظهار داشت مکان برگزاری دور دو م مذاکرات تا این لحظه رم هست؛ مذاکرات هر جا باشد، عمان واسطه است. نباید وقتمان را صرف مکان و زمان مذاکرات کنیم. با تغییرات دو سه باره مکان مذاکرات موافقت کردیم و این موضوع مهم نیست.
وی افزود: ایران اماده رسیدن به تفاهم پایدار است. این دور مذاکرات پایان یافته و ما اکنون وارد دوم خواهیم شد. در دور دوم تمرکز بر تعیین چارچوبها خواهد بود. باید رفع تحریمها به صورت ملموس برای ایران باشد و باید ببینیم روی چه موضوعاتی تمرکز کنیم. چارچوبها مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و اگر این چارچوب خوب پیش برود میتوان کار متن نویسی را در دستوکار قرار دهیم.
غریب آبادی همچنین گفت: اگر با همان رویکرد و سیاستی که طرف ما در دور اول وارد شد دور از ذهن نیست که در دور دوم پیشرفت داشته باشیم.
وی با اشاره به نگرانیهای ادعایی در خصوص سلاح هستهای گفت: اینها مرجعش مشخص است و اژانس باید گزارش دهد و تاکنون گزارشی در این خصوص نداده است. مادامی که نظارت اژانس باشد ابراز نگرانیها مفهومی ندارد. برخیها دنبال ساختن بحران مصنوعی هستند.
معاون وزیر خارجه افزود: نگرانیها دقیق و واقعی نیست ولی با این وجود ایران همواره اماده است که اگر نگرانیهایی دارند بنشینیم و گفتوگو کنیم و به چارچوبی برسیم.
وی درباره دور دوم مذاکرات اظهار داشت: برداشت ما این است که طرف امریکایی امادگی دارد که اگر چارچوبها تفاهم شود دور بعدی کارشناسان در حوزه درگیر شوند. این منوط است که موضوعات اساسی برای یک تفاهم مورد بررسی و تفاهم قرار گیرد.
غریب ابادی در واکنش به تناقض گویی ویتکاف گفت: برای هییت مذاکره کننده انچیزی که مهم است اطلاع و اگاهی از نظرات طرف مقابل سر میز گفتوگو است. نمیتوان مواضع رسانهای طرف مقابل را نادیده گرفت و باید رصد کرد ولی باید روی مواضعی حساب کنیم که سر میز گفتوگو بیان میشود. نکته دوم این است که برنامه غنی سازی ایران کاملا بومی و متکی بر تلاش دانشمندان جوان ایرانی است. ما هیچوقت در فعالیتهای خود از تعهدات فراتر نرفتیم. همچنین ما هیچ مقرری را نداریم که کشورها حق غنی سازی ندارند. فقط نباید غنی سازی به سمت انحراف برود. این موضوعی نیست که بر سر میز مذاکره مورد سواستفاده قرار بگیرد.
وی افزود: درخواست ما این است که اگر طرف مقابل جدی است باید با درخواستهای واقعی و منطقی وارد گفتوگو شود.
معاون عراقچی در ادامه در خصوص تحریمهای جدید امریکا پیش از مذاکرات گفت: یکی از دلایل اصلی که ایران مذاکره مستقیم را نپذیرفت همین استفاده انان از مدل تهدید و تحریم است. امریکا پیشتر به یک توافق پایبند نبود و از برجام خارج شد و سیاست حداکثری را در پیش گرفت. حالا اگر میخواهد گفتگویی شکل بگیرد باید سعی شود اصولی بررسی شود و امکان اینکه به صلح برسیم وجود دارد یا خیر. این بدعهدی وجود دارد و در این زمینه تهدید و فشار با مذاکره همخوانی ندارد. برای همین مذاکره غیرمستقیم را مورد تاکید قرار دادیم.
وی افزود: ما سیاست خودمان را داریم و اگر تهدید بکنند ایران هم سیاست خودش را دارد و اگر تهدیدی علیه امنیت ملی ما صورت گیرد ماهم آنان را تهدید میکنیم. اما تهدید کارا نبوده است. آیا امریکا به اهداف خودش رسیده است؟ خیر.
این دیپلمات ایرانی تصریح کرد: باید این موضوع را مورد توجه قرار دهیم، اما تهدید کارامدی نداشته است. ما با ضعف مواجه نیستیم و هیچوقت تهدید را نپذیرفتیم. اینکه امریکاییها پیشنهاد مذاکره دادند به این معنی است که ایران همچنین در موضع قدرت است و تهدید و تحریم جواب نداده است.
