آفتابنیوز : آفتاب- میترا ضرابی(استاد دانشگاه): انتخابات بیست و ششمین دوره هیئت مدیره کانون وکلای مرکز به عنوان قدیمی ترین کانون وکلای ایران، علاوه بر نتیجه و برگزیده شدن مدیران جدید این نهاد عمومی جایگاه پررنگ و پر تاثیر دانش آموختگان و مدرسان دانشگاه آزاد اسلامی را آشکار ساخت.
در میان اعضای هیئت مدیره جدید کانون وکلا حداقل 4 نفر از اعضای هیئت علمی واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی و یک عضو همکار حضور دارند که شایان توجه است. این موضوع از آن حیث دارای اهمیت است که بدانیم شمار دانش آموختگان رشته حقوق در سالهای اخیر افزایش چشمگیری یافته است، بسیاری از آنها در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری نیز به تدریس و تحصیل اشتغال دارند.
اما آنچه دارای اهمیت است، نسبت قابل توجه نامزدهای هیئت مدیره کانون وکلا و البته برجستهتر از آن دانشآموختگان پرشماری است که به عنوان وکیل دادگستری عضو کانونهای وکلا هستند و در انتخاب مدیران کانون وکلا و مدیریت این نهاد مدنی و عمومی نقش تعیین کننده دارند.
واضح است که چنین اثرگذاری بدون برنامه و تصادفی محقق نشده، با نمایان شدن توانایی، دانش و مقبولیت مدرسان و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و پذیرش و انتخاب وکلای دادگستری عینیت یافته است.
این در حالی است که بدانیم دانش آموختگان دورههای گوناگون دانشگاه آزاد اسلامی از جمله کارشناسان و متخصصان گرایش های مختلف رشته حقوق سالهاست که در سمتهای اداری، مدیریت و قضاوت در قوه قضائیه و سازمانهای وابسته به آن، قوه مجریه و سازمانهای دولتی و قوه مقننه شاغل و فعالند.
صدالبته چنین گستره قابل توجهی از همکاری و خدمت دانشگاهیان دانشآموخته یا مدرس حقوق محدود به سه قوه و سازمانهای رسمی وابسته به آنها نیست، بلکه فراتر از آن در سازمانهای عمومی و موسسات، نهادها و شرکتهای غیردولتی و بخش خصوصی نیز قابل مشاهده است.
چنانکه حتی فراتر از مرزهای ملی علاوه بر مراکز علمی و پژوهشی و بنگاههای صنعتی و اقتصادی، دانش آموختگان حقوق دانشگاه آزاد اسلامی در سازمانهای تخصصی بینالمللی و موسسات و دفاتر حقوقی معتبر اروپایی، آمریکایی و آسیایی همپای همکاران و حقوقدانان غیرایرانی میدرخشند.
در این میان شرایط به گونهای است که وکلای دانشگاهی اعم از همکاران دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاههای دیگر نه تنها در مراجع قضایی و تصمیمگیری داخلی، بلکه در مراجع حل اختلاف بینالمللی و بهویژه دیوانهای داوری و مراجع شبه قضایی به صورت حرفهای فعالیت میکنند.
حضور و جلوه وکلای منتسب به دانشگاه آزاد اسلامی هنگامی واجد اهمیت دو چندان میشود که به گستردگی همکاری و اعتبار وکلا با یکدیگر در سازمانهای بینالمللی صنفی از جمله اتحادیه بینالمللی وکلا، دیوان داوری اتاق بازرگانی بین المللی، دانشگاهها، دانشکدهها و به اصطلاح مدرسههای حقوق از یک سو و از دیگر سو به خدمات مشاورهای متنوع و تخصصی وکلا به بازرگانان، شرکتهای تجاری، صاحبان صنایع و سرمایهگزاران در تمام کشورها بهویژه برای تدوین و اجرای طرحها و همکاریهای اقتصادی و قراردادی دارای آثار بسیار زیاد مالی توجه کنیم.
شماری از وکلای ایرانی با چنین موقعیتی علاوه بر انجام امور حرفهای خود، همزمان در دانشگاه با تولید و تدریس دانش حقوقی و پرورش حقوقدانان در کانون وکلا به عنوان نهاد ملی و منحصر به فرد مدیریت و سیاستگذاری امور مربوط به حق دفاع شهروندان و مجریان دفاع قانونی و حقوقی نقش ضروری و کارآمدی دارند.
در واقع وکلای دانشگاهی به سبب قرارداشتن در موقعیت دانش ورزی و تولید علم حقوق و در عین حال استفاده و کاربری دانش حقوق مبتنی بر قانون، نظریههای حقوقی بومی و تطبیقی در دانشگاه، مراجع قضایی و نقد روشمند مقررات و قوانین و رویهها و در یک کلام توان تحلیل و آسیب شناسی نظام حقوقی، می توانند کارآمدی و کیفیت منحصر به فردی در خدمت و مدیریت نشان دهند.