قطعیهای دو ساعته و گاهی حتی بیشتر از اردیبهشتماه امسال آغاز شده و علاوه بر سختی تحمل بیبرقی، قطعی اینترنت و اختلال شدید در شبکه ارتباطی سیار به مشکلی جدی تبدیل شده است. تجربه مشترک اکثر ما این است که مودمهای خانگی برقشان قطع میشود و دقایقی بعد از قطع برق، اینترنت همراهمان نیز به تدریج از کار میافتد و دیگر حتی گوشی موبایلمان هم آنتن ندارد.
در روزهای اخیر، ویدئوها و تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که پیامدهای گسترده قطعیهای مکرر برق را به تصویر میکشد؛ از گیر افتادن شهروندان در آسانسورها گرفته تا قطع برق حین انجام جراحیها و توقف کسبوکارها. این وقایع نگرانیهای جدی را در خصوص زیرساختهای شبکه و تابآوری سیستمهای ارتباطی و برق کشور ایجاد کرده است.
رگولاتوری درباره وضعیت باتریها و اینکه آیا برنامهای برای تعویض باتری هست یا نه میگوید که فلسفه وجودی باتری دکلها صرفاً مدیریت انرژی در قطعیهای لحظهای و کوتاهمدت است تا از آسیب دیدن تجهیزات و استمرار خدماترسانی جلوگیری شود.
امحمدجواد حاجی احمدی، عضو هیئتعلمی گروه مخابرات دانشگاه علم و صنعت، میگوید که دکلهای مخابراتی به باتریهای پشتیبان وابسته هستند. این باتریها حدود ۳ ساعت میتوانند برق دکل را تأمین کنند، اما باید توجه داشت که شارژ آنها بسیار زمانبر است و تقریبا حدود ۱۸ ساعت زمان نیاز دارد. به عبارت دیگر، هرچند تلاشهایی برای حفظ خدمات ارتباطی در شرایط بحرانی صورت میگیرد، اما باتریها به دلیل محدودیتهای موجود در ظرفیت و زمان شارژ، نمیتوانند بهطور مؤثر در مواقع بحرانی از قطع شبکه جلوگیری کنند شود.
این در صورتی است که پیش از آغاز فصل گرما و خاموشیهای، کارشناسان بارها نسبت به بروز اختلال در اینترنت در پی قطع برق هشدار داده بودند. عضو کمیسیون انرژی مجلس فرهاد شهرکی هشدار داده بود که باتریهای دکلهای مخابراتی برای شرایط طولانیمدت بیبرقی آمادگی کافی ندارند. همچنین به دلیل خاموشیهای مکرر سال گذشته آسیب دیدهاند و در صورت عدم تعویض آنها قبل از بهار، احتمال قطعی گسترده اینترنت و خطوط مخابراتی در تابستان وجود دارد.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره برنامه وزارت برای قطعی اینترنت هنگام بیبرقی میگوید: با توجه به اهمیت تابآوری باتریهای پشتیبان اپراتورها، جلساتی با حضور نمایندگان توانیر، اپراتورهای تلفن همراه و شرکت مخابرات ایران برگزار شده است. در این جلسات، فهرست مراکز و سایتهای اولویتدار اپراتورها تهیه و برای جلوگیری از قطع برق این مراکز، به معاونت هماهنگی توزیع و بخشهای مرتبط در توانیر ارسال شده است.
در ادامه بیان میکند: حل این مشکلات نیازمند توسعه زیرساخت برق و همکاری نهادهایی مانند وزارت صمت، دستگاههای امنیتی و قضایی برای جلوگیری از سرقت تجهیزات و ارتقای کیفیت تولیدات داخلی است. هماکنون نیز جلساتی با حضور نهادهای ذیربط برای تدوین راهکارهایی بهمنظور تقویت پایداری شبکه در حال برگزاری است.
در همین راستا، قرار است مذاکراتی بین وزارت ارتباطات و توانیر انجام شود تا امکان تأمین برق پایدار برای مراکز مخابراتی بررسی شود. نتیجه این مذاکرات مشخص خواهد کرد که چه اقداماتی برای جلوگیری از قطع برق در این مراکز قابل اجراست.