وی در خصوص اهداف امریکاییها گفت: طرف امریکایی اعلام کرده که ایران به سلاح اتمی دست نیابد. ما این را قبول داریم و اصلا در دکترین دفاعی و نظامی ما قرار ندارد. اگر چنین چیزی را میخواهند و فرانر از این نیست ما برایش فرمول داریم. اعتماد سازی در برابر رفع تحریم با انتفاع اقتصادی برای مردم ایران. این را میشود با گفتوگو مورد توجه قرار داد. نگرانی انان فرمول دارد و میتوان راجع به عناصرش صحبت کرد و اژانس نهاد ذی صلاح برای نظارت است.
معاون عراقچی درباره سفر گروسی گفت: ما با اژانس همواره تعامل داشتیم و فراز و نشیب هم بوده است. ما همواره تعامل داشتیم و قطع نشده است. اگر در خصوص مسله هستهای که ما تعهدات فراپادمانی خود را متوقف کردیم در مقابل آژانس نبود. طرفهای دیگر تعهدات خودشان را کنار گذاشتند و طبیعی بود که ایران هم اینکار را انجام دهد. اما تعاملات ما با اژانس همیشه ادامه داشته است. طبیعی است که با اژانس یک رابطه مستحکم داشته باشیم.
وی افزود: اگر تفاهمی شکل بگیرد یک طرف راستی ازمایی آژانس خواهد بود. البته هنوز زود است که راجع به این صحبت کنیم، اما اگر تفاهمی شکل بگیرد اژانس دعوت خواهد شد و راستی ازمایی مورد بحث قرار خواهد گرفت. همچنین باید در خصوص رفع تحریم هم مورد راستی ازمایی قرار گیرد و این مورد نظر هییت ایرانی قرار دارد.
غریب ابادی تصریح کرد: اژانس نباید تحت تاثیر فشارهای سیاسی دیگران قرار بگیرد و تهدیداتی که علیه ایران صورت میگیرد آژانس باید در قبال انان موضع بگیرد. اقای عراقچی هم تذکر لازم را دادند و انتظارات را بیان کردند.
وی درباره سفر وزیر خارجه به روسیه گفت: روسیه کشوری مهم است و روابط ما با روسیه راهبردی است. روابط راهبردی اقتصائات خاص خود را دارد و سفر دو هدف دارد. اول، پیام مقام معظم رهبری را به اقای پوتین ابلاغ میکنند و دوم، راههای گسترش همکاریهای دوجانبه و بین المللی مورد بحث قرار خواهد گرفت. در موضوع هستهای هم با روسیه و چین تبادل نظر داشتیم و مواضع نزدیک داریم. موضع انان اصولی است که باید تهدیدات متوقف شود و ضرورت رفع تحریمها. ما در نظر داریم همواره روابط خود را با طرفهای روس و چین تقویت کنیم.
وی افزود: بعد از گفتوگوهای دور اول با امریکا من خودم روسیه رفتم ملاقاتی را داشتم. اقای عراقچی هم وزیر خارجه روسیه را در جریان مذاکرات قرار خواهند داد. با چین هم با سفیر این کشور در ارتباط بودیم و این تعامل ادامه خواهد داشت.
غریب آبادی در خصوص گفتوگوها با اروپا گفت: ما با اروپا چهار دور مذاکره داشتیم. ما در تعامل هستیم ولی یک نکته کلیدی است. کشوری که تحریم را وضع کرده امریکاست و شما باید با کشوری که تحریم را وضع کرده مورد توجه قرار دهید برای ضمانت رفع تحریم. اروپاییها گفته بودند که اگر گفتوگو با امریکا صورت نگیرد ما توانایی رفع تحریم نداریم. ما هم واقف این هستیم. ولی ما تماسهای دیپلماتیک خود را با طرف اروپایی داریم.
معاون وزیر خارجه در خصوص چشم انداز مذاکرات گفت: اگر شاهد تغییرات مواضع امریکاییها باشیم فرایند گفتوگوها پیچیده خواهد شد. باید دید در دور دوم چه اتفاقی خواهد افتاد.
وی درباره سطح مذاکره کنندهها گفت: اقای ویتکاف جایگاهی که در امریکا دارد از وزیر بالاتر است. ویتکاف در سفر با فرانسه با رییس جمهور دیدار خواهد کرد، اما وزیر خارجه امریکا با همتای فرانسوی دیدار میکند و امریکایی جایگاهی ویژهای برای ویتکاف در نظر میگیرد. نباید به این موضوع پرداخت.
وی در خصوص حواشی پیش امده در دور اول مذاکرات و اخبار جعلی گفت: ما نمایندگان ایران هستیم و مردم ایران باید اعتماد کنند که دیپلمات هایشان نمایندگان ایران هستند. منافقین روششان مشخص است و به هر طریقی میخواهند ضربه بزنند. ما در مسیر تزلزلی به خود راه نخواهیم داد.