سیدحمید پورمحمدی در همایش سیاستهای پولی و ارزی گفت: به این باورهستم که روز به روز جایگاه بانکمرکزی باید قویتر باشد، مصلحت کشور هست همه طرف بانکمرکزی را بگیرند. اگر بانک مرکزی دچار مشکل شود کل اقتصاد و مردم دچار مشکل میشود.
وی با بیان اینکه کار بانک مرکزی را ارجح به کار خودم در سازمان برنامه و بودجه میدانم؛ تصریح کرد: اگر قرار است بانک مرکزی مقتدر و شجاع باشد باید بصیرت در عمل داشته باشد، باید اطلس منابع و داراییهای ارزی را داشته باشد.
او با تاکید براینکه هیچ ارزی در کشور ایران نباید باشد که بانکمرکزی از آن بی خبر باشد و این ارز چه برای دولت، چه برای بخش خصوصی باشد باید در دید کامل بانک مرکزی باشد، گفت: مکرر دیدیم ارزی در جایی توقیف شد، بعد مشخص شد متعلق به مردم ایران هست. نباید یک سنت از دارایی هایمان در دنیا و داخل از دید بانک مرکزی پنهان بماند.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: بانک مرکزی باید بتواند این منابع ارزی را در اختیار سرمایه در گردش و فعالیتهای اقتصادی داخل قرار دهد.
پورمحمدی گفت: جریان سرمایه از داخل به خارج رو به فزونی است و روشهای غیر اخلاقی هم بر رفتار ما حکم فر ماست. صادر کننده کالای خود را که با انواع یارانهها تولید میکند، صادر میکند و ارز ان را بر نمیگرداند. معضلات کارتهای بازرگانی و سایر منفذها باید توسط پژوهشکدهها مورد بررسی و سیاست گذاری قرار گیرد.
وی افزود: دستگاه قضایی اعلامکرده که هر جایی که رفتارهای سو فضای ارزی کشور را تهدید کند امادهی همکاری است.
پور محمدی گفت: نکته چهارم این است که اخرین کسی که در کسری یا مازاد ارزی کشور مورد شماتت قرار میگرد بانک مرکزی است. ما باید تلاش کنیم که درامد ارزی کشور بالا برود، این موضوع جزیرهای نیست، همه باید در آن تلاش کنیم. الان یک سال و نیم ایت که حوزه نفتی اعلام میکند ۳ میلیارد به من پول دهید ۸ میلیارد دلار به شما نفت میدهم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به حجم تجارت ایران گفت: حجم تجارت نفتی کشور از ۱۱۷ به رسید و حجم تجارت غیر نفتی ۱۳ میلیارد دلار رشد کرده است.
وی افزود: کسری تراز تجاری غیر نفتی ۲/۲ میلیارد دلار کمتر شد و گر طلا را نیز به این اضافه کنیم کسری تراز تجاری حدود ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافته است که واقعا دستاورد بزرگی است.
پورمحمدی گفت: باید هزینههای ارزی را کاهش دهیم و یک دلار هم برای کشور ما مهم است. در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی پرداختیم و در سال گذشته به ۱۴ میلیارد دلار و امسال به ۱۲ میلیارد دلار رسیده است.مکرر گفته میشود که با اختلافهای ارزی که وجود دارد عدهای درحال بیش اظهاری و کم اظهاری هستند.
پورمحمدی گفت: نوسات ارزی هم دولت و هم فعالین کسب و کار دچار مشکل کرده و باید ساز و کاری تنظیم کرد و ما به عنوان دولت به دنبال منفعت بیشتری از افزایش نرخ ارز نیستیم.
اگر نظام بانکی کل جهیزیه عروس و داماد را مجانی بدهد بهتر از این است که وام ۴ درصدی برای ازدواج دهد. در حوزه روستایی هم اگر ما مجانی خانه را بسازیم ارزانتر از این در میآید که وام خانه روستایی بدهیم. مثلا جایگزین این روش این است که ما برویم به تولید کننده لوازم خانگی وام ۴ درصدی را بدهیم و او را مکلف کنیم که وسایل جهیزیه را تامین کنند تا به این طریق تولید هم جان بگیرد.