یکی از خطراتی که محیطزیست بسیاری از کشورهای جهان را تهدید میکند چالش کمآبی است؛ موضوعی که در کنار تغییرات اقلیمی شرایط را برای زندگی سالم سخت و دشوار کرده است؛ در حقیقت ما در جهانی زندگی میکنیم که با کمبود آب شیرین روبروست.
یکی از سرزمینهایی که استعداد پذیرش بحران آب را دارد ایران است؛ بیش از ۹۰ درصد از اقلیم ایران خشک و نیمهخشک که همین موضوع مدیریت صحیح منابع آب را طلب میکند.
وقوع خشکسالیها در لرستان و کاهش چشمگیر بارشهای امسال نسبت به سال قبل، کاهش منابع آب زیرزمینی، رودخانهها و حتی آب پشت سدهای لرستان موجب نگرانیهای زیادی در حوزه تأمین آب این استان شده است.
بارشها ۲۷ درصد کاهش یافت
بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان دراینرابطه اظهار داشت: بهطورکلی از ابتدای سال زراعی جاری تا به امروز بهصورت نقطهای، متوسط بارشها در لرستان ۳۱۲ میلیمتر بوده است.
وی عنوان کرد: این میزان نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۲۷ درصد کاهشیافته است.
مدیرکل هواشناسی لرستان، ادامه داد: همچنین این میزان بارش در لرستان نسبت به بلندمدت نیز ۳۲ درصد کاهشیافته است.
اعلام بارشهای نقطهای در ایستگاههای هواشناسی
مرادپور در ادامه سخنان خود با اشاره به میزان بارشها در سطح ایستگاههای هواشناسی شهرستانهای لرستان طی امسال، بیان داشت: میزان این بارشها در خرمآباد ۲۰۸ میلیمتر بوده است.
وی تصریح کرد: همچنین میزان این بارشها در بروجرد ۲۷۷ میلیمتر، کوهدشت ۲۳۴ میلیمتر و الیگودرز ۲۷۳ میلیمتر بوده است.
مدیرکل هواشناسی لرستان در ادامه میزان این بارشها در پلدختر ۱۸۰ میلیمتر، دورود ۳۶۶ میلیمتر، الشتر ۲۹۵ میلیمتر، نورآباد ۳۴۲ میلیمتر و ازنا ۲۸۵ میلیمتر اعلام کرد.
مرادپور، تصریح کرد: همچنین میزان بارندگیها در رومشکان ۲۴۸ میلیمتر، در سراب دوره ۲۲۴ میلیمتر، «ایمان آباد» ۲۶۰ میلیمتر، «سیلاخور» ۲۳۵ میلیمتر، «سپیددشت» ۴۶۰ میلیمتر، «ریمله» ۲۹۸ میلیمتر و «شول آباد» ۸۰۹ میلیمتر بوده است.
حجم مخزن سد «مروک» ۲۴ درصد کم شد
داریوش حسننژاد مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان نیز دراینرابطه اظهار داشت: حجم ذخیره آب سد «مروک» در لرستان ۱۰۵.۵۸ میلیمتر مترمکعب است. حجم مخزن این سد در سال گذشته ۲۷.۵ میلیون مترمکعب بوده، امسال تا این لحظه ۲۰.۸ میلیمتر مکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان، گفت: با این اوصاف حجم مخزن سد «مروک» طی امسال نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد کاهشیافته است.
حجم مخزن «تنگ هاله» و «ایوشان» هم کم شد
حسننژاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سد «ایوشان» در این استان، بیان داشت: حجم ذخیره آب این سد ۵۱.۷ میلیون مترمکعب است.
وی گفت: حجم مخزن این سد در سال گذشته ۴۹.۳ میلیون مترمکعب بوده که این عدد در سال جاری به ۳۷.۲ میلیون مترمکعب رسیده که با این اوصاف حجم مخزن سد «ایوشان» نیز ۲۵ درصد کاهشیافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه حجم ذخیره آب سد «تنگ هاله» ۳.۵۵ میلیمتر مکعب است، گفت: حجم ذخیره آب این سد در سال گذشته ۲.۹۵ میلیمتر مکعب بوده و امسال این عدد به ۲.۷۷ میلیون مترمکعب رسیده است.
حسننژاد، گفت: با این اوصاف حجم ذخیره آب این سد طی امسال نسبت به سال گذشته شش درصد کاهشیافته است.
آب سد «کزنار» و «خانآباد» هم کاهش یافت
وی در بخش دیگری از سخنان خود حجم ذخیره آب سد «خانآباد» را ۱۴ میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: حجم مخزن این سد در سال گذشته ۴.۸۰ میلیون مترمکعب بوده که این عدد در سال جاری ۷.۳۴ میلیون مترمکعب رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان، افزود: میزان حجم مخزن این سد طی امسال نسبت به سال گذشته ۵۳ درصد افزایشیافته است.
حسننژاد در ادامه حجم ذخیره آب سد «کزنار» را ۱۴ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: حجم مخزن این سد در سال گذشته ۰.۵۶ میلیون مترمکعب بوده که این عدد در سال جاری ۰.۳ میلیون مترمکعب رسیده که با این اوصاف حجم ذخیره آب این سد نیز ۴۶ درصد کاهشیافته است.
تنها ۳۴ درصد از مخزن سدهای لرستان پُر است
وی بیان داشت: حجم ذخیره آب سد «حوضیان» ۳۳.۸ میلیون مترمکعب است، حجم مخزن این سد در سال گذشته ۷.۱ میلیون مترمکعب بوده که در سال جاری به ۳.۵۵ میلیون مترمکعب رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان، افزود: حجم مخزن این سد نیز طی امسال نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهشیافته است.
حسننژاد در ادامه سخنان خود، افزود: در مجموع ۳۴ درصد مخازن سدهای لرستان در حال حاضر پُر است و حجم آب موجود در مخازن سدهای لرستان نسبت به سال گذشته در همین تاریخ ۲۲ درصد کاهش را نشان میدهد.